När ska regeringen göra något åt arbetslösheten?

2008-12-09_1025

Frågan som någon journalist borde ställa Littorin är när ska den moderatledda alliansregeringen göra något mer än infrastruktursatsningar och skattesänkningar för de som har arbete.

Inte för att den nya koalitionen är bättre. Även där saknas det insikten om att hela systemet för hantering av arbetslösheten behöver reformeras. Att enbart gå tillbaka till 2006 eller ens 1999 är inte lösningen.

Även om nu socialdemokraternas vänsterradikala alibi vänsterpartiet säkert har bra lösningar på detta? För visst räcker det med att vara mer ideologiskt vänster för att lösa alla problem?

Mest akut är läget på arbetsförmedlingen som skriker efter resurser. Enbart idag har arbetsförmedlingen i Göteborg 1350 personer att ta hand om. Det i en organisation som redan nu går på knäna. Trots det 20 extra arbetsförmedlare alliansregeringen generöst fördelade till Göteborg att dela på med andra varselorter.

De s.k utbildningsinsatserna kommer heller inte att slå igenom under 2009. I praktiken är 2009 ett förlorat år som det ser ut nu. Alliansregeringen kommer inte att göra något medan oppositionskoalitionen letar efter ett gemensamt politik.

Att alliansen är ideologisk motståndare till ams-trams kan jag förstå men inte de partier som säger sig vara solidariska men hellre fokuseras på rätt ideologi än konkreta åtgärder för att hjälpa vanliga svenskar. Gör allt som är lagligt möjligt för att driva fram en förändrad politik för de i det utanförskap som alliansregeringen struntar i.

Glöm ej heller de 12000 som ska utförsäkras från 1 Januari från sjukförsäkringen eller för den delen alla de i aktivitetets och arbetsgarantier som stadigt fylls på med utförsäkrade från arbetsförmedlingen. Enbart i Göteborg räknar SKL med att det blir ytterligare 2000 arbetslösa som utförsäkrats från sjukförsäkringen. Eller de 1.2 miljoner utan a-kassa varav 500000 det senaste två åren.

Det krävs mer än bara prat från oppositionen. Med ytterligare 145000 arbetslösa och 10% arbetslöshet om ett år är Sverige tillbaka i massarbetslösheten. Notera att det är även kommuner och landsting som kommer att dra ner. Om inte annat i kommunernas fall tvingade av starkt ökade socialbidragskostnader då det troligen blir just kommunerna som kommer att få ta slutansvaret för delar av arbetslösheten som staten lämnat ifrån sig under den moderata alliansen.

Mer i media:
Svd, Svd2, DN, AB

Bloggat:

Så går det med jobben 2009 – Arbetsförmedlingen presenterar sin prognos | Nyheter | Aftonbladet

Över 8 procents arbetslöshet 2010 sa Konjunkturinstitutet när de ändrade sin framtidsbild i slutet av oktober.

I värsta fall 9,2 procents arbetslöshet 2010 sa finansminister Anders Borg när han tvingades ändra regeringens prognos en knapp månad senare.
Rekordstor räntesänkning

I dag är det Arbetsförmedlingens tur. In i det sista satt de i går och filade på rapporten. Riksbankens rekordstora räntesänkning förra veckan och regeringens krispaket i fredags fick prognosmakarna att tänka om. Men fortfarande väntas en dyster bild över jobb och sysselsättning nästa år.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på När ska regeringen göra något åt arbetslösheten?

  1. Kristina skriver:

    http://playrapport.se/#/video/1275339

    Med 300000 arbetskraftsinvandrare från tredje världen så är saken biff!

  2. Kristina skriver:

    http://playrapport.se/#/video/1275339

    Med 300000 arbetskraftsinvandrare från tredje världen så är saken biff!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *