Halal-TV stoppat av SVT?


Om Halal-TV stoppas nu för att det inte höll journalistisk kvalitet, vad det nu är för något, kan man undra varför det sändes överhuvudtaget? Det var ett dussin program i floran av andra mer eller mindre dåliga program producerade av SVT.

Det är som vanligt ren feghet av media producenter som fick något mer kontroversiellt än vad de kunde hantera. Om något kunde Umeå redaktionen lära sig av Janne Josefsson  och debatt redaktionen hur man ordnar 45 minuters underhållningskontroverser.

Sen är det en annan sak att vad folk har retat sig på är att religiöst troende muslimska kvinnor får uttala sig i TV. Speciellt eftersom de råkade vara klädda en mest kontroversiella religiösa symbolen i dagens islamofobiska och religions fobiska Sverige.

Om inte annat visade programmet på hur djupt kontroversiellt islam är i dagens Sverige. Vi är långt ifrån  ett multi-kulturellt sverige. Eller ett där minoriteter är accepterade. Som rosengård kravallerna visar har sverige fått sin eget minoritet/utanförskaps problem inte helt olikt hur det såg ut i de amerikanska svarta getton eller  storbrittaniens 80-tals kravaller. Eller för den delen kravallerna i de franska förstäderna för något år sedan. Eller de i grekland.

Mer i media:
Malmö i brand
, SvD-granskning

stoppar Halal-tv


Newsmill
:
Tar Halal-TVs programledare avstånd från Sharialagar?
, Det var faktiskt Carl Hamilton som kränkte mig, Därför ska muslimer i Sverige skaka hand, ”Andligheten” infiltrerar,

Bloggat om Rosengård:

Resumé: SVT stoppade sista Halal-tv

I avsnittet, som varit inspelat sedan länge, framställs Kvinnoforums grundare och vd Bam Björling, i positiv dager.

SVT ansåg att det inte gick att sända programmet, uppger bloggen Muslimska Friskolan.

”Cherin Awad, Dalia och Khadiga hade intervjuat Kvinnoforum och framställt detta positivt. När bloggen frågar varför detta avsnitt togs bort berättade umeåredaktionen att TV4s Kalla Fakta för en dryg månad sedan avslöjat Bam Björling och Kvinnoforum i en härva. Då insåg umeåredaktionen att det inte gick att ha ett program där Halal-TVs tre muslimska programledarna hyllar Kvinnoforum och Bam Björling”, skriver bloggen Muslimska Friskolan, som pratat med ansvariga på SVT.

”Umeåredaktionen börjar efter sitt erkännande 18/12 2008 för bloggen Muslimska Friskolan bli mer konkret. Umeåredaktionen säger att del 8 av 8 om Kvinnoforum helt enkelt inte höll längre. Det var nåt ”mickel” med Kvinnoforum, enligt umeåredaktionen. Enligt umeåredaktionen tog då Halal-tvs producent Anna Lindman Barsk beslutet att inte sända del 8. Del 8 av 8 om hälsa och Kvinnoforum ansågs av umeåredaktionen inte längre vara lämpligt att sända”, uppger bloggen vidare.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *