Alliansens hjälp till bilindustrin – Det bidde en tumme

Ingen särskild hjälp till svenska bilföretag blev rubriken för alliansens åtgärds plan. Kreditgarantier till fordonsindustrin i stort så att de kan låna från EU om de har sunda ekonomiska förutsättningar. Vad det nu innebär?

Det gjordes mycket klart av Anders Borg att staten ska varken äga eller subventionera löpande verksamhet. Vilket väl kan översättas med ett besked till Göteborg och fordonsindustrin, ’drop dead’

Och det kanske är billigare att betala ut a-kassa till arbetslösa än att hålla döende företag under armarna. Att EU satsar på ett grönt klimatskifte innebär knappast att den svenska fordonsindustrin överlever med sina 130000 jobb.

3 miljarder till ett utvecklingsinstitut för miljövänliga bilar i samarbete med EU är heller inget som hjälper i en akut situation de närmaste två åren. Eller att almi som generellt är dyrare att låna i än de vanliga bankerna nu ska få låna ut till underleverantörer.

Det handlar alltså inte om 28 miljarder till volvo och saab direkt om nu någon trodde det? Om det finns en svensk fordonsindustri kvar om 5 år är har mer att göra med EU än några åtgärder från alliansen.

Jag undrar fortfarande hur media kunde få alliansen ’vi gör int’ till att bli en åtgärd på 28 miljarder för bilindustrin?

2008-12-11_1220

Mer i media:
Stödpaket presenterat av regeringen.

Maud Olofsson:
”Jobben ska stanna och utvecklas i Sverige.”
, 28 miljarder i stöd, GM får inte rädda Saab,”Jobben ska stanna och utvecklas här i Sverige”, Maud Olofsson och Anders Borg håller presskonferens – presenterar regeringens planer för Volvos och Saabs kris,

Aftonbladet

Bloggat:

2008-12-11_1159

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *