Det är åt helvete Littorin

Visst är det åt helvete littorin. Men det är ett 2 årigt helvete orsakat av alliansen som nu fortsätter med den ständiga mantrat ’vi gör int’

Och allt är de arbetslösa, arbetsgivarnas, oppositionen, bankerna eller någon annans fel. Varför kan inte den moderatledda alliansen ta sitt ansvar och säga att man hade fel. De skulle redan under högkonjunkturens 2007 börjat bygga upp en beredskap för en lågkonjunkur alla utom Anders Borg såg. Men inte. Iställer slaktade man de resurser för arbetslösa som nu måste byggas upp igen. Som de 20000 komvux platser som togs eftersom de inte behövdes.

Sen undrar jag fortfarande varför arbetsgivare skulle anställa ’ungdomar’ upp till 29år om det inte finns någon efterfrågan på arbetsgivarens varor även om de fick arbetskraften gratis.

Om inte annat borde Littorins statssekreterare Eva Uddén Sonnegård begripa utbud och efterfrågan. Det hjälper inte att öka utbudet och sänka priset om ingen vill köpa. Och vilka företag är så dumma att de anställer i en lågkonjunktur på väg in i en global depression som det ser ut nu.

Folk har fastnat i lågtidarbetslöshet för att alliansen byggt sin politik på en socialbidragsreform Bill Clinton drev igenon under 1990-talet och ett antal OECD rapporter från det tidiga 90-talet om de ekonomiska ’miraklen’ holland, nya zeeland med flera länder. Det alliansen genomfört är med andra ord ett akademiskt fullskale experiment i ekonomisk teoretisk arbetsmarknadspolitik.

Ja, det är åt helvete Littorin.

Förövrigt är det ganska underhållande att se frågan aftonbladet har på sin webbplats. Jag undrar hur många av de nya i arbetslöshetskön som kommer att få ett bryskt uppvaknande när de går upp för dem att de har inget när det gäller åtgärder som utbildning eller flytt om arbetsförmedlingen föreslår det.

2008-12-09_1704

2008-12-09_1636

Mer i media:
SvD, DN, AB1, AB2

Bloggat:

Littorin: Det är åt helvete | Näringslivsnyheter | SvD

Han vill dock inte utlova några nya åtgärder, utan pekar på att siffrorna inte är någon överraskning och att regeringen tagit med den utvecklingen i beräkningen när den i fredags presenterade sitt åtgärdspaket. Enligt Littorin står dock arbetsförmedlingen och andra myndigheter inför tuffa utmaningar när de ska ta hand om dem som förlorar jobben.

Littorin anser att alldeles för många jobb försvinner på grund av att bankerna inte ställer upp med krediter till företagen.

– Pratar man med småföretagen så är det väldigt tydligt, att även om bankerna säger att man ska vara snällare så verkar det inte vara så. Många tvingas slå igen för att de har svårt att hitta krediter, säger arbetsmarknadsministern.

Vad tycker du om bankernas agerande?

– Det är åt helvete.

Littorin är mest oroad för ungdomarnas situation:

– Vi har halverat arbetsgivaravgiften för att anställa unga och det är obegripligt att oppositionen vill göra det dubbelt så dyrt, det är ett rent hjärnsläpp. För att hjälpa dem som redan står långt borta från arbetsmarknaden kan man behöva titta på till exempel lönebidrag.

– Det viktiga är nu att se till att folk inte fastnar i långtidsarbetslöshet, säger Littorin.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *