Alliansens arbetslinje – 50000 Från försäkring till bidrag 2

TCO´s rapport nedan kan vara värd att läsa. Den visar bland annat att mellan 2006 till 2008 var det 360000 personer mellan 15-54 år som lämnade a-kassan. Alltså, det var inte en personer som närmade sig pensionsåldern utan en majoritet vanliga arbetande svenskar som lämnade a-kassan.

Bland de som finns kvar i a-kassa får också allt fler bara en grundersättning där de med medellön får runt halva lönen vid arbetslöshet. En speciallärare får t ex 56% av sin tidigare lön i a-kassa. En a-kassa som alla arbetande svenskar avstår löneutrymme till och betalar till.

Dagens a-kassa är en grundtrygghetsförsäkring, ingen inkomstbortfallsförsäkring. Men det är värre en så, en stor grupp svenskar har så hamnat utanför systemen så att de idag lever under socialbidragsnormen.

En halv miljon har lämnat försäkringen. Mer än 30 procent av de
inskrivna på arbetsförmedlingen står utan försäkring. Många tvingas  leva på nivåer under det som tidigare var socialbidragsnormen.
Allt färre som omfattas av a-kasseförsäkringen får ut 80 procent av sin tidigare inkomst. En genomsnittlig speciallärare som blir arbetslös  får till exempel bara 56 procent av sin lön från a-kassan.

Min och TCO:s slutsats är att a-kassan inte längre bygger på
inkomstbortfallsprincipen. Försäkringen ger i realiteten endast runt 50 procent av tidigare inkomst i ersättning för stora grupper. Det är förmodligen rimligt att hävda att aldrig förr har så många fått så lite. A-kassan har blivit en grundförsäkring.

Den höjda a-kasseavgiften (arbetslöshetsavgiften) innebar att den genomsnittliga a-kasseavgiften, som 2006 var 105 kronor per månad, steg till 272 kronor per månad vid halvårsskiftet 2008. Under
samma period minskade a-kassorna sitt medlemsantal med över 465 000. Den snabba höjningen av avgiften fick gensvar i ett lika snabbt utträde ur försäkringen. De arbetstagare som står utanför
a-kassan saknar rätt till inkomstrelaterad ersättning i händelse av arbetslöshet. De saknar även rätt att få del av fackens inkomstförsäkringar.

Som TCO-klart visar är det idag 50000 arbetslösa svenskar som i bästa fall får klara sig på 7000kr före skatt. Alltså svenskar inskrivna hos arbetsförmedlingen! Förutsatt att de uppfyller de ändrade arbetsvilkor som alliansen införde är de då berättigade till grundbeloppet i a-kassan.

Att sedan grundbeloppet i a-kassan ger en lägre levnadsnivå än om personen hade haft socialbidrag, eller försörjningsstöd kommenterar Anders Borg med:

”Grundbeloppet ligger på en nivå som gör att man skall kunna hantera situationen”, sade finansminister Anders Borg när han intervjuades av K-G Bergström i SVT den 9 december.

Även Maud Olofsson hos KGB sympatisk som alltid tyckte de som hade gått ur a-kassan eller inte var nöjda med hälften från den inkomstförsäkring de betalat till fick skylla sig själva. Men så jobbar ju centern för bättre vilkor för en obestämd grupp företagare. Vilka heller knappast fått det lättare med centern.

Grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen är 320 kronor om dagen. Man får det i 22 dagar per månad. Det betyder en månadsinkomst på 7 040 kronor per månad. Grundbeloppet är dessutom
skattepliktigt.
Tabellen nedan visar hur en arbetslös människa som får grundbeloppet står sig i jämförelse med dem som lever på försörjningsstöd, det som tidigare kallades för socialbidrag. Står det ett minus
framför siffran i tabellen så betyder det att inkomsten från grundbeloppet är lägre än riksnormen för försörjningsstöd (socialbidragsnormen). Försörjningsstödet anger nivån på det som uppskattats till
existensminimum i vårt samhälle.

2008-12-18_1922

Med andra ord tjänar en arbetslös med grundbeloppet rent ekonomiskt på att gå över till att leva på socialbidrag istället för a-kassans grundbelopp. Även om man då i stort ska sakna tillgångar för att vara berättigad.

Är det möjligen dags att tala om att gå från försäkring till bidrag med alliansen?

Sen misstänker jag att den grupp som förlorar mest är just ensamstående kvinnor med barn.

I grunden handlar det om att allianspartierna tydligen anser att det går att leva på mindre än existensminimum som arbetslös. Detta antar jag för att ge motivation till att söka arbete?

Men så var det också en situation liknande den nedanstående som ett stort antal alliansväljare ville ha?

Förövrigt undrar jag var de 48000 i jobb och utvecklingsgarantin utförsäkrade från a-kassan hamnar? Dessa finns ju heller inte med i arbetslöshetsstatistiken från alliansen.

Den första månaden som arbetslös betalas ersättning ut för endast 15 dagar. De första sju dagarna är karensdagar. Månad två och följande månader betalas ersättning ut för 22 dagar per månad. Netto efter skatt blir det ett tillskott på 1 546 kr. Alla hushåll med barn tvingas leva på en inkomst som
ligger klart under socialbidragsnormen både den första månaden och månaderna därefter.
Som vi såg tidigare lever många unga vuxna, som är arbetslösa, på grundbeloppet. De lever alltså
ofta på en lägre standard än riksnormen för försörjningsstöd.
Bland de 25 000 över 24 års ålder som får grundbeloppet i a-kassan finns förmodligen ett antal
människor med både ett och två barn. Det betyder tusentals kronor under riksnormen för
försörjningsstöd.

Läs hela TCO rapporten.

I media:

Bloggat:Under existensminimum – hanterbart?,

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Alliansens arbetslinje – 50000 Från försäkring till bidrag 2

  1. very interesting posts nonetheless

  2. Pingback: Claeskrantz.se » Blog Archive » Vad gör alliansen åt 135000 fler arbetslösa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *