Starkare demokrati grunden för piratverksamheten i Sverige?

Jag hade nog beskrivit Sverige som ett land där de demokratiska institutionerna är starkare än på många andra platser. De är inte lika lätt för en välfinansierad företagslobby som i USA att driva igenom  lagar det inte finns folkligt stöd för. Eller som en allmän opinion kräver. 

Vi hade också i Sverige något man kunde kalla en intellektuell allemansrätt där man för personligt bruk kunde göra kopior av t ex böcker eller filmer. I alla fall före 2005 när ett stärkt kopieringsskyd drevs igenom av socialdemokraterna.

Sverigepiraternas fristad

– Om man vänder sig till någon branschmänniska skulle man nog få svaret att Sverige är en fristad för pirater. Men den genomsnittliga invånaren, säg en amerikan, skulle nog säga att Sverige är ett mer balanserat land än USA. Där borta har de kört en massanmälningsstrategi vilket man inte gjort här. I Sverige har trots allt bara en person åtalats.

Det säger Mattias Lövkvist från skivbolagskollektivet The Swedish Model. Samtidigt påpekar han att vi i Sverige inte fildelar mer än i andra länder.

– Det skiljer någon procent hit och dit, folks beteende går inte att förändra. Sedan har vi The Pirate Bay som är svenskt. De tror jag är anledningen till att vi har fått ett rykte om oss som fristad.

Magnus Eriksson, pressansvarig för Piratbyrån, är inne på samma linje:

– Fildelning sker över hela världen. Skillnaden är att vi inom Piratbyrån och The Pirate Bay går ut offentligt och diskuterar vad vi gör.

Han menar att det som gör att man i andra länder ofta refererar till Sverige är den minst sagt livliga fildelningsdebatt som uppstått här.

Varför ser vi den i just Sverige?

– Jag tror att det är kombinationen av en väl utvecklad bredbandsuppkoppling som gjort att Sverige tidigt blev en internetnation samt en del slump. Till exempel att Piratbyrån skapades just här. Debatten kom i gång. Dessutom har vi haft en del händelser som drivit utvecklingen, bland andra razzian mot The Pirate Bay.

Sara Lindbäck, jurist vid Antipiratbyrån, framhåller att hon i mötet med utländska kolleger ofta slås av att det svenska skyddet för upphovsrätten är väldigt dåligt.

– Det märks i vårt dagliga arbete. Ipred skulle ha införts redan 2006, Sverige har dömts för att det införts för sent, och i kontakten med polisen är det tydligt att de har svårt att hitta utredningsresurser till upphovsrättsbrott.

Hon säger att det är den rättsliga strukturen i Sverige som gör att även utländska pirater gärna förlägger sin verksamhet här.

– Risken för att åka fast är mindre. Vi har ett dåligt upphovsrättsligt skydd, ett dåligt skydd för intrång på internet.

Bilden av ett juridiskt svagt Sverige är något som även Rasmus Ramstad, vd för SF Bio, tagit fasta på. Och det är framför allt politikernas fel, menar han:

– Det har varit väldigt mycket pirateri i Sverige vilket framför allt beror på en otroligt trög regering. Den har varit långsam med att inrätta sanktionsdirektivet (Ipred-lagen) och har heller inte tolkat lagföreskrifterna från EU på ett tydligt sätt.

Han pekar på att styrande i Danmark varit betydligt mer handlingskraftiga, vilket också lett till en annan hantering av fildelningen.

– Det här är ett jätteproblem för all upphovsrätt i Sverige, säger han.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *