Jargongen ingen tillfällighet- Offentlig främlingsfientlighet i Sverige

Det verkar ganska uppenbart att jargong de två poliserna använde vi kravallerna i Malmö inte var en tillfällighet, precis som sydsvenskan visar nedan. Och att polisledningen ljög offentligt när man sade sig inget veta eller ha sett. Den var tvärtom så vanlig att två poliser inte ens reagerade när de blev filmade.

Övade – med ”Niggersson” | Nyheter | Aftonbladet
När Sydsvenskan i går konfronterade polischeferna med dessa uppgifter säger de unisont att de inte fått kännedom om händelsen.

– Vad snackar du om? Det känner jag inte igen, säger Lars-Folke Piledahl, då biträdande länspolismästare, till tidningen.
Ingen anmälan

Länspolismästare Eva Årestad Radner:

– Jag känner inte igen de benämningarna.

Dåvarande stabschefen Christina Wadsten Malm bekräftar för Sydsvenskan att högsta ledningen informerades, och att hon lämnat in en anmälan till internutredningsgruppen.

Någon sådan anmälan finns dock inte.

Jag tror dock inte det enbart handlar om polisen i Skåne. Det finns främlingsfientlighet, okunnighet och rasism i det offentliga Sverige men det återspeglar bara attityderna hos många svenskar i allmänhet. Och de politiska partier som börjat rida på den främlingsfientliga vågen inför EU-valet. En genomgående del i den svenska främlingsfientligheten är också islamofobi.

Man behöver inte göra någon större undersökning för att se att för det främlingsfientliga Sverige är det Islam som står i skottlinjen. Och icke europeiska muslimer som står längst ute i ett socialt och politiskt utanförskap.

Det finare sortens främlingsfientlighet kan man hitta i den beställningsrapport som regeringen fick om ’extremismen’ i Rosengård. En rapport som helt okritiskt släpptes fram i media med påståenden och hörsägen som presenterades som forskning.

Rapporten Hot mot demokrati och värdegrund som  integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni fick handlade även den om innevånarna i Rosengård. Baserad på intervjuer med det offentliga sverige inklusive den polis om verkar i rosengård. Som Mattias Gardell säger i SvD är en en oseriösa larmrapport

Oseriös larmrapport om Rosengård | Brännpunkt | SvD

En granskning av rapporten Hot mot demokrati och värdegrund – en lägesbild från Malmö, visar att den i huvudsak bygger på hörsägen och andrahandsinformation.

Istället för att intervjua Rosengårds invånare och besöka de källarmoskéer, kulturföreningar, muslimska friskolor och bostadskvarter de skriver om valde Ranstorp och Dos Santos att tala med två länspoliser, tre säkerhetspoliser, två närpoliser, fem socialarbetare, fyra ”från skolan”, fem akademiker och nio personer som arbetar med utsatta ungdomar; inalles 30 personer.

Varför samtalen kallas djupintervjuer ter sig gåtfullt då varje intervju tog mindre än två timmar i genomsnitt och fylldes med ledande frågor av typen ”Vilka drivkrafter ligger bakom radikaliseringen, hat mot samhället/västvärlden, kriget i Irak, personliga negativa erfarenheter?” och ”Vilka miljöer handlar det om? Källarmoskéer, skolor, fängelser, gäng?”

Man förväntar sig att forskning förhåller sig till tidigare forskning i samma fält, som socialantropolog Aje Carlboms studie från 2003 som baserades på ett flerårigt fältarbete bland muslimer i Rosengård. Här finns inga sådana hänvisningar.

Förutom andrahandsinformation hänvisar studien till en enda angiven källa: Malmö stads hemsida på internet, varifrån statistiska uppgifter om invånarantal och sysselsättningsgrad hämtats.

Trots att terrorismforskarna inte redovisar något samtal med en enda muslimsk kvinna i Rosengård vet de att berätta att ”så gott som alla” kvinnor går beslöjade ”av rädsla” för ”åsiktskontrollanter” och ”fysiska trakasserier”. Utan att citera en enda predikan talar terrorismforskarna i dramatiska termer om ”källarmoskéer med ett utpräglat våldsbejakande budskap”.

Hur många källarmoskéer som finns, var de ligger, vilka som frekventerar dem eller vilka som predikar där vet terrorismforskarna emellertid inte, ty de besökte aldrig några.

Utan att ha granskat eller ens besökt en enda kulturförening förmedlar Ranstorp och Dos Santos därefter uppgiften att ”många kulturföreningar inte är vad de uppger sig vara”.

”Vissa” sägs ”i själva verket” bedriva ”religiös verksamhet med radikal hållning” och ”motsätter sig aktivt all form av integrering i samhället”. Vilket faktiskt antal som döljer sig bakom formuleringarna ”många” och ”vissa” får vi aldrig veta.

På motsvarande sätt serveras vi utsagor på teman som nyinflyttades frihetskänslor, friskolor och traumatiserade barn, som regel utan eller med otillräcklig källhänvisning.

Jag tror helt enkelt inte på de som säger att aldrig hört liknande uttalanden likt de som kom från poliserna i malmö. De flesta har tror jag hört sådan från andra personer i sin omgivning. Grövre eller mer inlindade.

Att det finns en vardags främlingsfientlighet i Sverige är något som inte sägs rent ut. Eller som de politiska partierna vill ta tag i på allvar. Likadant att de finns främlingsfientlighet och rasism mellan invandrargrupper. Som europeisk invandrare hamnar du högre upp i en hierarki. Är du vit, kristen och pratar något väst-eruopeiskt språk är du nästan ’svensk’. En kategori man inte hamnar i om man är afrikansk muslim, speciellt inte praktiserande.

Mer i media:
”Neger Niggersson och Oskar Neger”. Skånepolisen använde sig av nedvärderande fiktiva namn under internutbildning., Utredning av poliser läggs ner, Polischef kände till rasistuttalande, Polis kallar ungdomar blatte och apa, Skånepolisen övar med Niggersson, Aftonbladet
Bloggat:

”Neger Niggersson” figur i polisens internutbildning – Sverige – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt

Efter Sydsvenskans avslöjanden om rasistiska uttalanden från poliser var reaktionerna från höga chefer unisont fördömande. Samtidigt förnekade de att ett sådant språkbruk skulle vara utbrett inom kåren.
– Jag påstår att det är en isolerad företeelse, sa till exempel Hans Nordin, biträdande länspolismästare i Skåne.
– Jag tror inte att det förekommer bland alla poliser, utan det är enstaka individer som kanske inte valt rätt yrke, säger länspolismästaren Eva Årestad Radner.

Men Sydsvenskan kan idag avslöja att ordet neger också förekommit i polisens interna utbildningsarbete.

Förra våren hölls en utbildning i beslagshantering i polishuset på Porslinsgatan i Malmö.

Ett femtiotal polisanställda från länskriminalen i Malmö slog sig ned i aulan. På storbildsskärmen framför dem visades en lista med påhittade namn som skulle användas i en övning. Bland namn som Berta Bengtsson och Anders Andersson fanns också Neger Niggersson och Oskar Neger.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Jargongen ingen tillfällighet- Offentlig främlingsfientlighet i Sverige

  1. Pingback: Toppen av isberget? « Kent Persson (m) blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *