Ja kommunerna kommer att drabbas av jobbkrisen

Det är knappast förvånande om nu den  moderatledda alliansregeringen blir tvungen att göra något åt vad som ser ut att bli rejält försämrade ekonomier för kommunerna och landstingen. Staten må ha stark ekonomin men det har i stort åstadkommits genom att skyffla över kostnaderna för jobbkrisen och inte minst alla de som med den moderata arbetslinjen ställts utanför socialförsäkringssystemen.

Till det kommer kommunala och landstingsåtaganden för t ex pensionsavgångarna som kommer.

Borg ger stöd till kommunerna

Förra året fördubblades antalet kommuner som redovisar ekonomiskt underskott, enligt prognoser från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Därifrån har man länge begärt ökade statsbidrag från staten.

Oppositionen har också krävt åtgärder från regeringen. De tre partierna har föreslagit tio miljarder kronor extra för de närmaste två åren. Så sent som i helgen föreslog socialdemokraterna att ett nytt system för statsbidragen utarbetas, så att det minskade skatteunderlaget inte slår igenom direkt på kommunernas ekonomi.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *