A-kassans a- b och c-lag

En del kanske uppskattar ironin i att en del av försäkringssystemet skulle vara a-kassa grundande medan en annan del inte är det.

Om föräldraförsäkring ska räknas in som grund för a-kassa varför då inte sjukpenning, studier eller andra delar försäkringssystemen?

Som ju alla baseras något annat än direkt lönearbete.

Föräldraledighet ger lägre a-kassa

– Den som är föräldraledig på deltid och sägs upp får därför mindre pengar, så det är bättre att en person tar ut hela föräldraledigheten, säger Gertrud Hedenström-Eriksson, biträdande kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO).

Fredrik, som blev uppsagd i december, hade dock ingen aning om bestämmelserna.

– Vi var inte medvetna om reglerna, så vi fick en chock. Vi hade räknat med att få ut ett visst belopp i månaden, men nu får jag ut ungefär 30 procent mindre än om jag hade jobbat heltid, säger han.

Han upplever systemet som orättvist och tror att folk kommer att dra sig för att vara föräldralediga.

– Det känns som om jag blir straffad för att jag velat vara med min familj och tagit ansvar. Om jag hade känt till det här hade jag inte varit föräldraledig på deltid. Dessutom trodde jag att samhället ville uppmuntra pappor till att vara hemma med barnen, säger han.

Nästan 20.000 personer varslas om uppsägning varje månad, så a-kassans regler kommer drabba extra många just nu.

– Vi tror att varslen kommer att slå hårdare under nästa kvartal och då kan det märkas ännu mer. Men i dagsläget är det många som inte ens känner till reglerna, säger Gertrud Hedenström-Eriksson.

Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, är dock fullt medveten om problemen.

– Jag kan inte svara på varför systemet är som det är. Men vi har föreslagit en lagändring och alla remissinstanser är väldigt positiva, säger hon.

Enligt den nya lagen ska även föräldrapenningen räknas in när a-kassan beräknas. Men lagändringen måste först godkännas av riksdagen och kan börja gälla från och med den första juli.

– Det är bara att beklaga att regelverket ser ut som det gör. Vi hade önskat att det hade ändrats tidigare och tycker det är väldigt olyckligt med föräldrar som hamnar i den här situationen, säger Eva Uddén Sonnegård.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *