Nej inte s we can – Obama organisation inte retorik borde efterliknas

Jag hör väl till de få socialdemokrater som inte inte är imponerade ’s we can’ men så var jag heller inte imponerad av Obamas i den första delen av hans valkampanj. Obama imponerar för hans disciplinerade sätt att hantera frågor och pragmatism. Under presidentvalskampanjen drog han också ner på massmötena för att istället prata om sakfrågor. Primärvalsretorik är inte det samma som presidentvalskampanj i USA.

Socialdemokraterna borde prata om arbetslösheten, bostadsbrist, företagande och andra områden alliansen misslyckats på. Och upprepa det om och om igen.

Det är fortfarande alliansens verklighetsbeskrivning som dominerar i Sverige. Går det inte att bryta detta kommer det inte att bli ett regeringsskifte.

Ta fram rättvisefrågor i fokus. På ett hårdare sätt. Det går inte att sitta i riksdagen och skriva motioner eller interpellationer om hur dålig alliansens politik är. Eller debattartiklar på DN debatt. Kan politiker inte prata om folks vardag kommer det heller inte att lyssna.

För kampanjpolitik och satsa på att beskriva valet 2010 som ett ödesval.

Så länge alliansen har opinionssiffror liknande dagens
istället för på 20-30% nivån likt den amerikanska Presidenten George
Bush finns det heller inte våg för ett regeringsskifte som
socialdemokraterna och den övriga oppositionen kan rida på.

Många tycks också tro att Obamas retorik på mötena hade något att göra med hans valvinst istället för den extremt fokuserad och disciplinerade kampanjorganisation han utvecklade. Obama nådde fram till de tänkbara väljare på ett sätt som demokraterna misslyckats med tidigare. Hittills saknas det organisationen även om arbete pågår.

Politikerbloggen » Sahlin får poäng för hans Obama-inspirerade snilleblixt

Men det var inte henns snilleblixt. Det tisslas och tasslas på socialdemokraternas kommundagar i Västerås om att upphovsmannen istället är Stefan Löfven, ordförande för fackförbundet IF Metall. Och det stämmer. Han myntade den omarbetade versionen av Obamas slogan från scenen i Västerås i går. Sen hängde Mona Sahlin på.

Löfven är dock inte särskilt upprörd över att partiledaren nu ror hem poäng för hans klurighet.
– Det gör mig ingenting. Det var bara en idé, jag tyckte att det var ett bra uttryck. Jag har inga upphovsmannaambitioner, säger han och skrattar lätt när Politikerbloggen möter honom.

Efter Barack Obamas framgångsrika valkampanj är uttrycket “Yes we can” oerhört positivt laddat. Därför har Löfvens snilleblixt förutsättningar för att hänga kvar ett tag — oavsett vem som får äran för uttrycket.
– Det verkar som om det har satt sig hos några. Det är väl bra om det fungerar, säger han och ser lite lätt besvärad ut över uppmärksamheten.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *