Anti-konsumtionspartiet nästa?

Behövs ett nytt politiskt parti för att förändra Sverige i den riktning Birger Schlaug vill?  Jag tror inte det. Tvärtom är det i mycket en 1800-tals lösning till ett 2000-tals problem.

Vad som behövs är fler vanliga svenskar som engagerar sig på alla nivåer i samhället. Inte ett nytt parti. Tvärtom har det nästan gått inflation till partiskapande i Sverige.

Partier som har allt svårare att engagera aktiva och medlemmar.

Varför är det över en miljon svenskar som sitter hemma och tittar på Idol eller på spåret och sen gärna klagar på politiker och samhälle är en bättre fråga.

Bloggat:

Dags att bilda ett nytt parti | Brännpunkt | SvD

Den 7 juni 1980 skrev Per Gahrton på DN Debatt att Sverige behöver ett nytt parti. Ett parti som prioriterar livskvalitet framför materiell och ekonomisk tillväxt. Ett parti som vägrar definiera sig som ett blockparti.

Artikeln blev ett avstamp för det som skulle bli miljöpartiet drygt ett år senare.

Ett kvart sekel har gått och idag efterlyser jag, med samma vurm som Per Gahrton hade, just ett sådant parti: ett parti fritt från blocklojalitet, som öppet och offensivt vågar ifrågasätta det allt mer vulgära konsumtions- och tillväxtsamhälle som socialistiska och borgerliga partier gemensamt skapat.

Jag ser inte att något sådant parti finns idag.

När finanskrisen nyss hade utlösts uttalade Fredrik Reinfeldt att det nu gäller att hålla igång hjulen, att konsumera som vanligt, att inte låta sig nedslås. Nu, när vi kommit en bit in i krisen, uttalar oppositionsledaren Mona Sahlin att ett högre barnbidrag bör utbetalas inför julen så att konsumtionen kan hållas igång.

Budskapet är: varva upp, växla upp och fortsätt köra.

De två politiska block som nu cementerats utgör således poler på samma utvecklingsväg. Det finns något tragiskt i detta, något värderingsmässigt fattigt och djupt oroande.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *