Fortsat kris i försäkringskasan – Styrelsen inte informerade om ny GD

Kan någon tolka nedanstående på något annat sätt än att Curt Malmborg fick sparken?

Om styrelsen inte informerades om beslutet förrän några timmar innan Curt Malmborg slutade var det knappast ett väl förberett beslut. Likadant att en person utnämns till GD som redan är pensionsfärdig som  Adriana Lender er knappast heller ut som en väl underbyggt ersättning.

Att sedan FK ser ut att sitta med ett underskott på 1.1
miljarder och historien om hur konsulterna hanterats får mig att undra vad som pågått. Och vad FKs styrelse sysslat med?

Mer i media:
Förseningarna bara fortsätter, Försäkringskassans chef avgår efter kaoset, Försäkringskassan sjabblade bort trebarnspappan Peters pengar

Styrelsen hölls utanför rekrytering

I ett aktiebolag är det styrelsen som rekryterar en ny vd. Generaldirektörer utnämns av regeringen. Men det är fullt rimligt att en myndighets styrelse informeras om valet, tycker Erik Åsbrink som är ordförande i Försäkringskassans styrelse. Han informerades bara några timmar innan den nya generaldirektören Adriana Lender tillkännagavs på en presskonferens i torsdags.

– Även om det är regeringen som sitter på utnämningsmakten så hade det varit naturligt tycker vi att vi involverats i den här processen. Vi har god kännedom om läget i Försäkringskassan. Vi hade kunnat ge synpunkter på vilka krav som ska ställas på en generaldirektör och vi hade kunnat ha synpunkter på olika namn. Detta har inte skett och vi har över huvud taget inte informerats, säger Erik Åsbrink till TT.

Han har begärt ett möte med den ansvariga ministern Cristina Husmark Pehrsson (m) så snart som möjligt där han tänker ta upp kritiken.

– Den grundläggande frågan är naturligtvis hur hon ser på styrelsen. Har begreppet en styrelse med fullt ansvar någon reell innebörd eller är styrelsen något man inte behöver bry sig om?

Åsbrink betonar att styrelsen inte har något emot Adriana Lender.

– Jag och styrelsen välkomnar Adriana Lender som ny generaldirektör. Jag har hört många positiva vittnesbörd om henne och hon kan Försäkringskassan och socialförsäkringssystemet så vi kommer på alla sätt att underlätta för henne att komma in i verksamheten.

Styrelsen är också kritisk till att den inte informerades om Försäkringskassans dåliga ekonomi.

– Det är ett allvarligt läge. Om inget görs kommer vi att ha ett underskott nästa år på 1,1 miljarder kronor. Det är anmärkningsvärt att den informationen om läget kom till styrelsen för bara några veckor sedan. Det tyder på stora brister internt att den upplysningen inte kom tidigare.

I värsta fall kan underskottet innebära personalminskningar motsvarande 2.000 anställda.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *