Vad gör alliansen åt 135000 fler arbetslösa?

Det man kan undra är vad den moderatledda alliansen kommer att göra för 135000 fler arbetslösa? Och inte att glömma de redan 100000-tals arbetslösa inklusive de 48000 i jobb och utvecklingsgarantin. Även om de senare inte finns med i den officiella statistiken över arbetslösa.

Är det möjligen dags att skrota den moderata arbetslinjen och dess förakt för aktiva åtgärder för arbetslösa? Det som kallades AMS-trams handlade ju om aktiva åtgärder för omställning. Inte passiva åtgärder där ansvaret läggs på den arbetslöse ensamt att fixa jobben. Och där som alliansen valde gör det till ett mindre ekonomiskt helvete för de arbetslösa.

Det behövs hjälp till utbildning, rekrytering och praktik och inte minst till företagande. Då inkluderat även de arbetslösa där dagens AF har ett uruselt stöd för de som skulle vilja försöka starta en  egen verksamhet.

Med hälsning till Maud. Ny-företagande är mer än sänkta skatter för stora och medel små företag och sämre arbetsvillkor för deras anställda.

Vad det troligen handlar om är att Sverige s
tår inför den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Till vilket alliansen hittils sagt ’vi gör int’ eller för att citera Carl Bildt från den förra katastrofregeringen – vi bedriver ingen dagspolitik.

Om inte annat kan alla pensionärer ’glädja’ sig över att de 2010 får sänkt pension med 3.7% tack vare det urusla pensionssystem de borgerliga och socialdemokraterna införde. Man räknade tydligen inte med lågkonjunkturer då.

KI bedömer att den så kallade balanseringen, ”bromsen”, i pensionssystemet kommer att slå till 2010 som en följd av att skulderna i år beräknas överstiga tillgångarna. Bland annat på grund av detta väntas ålderspensionerna minska med i genomsnitt 3,7 procent 2010.

Frågan blir väl har den moderatledda alliansregeringen någon egentlig plan? Eller kommer man som i Fredrik Reinfeldts jultal låtsas som ingetting och prata om annat?

Mer i Media:
Fortsatt lägre tjänsteproduktion.

KI: Finanskris får stora effekter

– Vi går nu i en rejäl lågkonjunktur med snabbt stigande arbetslöshet och för att se sådana höga arbetslöshetssiffror får vi gå tillbaka till början av 1990-talet, säger KI-chefen Mats Dillén till TT.

Han räknar också med att nedgången inte blir kort.

– Vår prognos är att det dröjer ända till 2011 innan arbetslösheten börjar falla tillbaka, säger Dillén.

– Vi har också sett negativ tillväxt under andra och tredje kvartalet. Vi räknar med negativ tillväxt även under fjärde kvartalet. Det är först under andra halvåret nästa år som vi kommer att får se positiva tillväxttal.

KI räknar med att Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) krymper med 0,9 procent 2009 för att sedan växa med 1,9 procent 2010.

Arbetslösheten väntas stiga från 6,1 procent i år till 7,9 procent 2009 och 9,0 procent 2010.

Konsumentpriserna väntas falla med 0,2 procent nästa år och stiga med bara 0,4 procent året därpå.

KI spår att Riksbanken vid 2009 års slut har sänkt räntan till 1 procent. Där bedöms den också ligga kvar vid slutet av 2010.

Sammantaget räknar KI med att antalet sysselsatta minskar med cirka 135.000 personer under de kommande två åren.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Vad gör alliansen åt 135000 fler arbetslösa?

  1. Joacim Svensson skriver:

    Varför tror du att Sossarna skulle göra saken bättre. Det är väl en väldigt tur att Borg, som är ekonom tar hand om läget än Mona som hade eget företag och gick i konkurs!?

  2. Joacim Svensson skriver:

    Varför tror du att Sossarna skulle göra saken bättre. Det är väl en väldigt tur att Borg, som är ekonom tar hand om läget än Mona som hade eget företag och gick i konkurs!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *