Littorin har fel – 70% av löntagarna får inte ut 80%

Uppenbarligen har Riksdagens utredningstjänst inte räknat med arbetslösa och de som lämnat a-kassan i siffrorna över de två av tre fackanslutna som hade kompletterande inkomstförsäkringar. Vilket ju är en stor och växande skara.

Men det handlar fortfarande om att a-kassan i stort förvandlats till ett grundtrygghetssystem för de som har fast arbete. Och har råd med tilläggsförsäkringar.

Politikerbloggen » LO-tidningen: Färre än varannan har inkomstförsäkring

För några veckor sedan presenterades en undersökning från Riksdagens utredningstjänst som visade att två av tre fackligt ansluta tack vare en inkomstförsäkring får 80 procent av lönen om de blir arbetslösa.

Det är fel, hävdar LO-tidningen som granskat rapporten.

Uträkningarna från Riksdagens utredningstjänst stämmer inte eftersom man bara räknat med aktiva medlemmar och inte de som är arbetslösa, menar tidningen. De fackliga inkomstförsäkringarna kräver också medlemskap i a-kassan, som tappat många medlemmar de senaste åren.

Staffan Kornerud, utredare på Riksdagens utredningstjänst, bekräftar för LO-tidningen att rapporten inte besvarar frågan om hur stor andel av löntagarna som omfattas av inkomstförsäkringar.
– Men det har vi också påpekat i rapporten, säger han till tidningen.

I artikeln kritiserar man också arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, som i en tv-debatt påstått att 70 procent av löntagarna får ut 80 procent av lönen med hjälp av inkomstförsäkringar. Ett påstående som inte stämmer eftersom de siffror han hänvisar till utgår från fackanslutning.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *