Arbetsförmedling utan matchning december 2008

– Att få ett jobb ligger på ditt ansvar, säger hon

En av många myter om arbetsförmedlingen är att man går dit för att få arbete. Så har arbetsförmedlingen inte fungerat sedan före år 2000 innan socialdemokraterna lade om hur arbetsförmedlingen ska arbete. Då ändrats fokus till den som kallas sökandeintensifiering hos den arbetslöse och billigare snabbare arbetsmarknadsåtgärder. Något som den moderatledda alliansen ytterligare spädde på med att ta bort de mesta av det som fanns kvar av AMS-utbildningar eller som det kallades AMS-trams.

Eller med andra ord arbetsförmedlingen lade över en stor del av sitt eget arbete på den arbetslöse. Ungefär som bankerna tillämpar AF självservice via dataterminaler. Det AF gör via sin matchningsservice för arbetsgivare är när det kommer in förfrågningar

Men så förmedlas också om jag minns rätt bara 30% av alla lediga arbeten via AF.

Sen råkar jag känna folk som jobbar på den arbetsförmedlingen som visas i GP-artikeln. Där jobbar ett 30-tal personer med runt 3500 arbetslösa i en Göteborgs stads del. För de 500 som finns inskrivna inom jobb och utvecklingsgarantin finns ett arbetslag med 4 pers! För det är ju inte så att personal fördelas efter behovet av resurser inom AF. Det säger sig självt att den tid  enskilda handlägare har för varje ’kund’ är minimal och möjligheterna till coachning inte kan ske där. Det är något som sker via inhyrda extra resurser i den nya jättemarknad som öppnats av alliansen för AMS-åtgärder via kommersiella aktörer.

Är du heller inte datavan som arbetslös har du extra problem. Hela AFs arbetsmetod bygger idag på att du själv kan söka arbeten via dataterminaler eller egen dator. Har du sen svårt med det svenska språket är dina chanser ännu sämre. Det finns heller inte möjliget till hjälp med sådant som att kunna ta ett fotot av den arbetslösa, något som numera även ibland krävs till städarbete. Ett nödvändigt krav på de arbetslösa är  också idag att de har en epost adress även om nu epost tjänster som hotmail och gmail är spärrade i AFs terminaler.

Notera förövrigt att meningen med normans 45 minuters väntan på AF med kölapp var att en handläggare skulle kunna notera i AFs datasystem vilka jobb han sökt. Något som förstås även kan skötas via AFs kundtjänst på telefon. Där du även kan få personlig coachning via e-post eller telefon.

En andra konsekvens av alliansregeringens
arbetsmarknadspolitik att man inte ska leva på bidrag syns också i kravet på flyttning- Och visst ska väl inte arbetslösa slippa krav på sig att flytta?.

– Jag blir behandlad som en i mängden. De ser inte min situation, säger han. De begär att jag ska söka jobb på andra orter. Men grejen är att jag inte kan betala hyra på två ställen och ingen vill köpa min lägenhet eller betala full hyra i andrahand.

Men AFs Generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, den för detta tandläkaren, sade visst nyligen att AF står väl rustade för att möta arbetslöheten.

Arbetslös ser ingen ljusning – Ekonomi & Politik – Göteborgs-Posten

Norman Yalda tar en nummerlapp. Sjutton nummer före. Han sätter sig med en suck.
– Det är alltid mycket folk i kö här, det får man räkna med när man kommer hit, säger han.
Klockan är kvart över elva på förmiddagen och Norman ska gå på avstämningsmöte hos arbetsförmedlingen. Det är hans fjärde möte sedan han blev arbetslös.
– Jag fattar inte ens varför jag måste komma hit, säger han. Det händer ändå ingenting.

På väggen framför Norman hänger en poster med texten ”Vill du ha ett bra jobb inom industrin?”.
– Ett skämt, säger han. Det där ser jag som skitsnack och reklam.
Efter 45 minuter är det äntligen hans tur.

I våras blev Norman varslad från Lear Corporation i Torslanda och har nu varit arbetslös i tre månader. Hans pengar från a-kassan kom först för tre veckor sedan. Och det är tufft att få vardagen att fungera.
– Ekonomiskt är det panik. Jag har försökt sälja lägenhet och bil men ingen vill köpa, säger han. Jag klarar inte av att bara sitta och vänta på att det vänder, jag vill ha ett jobb. Och jag har försökt med allt.
När Norman blev arbetslös skrev han in sig på arbetsförmedlingen. Men han fick även hjälp av Arbetslivsresurs tack vare omställningsavtalet. Arbetslivsresurs är ett företag som kompletterar arbetsförmedlingen med att hitta lediga jobb.

Norman är en i statistiken över alla dem som mist en anställning inom industrin. Troligtvis får han se sig om efter jobb i helt andra branscher, eftersom det är osäkert hur snabbt industrijobben kan återskapas.
Dagens möte hålls av Petra Kalling, arbetsförmedlare. Hon säger att det är bra att Norman har fått svar på ansökningarna även om svaren var nej.

– Företagen håller andan och väntar, kanske är de intresserade när allt lossnar, säger hon. Sedan dokumenterar hon vad Norman gjort för att få ett jobb sedan sist.
Norman vill veta om han har några chanser till ett jobb, en utbildning eller en praktikplats via arbetsförmedlingen. Men just de tre punkterna är svåra saker att svara på bara sådär, menar Petra Kalling.

– Att få ett jobb ligger på ditt ansvar, säger hon. En utbildning eller praktik via oss kräver att en specifik arbetsgivare kan tänka sig att anställa dig om du skaffar dig en viss kompetens som du inte har idag.

Norman är förvirrad.

Jag fattar inte, säger han. En utbildning kan jag få om jag först får ett jobb som sedan kräver utbildning? Vart skulle det jobbet komma ifrån?

– Jobben söker du själv, men vi kan hjälpa dig hitta passande jobb, säger Petra Kalling. Men om du ska bli beviljad några insatser måste du kunna visa upp att du söker jobb över hela Sverige, det är viktigt att komma ihåg.

Chansen att Norman får något av de tre sysselsättningsalternativen är små. Och det är inte för att få sysselsättning Norman går på mötena.
– Jag är här för att jag måste, säger han. Annars förlorar jag min a-kassa.

Petra Kalling menar att rapporteringen till a-kassan om att Norman varit närvarande bara är en liten del.
– Vi arbetsförmedlare har en viktig uppgift i att stötta och coacha dem som kommer till oss, säger hon. Att ge dem hopp om att de kan om de vill. Vi kan visa nya vägar och matcha dem med rätt jobb.

Petra Kalling säger att Normans jobbchanser beror på hur aktiv han är och hur mycket han är beredd att kämpa. Men hon tror inte att ett företag inom fordonsindustrin är hans nästa arbetsgivare.

Norman tycker att reglerna är fyrkantiga.

– Jag blir behandlad som en i mängden. De ser inte min situation, säger han. De begär att jag ska söka jobb på andra orter. Men grejen är att jag inte kan betala hyra på två ställen och ingen vill köpa min lägenhet eller betala full hyra i andrahand.

Men han gör som de vill och söker de jobben ändå. Han går på de möten han ska. Och han visar att han vill, så han inte ska råka ännu mer illa ut.
– Jag längtar till den dagen när jag vaknar utan ett tryck över bröstet och har ett jobb, säger han.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *