Dags att lägga ner TV-Licensen

Är det inte dags att kalla tv-licensen vad den är. En TV skatt . 

TV-Licensen är helt otidsenlig liksom allt mer public service modellen efter BBC förebild. Låt de som vill ha public service TV med robinson, lets dance eller på spåret betala för det. Antingen via betal-tv eller via donationer och sponsorer efter amerikansk förebild.

Företagen ska betala tv-licens – IDG.se

Något politiskt beslut behövs inte – nuvarande lagstiftning räcker.

SVTs planer är redan långt gångna. Förhandlingar med det schweiziska företaget Zattoo, som redan webbsänder bland annat BBC och CNN, har förts och SVT väntar nu på klartecken från Zattoo. SVT har sin inställning klar: kanalerna ska ut på webben så snart som möjligt.

– Vi är beredda att hantera det på samma sätt som vidaresändning i kabel-tv-nätet, säger Jan-Olof Gurinder, distributionschef på SVT.

För hushåll som redan har en tv och betalar sin avgift innebär det ingen skillnad, men på företagssidan rör det sig om stora pengar. I dag finns fem miljoner pc på svenska företag, enligt analysföretaget IT Reseach.

Det innebär omkring 500 000 nya licenser och en miljard kronor per år i intäkter för Radiotjänst i Kiruna, eftersom företag måste betala en licens per tio mottagare.

För ett företag med 300 datorer skulle det kosta 60 000 kronor per år – oavsett hur stort intresset för den webbsända kanalen är bland de anställda.

– Visst kan jag se det orimliga i att apparatur som inte är avsedd att användas för tv-tittande blir licenspliktig, säger Anna Pettersson, vd på Radiotjänst.

Den enda chansen att slippa betala är att ta striden med Radiotjänst och övertyga kontrollanterna om att just de egna datorerna inte kan användas för tv-tittande. Det kan kräva mjukvaruspärrar i datorerna eller att tjänsten blockeras på hela nätverket.

– Vi måste ha en dialog med företagen, säger Anna Pettersson.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media. Bokmärk permalänken.

3 svar på Dags att lägga ner TV-Licensen

 1. Alatariel skriver:

  http://docs.google.com/Doc?docid=dchwsf6k_1g2dvjwgc&hl=sv

  Början till ett dokument jag ska skicka som rekommenderat brev till Riksradiotjänst i Kiruna.

  Det är medvetet rätt provokativt, men jag vill ha en reaktion – och en reaktion NU, så att vi som är motståndare kan försöka formera oss …

  Återigen, det enklaste sättet att undvika alla de ”hårklyverier” som blir följden är att dra en avgift på skattsedeln som alla har råd med för att finansiera ”public service” – allt därutöver kan de ju hitta självfinansierande modeller för, även abonnemangsbundna tjänster på nätet!

  //Alatariel
  alatariel (sn4bel-a} users Punkt sourceforge dot net

 2. Alatariel skriver:

  http://docs.google.com/Doc?docid=dchwsf6k_1g2dvjw

  Början till ett dokument jag ska skicka som rekommenderat brev till Riksradiotjänst i Kiruna.

  Det är medvetet rätt provokativt, men jag vill ha en reaktion – och en reaktion NU, så att vi som är motståndare kan försöka formera oss …

  Återigen, det enklaste sättet att undvika alla de "hårklyverier" som blir följden är att dra en avgift på skattsedeln som alla har råd med för att finansiera "public service" – allt därutöver kan de ju hitta självfinansierande modeller för, även abonnemangsbundna tjänster på nätet!

  //Alatariel

  alatariel (sn4bel-a} users Punkt sourceforge dot net

 3. Pingback: TV-licens för datorn? | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *