Ny svensk bankakut

Den intressanta frågan jag undrar över kring den bankakut som alliansregeringen vill införa är väl hur solventa är de svenska bankerna? Med tanke på SEBs behov av nytt eget kapital. Sen kan man undra vem som kommer att få betala bankernas avgifter för alliansregeringens bankakut. Som vanligt lär väl den föras över till kunderna?

Om vanliga bankkunder begriper att de är de som kommer att få betala ’extra skatten’ som ska gå till solventa banker. Hur nu definitionen på dessa ser ut men den är väl marknadsmässig.

Dessutom understryker Anders Borg att stödpaketet sker på
marknadsmässiga villkor. Staten räknar att få tillbaka pengar när
bankernas vinster ökar och anser att det finns stora möjligheter till
avkastning på de satsade pengar.

– Vi ger inte bort skattebetalarnas pengar, säger Anders Borg.


Sen är det ju alltid roligt att notera rubriksättningen i tidningar. Det var ju knappast frågan om att bankerna skulle ’få’ 50 miljarder.

VA.se » Staten in i SEB?

Men framför allt är förstås utmaningen att undvika utspädning och lägga emissionskursen så högt som möjligt. För att lyckas med det måste SEB förankra emissionen hos ägarna och helst få den garanterad. Här har SEB goda möjligheter att lyckas. Investor med 21 procent av kapitalet lär tidigt ha varit införstådda i processen och har finansiella muskler. Även Trygg-stiftelserna med 9,6 procent och Robur med 3,8 procent kan finnas med bland garanterna. Att kursen i SEB inte faller mer är just ett tecken på att SEB:s ägare bedöms garantera emissionen.

En intressant och inte alltför vild spekulation är att staten finns med bland garanterna. Klockan 11 har det utlysts en presskonferens med Anders Borg och Mats Odell. Regeringen förbereder ett program för kapitaltillskott till bankerna och en del av dessa pengar kan givetvis sättas av för en emission. Att säga hur börsen skulle reagera på en sådan nyhet är extremt svårt att säga. Det finns för- och nackdelar. Men som situationen är nu skulle sannolikt fördelarna väga över. Staten skulle garantera trygghet. Det skulle också i framtiden öppna upp för strukturaffärer i banksektorn, till exempel mellan Nordea och SEB.

Mer i DN och SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *