Vad har LO och socialdemokraterna gjort de senaste 20åren

Frågan som borde ställas är vad har LO och socialdemokraterna gjort de senaste årtiondena? 

Att alliansens partier vill sänka skatterna för höginkomsttagare och ser välvilligt på ökade inkomstskillnader är inget nytt. Men det är inte de borgerliga partierna som suttit vid makten under största delen av den tid som det talas om i LO rapporten. 

Likadan är var fanns LO under den tid när alliansens attack mot socialförsäkringarna genomfördes. De kunde knappt samla sig till några krampaktiga protester 2006. Sen har det varit tyst. 

Precis lika tyst som det varit om AP fondernas roll i att finansiera det värsta avarterna bland den risk och finansmarknadens elit som LO talar om. Varför var det ingen som diskuterad vad de av politikerna styrda AP fonderna med svenska pensionspengar användes till. Den ekonomiska elit det talas om finns alla i de börsbolag där AP-fonderna har ett avgörande inflytande.

Samma AP-fonder där man idag förlorat 40-miljarder bara till riskkapital fonder av pensionspengarna alla svenskar betalar in.

Om man ska skälla på kapitalismen kanske det borde vara på politiskt styrd fond-kapitalism. Det är ägarna de vill säga vi som bestämt villkoren för större delen av näringslivets elit. Det borde kanske vara dags att diskutera detta? För visst är det så att de ekonomiska skillnaderna mellan olika grupper ökar i Sverige.

2009-02-05_0234

Mer i media:
Rekordstora löneklyftor, LO: Direktörer har 50 arbetarlöner – Ekonomi, Finanskrisen, slut på bonusar och fallskärmar för bankdirektörerna, Så många industriarbetarlöner tjänar eliten


Bloggat: Vad är problemet? (Fredrik Segerfeldt),Sådan är Kapitalismen (Jinges web och fotoblogg), Agilitydream, Björn AnderssonMotbilderDen hälsosamme ekono…, theblackjacker.se, 

 
Den ekonomiska krisen kommer att bidra till att inkomstskillnaderna i samhället ökar ytterligare. På bara några månader har så många som 10 procent av de fackligt organiserade industriarbetarna blivit varslade om uppsägning.

Många av dessa kommer, på grund av att arbetslöshetsförsäkringen försämrats, att få uppleva ett kraftigt tapp i inkomster. Än värre blir den ekonomiska situationen för dem som valt att gå ur, eller aldrig varit med i, a-kassan. Samtidigt fortsätter svenska företagsledare att plocka ut stora bonusar.

LO-ekonomerna har granskat inkomsten i en grupp vi kallar makteliten sedan 1950. I denna grupp ingår 198 elitpositioner hämtade från tre olika elitgrupper – den ekonomiska, den demokratiska och den byråkratiska.

Inkomstskillnaderna mellan olika elitgrupper är stora. Det är framför allt den ekonomiska eliten, bestående av 50 verkställande direktörer i näringslivet, som drar ifrån. Denna grupp har fått kraftigt ökade inkomster i förhållande till en industriarbetare de senaste årtiondena. Den ekonomiska eliten hade, visar rapporten, en genomsnittlig inkomst på nästan 51

industriarbetarlöner under 2007.

Jämfört med andra elitgrupper har den ekonomiska eliten etablerat sina inkomster på en hög och stigande nivå. När undersökningen inleddes 1950 hade den ekonomiska eliten i genomsnitt årsinkomster motsvarande 26 industriarbetarlöner,

via”Skillnaderna i inkomst är de största i modern tid”.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *