Krugman om den värsta krisen sedan 30.talet

Jag tycker det saknas krismedvetande i Sverige. Av döma av vad som sägs både från den moderatledda alliansregeringen, oppositionen och inte minst de ekonomiska glädjekalkyler som börsen reagerar på.

Vad händer om det inte är en tillfällig global recession och allt inte är tillbaka till det normala om ett år eller två?  Om det istället handlar om det mest fundamentala skiftet i världsekonomin sedan 2 världskriget och depressionen.

Paul Krugman tycks se allvaret i hur den amerikanska ekonomin verkar vara få väg in i ett fritt fall. Frågan är inte om det kommer ett fall utan hur djupt det blir. 3.5 miljoner arbetstillfällen förlorade på 12 månader som grafen nedan visar är en ekonomi i djupa problem.

2009-02-09_1439

Och precis som med dominobrickor kommer de asiatiska och europeiska ekonomierna påverkas. Och vågorna fortsätta ut, som till de underleverantörer till den svenska billindustrin i t ex småland där man på några månader förlorat halva sin omsättning. Vilket i sin tur påverkar de lokala ekonomierna där.

Det enda jag tror som kan vända är samlade samordnade åtgärder från EU och USA samt gruppen nya ekonomier. Om de klarar av att genomföra sådan mer än att akut rädda bankrutta banker.

Op-Ed Columnist – On the Edge – NYTimes.com

It’s hard to exaggerate how much economic trouble we’re in. The crisis began with housing, but the implosion of the Bush-era housing bubble has set economic dominoes falling not just in the United States, but around the world.

Consumers, their wealth decimated and their optimism shattered by collapsing home prices and a sliding stock market, have cut back their spending and sharply increased their saving — a good thing in the long run, but a huge blow to the economy right now. Developers of commercial real estate, watching rents fall and financing costs soar, are slashing their investment plans. Businesses are canceling plans to expand capacity, since they aren’t selling enough to use the capacity they have. And exports, which were one of the U.S. economy’s few areas of strength over the past couple of years, are now plunging as the financial crisis hits our trading partners.

Meanwhile, our main line of defense against recessions — the Federal Reserve’s usual ability to support the economy by cutting interest rates — has already been overrun. The Fed has cut the rates it controls basically to zero, yet the economy is still in free fall.

It’s no wonder, then, that most economic forecasts warn that in the absence of government action we’re headed for a deep, prolonged slump. Some private analysts predict double-digit unemployment. The Congressional Budget Office is slightly more sanguine, but its director, nonetheless, recently warned that “absent a change in fiscal policy … the shortfall in the nation’s output relative to potential levels will be the largest — in duration and depth — since the Depression of the 1930s.”

Worst of all is the possibility that the economy will, as it did in the ’30s, end up stuck in a prolonged deflationary trap.

We’re already closer to outright deflation than at any point since the Great Depression. In particular, the private sector is experiencing widespread wage cuts for the first time since the 1930s, and there will be much more of that if the economy continues to weaken.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *