Bidragslinjen alliansens nya arbetslinje

Många av dem som drabbas av arbetslöshet kommer också att sakna a-kassa. I dag är 32 procent av de arbetslösa utan a-kasseskydd, vilket är en fördubbling jämfört med 2006 när regeringen ändrade regelverket. Andelen arbetslösa utan a-kassa blir sannolikt lika många nästa år, enligt Tord Strannefors.

Alliansens arbetslinje borde kanske döpas om till bidragslinjen? Gissa en gång vem som kommer att få ta över ansvaret för den a-kassa Anders Borg nu själv säger han ’kvaddade’. Det blir kommunerna som kommer att få betala för de utan a-kassa via socialbidragen.

Om en halv miljon lämnar a-kassan på två år har något gått ordentligt fel men ’vi gör int’ regeringen ville inte lyssna. Nu kommer man istället med fromma förhoppningar om att de ändrar tillbaka regler folk ska återigen gå in i a-kassan.

– Vi hoppas att fler ska gå in i a-kassorna nu när vi gjort medlemsskapet billigare och det är enklare att gå med, säger Sven-Otto Littorin.

Ett annat klassiskt littorin citat lär väl bli det om arbetslösa som måste flytta. Nej det är inte helt enkelt att sälja hus och flytta.

– Att flytta nu, om man måste sälja hus är väl inte helt enkelt, konstaterade han.

Mer i media:


2500 får gå – men inga i Sverige
. Tvingas dra ner.
,Två tuffa år väntar Sverige,
”Inga varsel i Sverige.”

Bloggat:

Bister prognos för jobben | Jobbet | SvD

Det läge som väntar på arbetsmarknaden de kommande åren blir det näst sämsta sedan 1930-talet, enligt Tord Strannefors. Sysselsättningen minskar och arbetslösheten ökar. Men lika illa som i början av 1990-talet är det inte. Då försvann 555 000 jobb på fyra år. Nu beräknas 145 000 jobb försvinna de närmaste åren. En ljusning väntar först 2011 och 2012. Och läget kan förvärras.

– Nedåtriskerna är stora i prognosen, säger Tord Strannefors.

Ytterst få kurvor pekar åt rätt håll i Arbetsförmedlingens prognos: BNP-tillväxten blir 0,9 procent nästa år, de redan höga varseltalen beräknas fortsätta, sysselsättningen minskar med 65 000 personer år 2009 och 80 000 år 2010. Inte minst industrin tappar jobb – enbart nästa år beräknas 35 000 jobb försvinna och ännu fler 2010.

Men alla branscher kommer att beröras av nedgången, också kommunerna, enligt prognosen. Några grupper beräknas drabbas mer än andra. Det är främst ungdomar under 25 år, utomeuropeiskt födda, funktionshindrade, äldre arbetslösa och de som saknar gymnasieutbildning.

Budskapet från Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin är att alla måste hjälpa nu till för att underlätta för dem som drabbas. Bankerna borde till exempel bli betydligt mindre restriktiva i sin lånegivning. De strama kreditvillkoren gör att jobb försvinner, enligt Sven-Otto Littorin. För att beskriva hur han uppfattade bankernas agerande använde han ytterligare kraftuttryck:

– Deras agerande är åt helvete.

Men några pengar för mer insatser utlovade inte arbetsmarknadsministern utan hänvisade till de kompletterande insatser som offentliggjordes i fredags på sammantaget 23 miljarder kronor under tre år.

Pengarna innebär bland annat att fler kommer att omfattas av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, 2,3 procent av arbetskraften nästa år och 2,5 procent år 2010, enligt Arbetsförmedlingen. Det är betydligt lägre än vid tidigare lågkonjunkturer men högre än vad regeringen räknat med tidigare.

Dessutom får Arbetsförmedlingen mer pengar för olika arbetsförmedlingsresurser. Enligt arbetsmarknadsministern är det viktigt flera saker görs samtidigt. Arbetslösa och de som riskerar att bli arbetslösa måste få stöd och hjälp att söka de jobb som trots allt finns. I vissa fall kan det innebära att de arbetslösa måste flytta, i andra fall börja pendla.

– Att flytta nu, om man måste sälja hus är väl inte helt enkelt, konstaterade han.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bidragslinjen alliansens nya arbetslinje

  1. Pingback: Arbetslinjen mot bidragslinjen – Varför inte båda? « Jakob Lundgren

  2. Pingback: Skitår och skitsnack « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *