4 procent i minskade pensioner 2010?

Det ser ut som Sven Otton Littorins prognos för 2009 även kommer att gälla för 2010 vilket ser ut att bli ett jäkla skitår även det.

Sen undrar jag över de politiker som konstruerar systemet med en automatisk sänkning av pensionerna för pensionärer. Var det inga som på allvar trodde att sänkningen skulle kunna komma bli aktuellt? Det var en dum tanke från början även om nu systemets ekonomiska teknokrat sörjer av döma av DN artikeln nedan som citeras.

Att politiker från regering och opposition blir tvungna att göra något tror jag har mycket att göra med det valår som pensionerna sänks. Samtidigt som pensionärer som inte arbetar blir tvungna att betala skatt.

”Sänkta pensioner kan inte undvikas”

Ole Settergren, som i dag leder utredningen om den nya pensionsmyndigheten, var den som låg bakom systemet med en ventil för att förhindra skenande kostnader. När skulden blir större än tillgångarna slår en broms in och uppräkningen av pensionerna minskas för att återfå balans i systemets finanser. Det har nu skett för första gången och pensionerna kommer därför att minska med nära 4 procent nästa år, när det är riksdagsval.

Systemet fungerar alltså som det var tänkt, men både opposition och regering har markerat att man vill mildra effekterna av krisen. I går gav politikerna Försäkringskassan i uppdrag att föreslå lösningar som gör att pensionärerna inte drabbas så kraftigt.

– Men tanken med systemet var just att komma bort från ett sådant här kortsiktigt tänkande, säger Ole Settergren.

Han är inte emot en justering av systemet, liknande tankar som regeringen har nu diskuterades även när systemet konstruerades. Det Ole Settergren är oroad över är politikernas motiv till att peta i reglerna.

– Det är olyckligt att politikerna talar om kompensation till pensionärerna. Det mer eller mindre uttalade syftet verkar vara att undvika de lägre pensioner som systemets logik fordrar i den ekonomiska situation som vi befinner oss i.

Dessutom, påpekar han, är de åtgärder som politikerna talat om tandlösa. En möjlig lösning som diskuterats är att beräkna pen­sionerna utifrån ett genomsnitt av börsens utveckling under tre år. I dag baseras det på fondernas värde en dag, den 31 december varje år. Men det skulle bara innebära att minskningen av pensionerna smetas ut, att pensionärerna får ta en liten minskning av pensionen i flera år i stället för en kraftig minskning nästa år och en möjlig ökning året efter.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *