Kommunal – 7500 tjänster borts hit

Som väl alla vet finns inte visstidsanställningar med i varsel statistiken som arbetsförmedlingen för. Det är nu 7500 jobb som redan försvunnit inom den kommunala sektorn fram till Januari 2009. Och SKL räknar med ytterligare 15000. Vad det kommer att göra för kvaliten inom kommunala tjänster som äldreomsorgen kan man bara undra.

Runt 7 500 kommunaljobb borta | Jobbet | SvD

– Det är till exempel visstidsanställningar som inte förlängs, indragna tjänster, vikariat som dras in och anställningsstopp. Det förs det ingen statistik över, förklarar Kommunals ordförande Ylva Thörn.

– Varselstatistiken är helt felaktig på vårt område, säger hon.

Av det skälet har Kommunal frågat sina 456 sektioner ute i landet om man har märkt av neddragningar på sitt området. Och av de 391 sektioner som svarade sade 65 procent att man haft neddragningar. Samma fråga ställdes i november då 60 procent upplevt nedskärningar.

Och antalet jobb som försvunnit har ökat från cirka 4 500 till drygt 7 500 i januarienkäten.

Enligt Kommunal sker de flesta neddragningarna inom äldreomsorgen.

Och fler jobb inom den offentliga sektorn hotas. På onsdagen släppte arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting resultatet av en enkät som pekade på nedskärningar under åren 2009 och 2010 i storleksordningen 15 000 personer.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *