Justitiemord på väg i malmö terrorrättegång

Det ser ut som om Sverige kommer att få sina första terrordömda för humanitär verksamhet. Hade samma regler tillämpats tidigare hade organisationer som ANC aldrig kunnat verka i Sverige. Det är också intressant hur åklagaren inte verkar ifrågasätta bevisning tillhandahållen av Israel som ju är part i målet.

Att Israel och USA med tydligen europeisk medverkan agerat för att krossa Hamas som en politisk organisation är välkänt för alla tror jag. Det handlade alltså inte om att stoppa terrorverksamhet utan att man inte accepterade Hamas som en legitimt vald regering.

Målet är helt klart politiskt. Jag undrar vad som händer den dag, som inte verkar alltför avlägsen, då både EU, USA och Sverige inleder formella kontakter med Hamas?

Det handlar om tankebrott och att dömas för indirekta kopplingar vad jag förstår. Mannen i Malmö har inte skickat pengar som direkt använts till terrordåd. Eftersom Hamas terrorstämplats är all verksamhet terroristiskt oavsett om den används för skolor eller bomber.

Kräver fängelse i terrormålet – Malmö – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vill att den åtalade i terrormålet i Malmö döms till fängelse.

Hon både inledde och avslutade sin plädering med att slå fast att hon inte ser målet som politiskt.

Hon anser inte att rättegången handlar om huruvida stöd till det palestinska folket överlag skulle vara tillåtet.

Hon konstaterade att försvarsadvokaten ifrågasatt bevisningen eftersom den till delar är hämtad från Israel. Men det är inget konstigt med det, framhöll hon:
– Det är den, eftersom det är de som är drabbade av det som det här handlar om, sade åklagaren.

I första hand vill hon att den 44-årige Malmöbo som samlat in pengar till humanitär verksamhet på Västbanken och i Gaza döms enligt den så kallade finansieringslagen. Straffskalan sträcker sig upp till sex års fängelse, men åklagaren preciserade inte hur långt hon anser att straffet borde bli.

Enligt finansieringslagen är det förbjudet att ge pengar som kan gå till ”särskilt allvarlig brottslighet”, som terrordåd. Åklagaren hävdar att 44-åringen haft ett indirekt uppsåt att stödja sådan särskilt allvarlig brottslighet, eftersom pengarna har gått till organisationer som enligt åklagaren kontrolleras av terrorlistade Hamas. De pengar som samlas in världen över är en förutsättning för Hamas raketbeskjutning mot Israel och för självmordsdåd, argumenterar åklagaren.

Försvarsadvokat Laue Traberg Smidt å sin sida tycker inte att det råder någon tvekan om att rättegången i Malmö varit politisk.
– Rättegången är resultat av ett krig och det kriget förs med alla medel. Nästan alla bevis kommer från Israel, säger han.

Han konstaterar att polisen redan 2003 vid åtminstone ett tillfälle i hemlighet avlyssnade den åtalade Malmöbons telefon. Han tycker att det är anmärkningsvärt att polis och åklagare redan då misstänkte att hans klient begick brott genom att skicka pengar och att rättegången mot honom dröjde hela sex år.
– Under den tid som gått har han blivit seriebrottsling, eftersom polisen inte ingripit och eftersom han ville skicka pengar till barn, säger advokaten.

Han undrar också hur palestinier bosatta i Sverige ska göra om de vill stödja föräldralösa barn på palestinska områden utan att begå brott. Biståndsorganet Sida skickar exempelvis stöd via en katolsk organisation.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Justitiemord på väg i malmö terrorrättegång

 1. Leo Kramár skriver:

  Hej Claes!

  Det är litet förhastat att tala om justitiemord. Först måste åklagaren visa att pengarna har gått till en Hamaskontrollerad organisation. Åklagaren och domarna följer svensk lag och advokatens prat om politisk process är vad det är, advokatyr och tom retorik.

  Din parallell med ANC haltar påtagligt. ANC använde aldrig barn och kvinnor som självmordsbombare och fyrade inte av tusentals missiler mot de vita stadsdelarna i Johannesburg.

  Det är faktiskt EU som har förklarat Hamas vara en terrororganisation – och det på goda grunder. Om du orkar läsa Hamas politiska program (Charter) förstår du kanske varför, och varför Hamas har saboterat varje ansats till fred i Mellanöstern. Hamas har aldrig vikit från ståndpunkten att Israel inte existerar, att hela Palestina skall befrias och förvandlas till en islamisk, shariastyrd stat och att alla som förespråkar tvåstatslösning och inger sig på förhandlingar med Israel är förrädare mot den palestinska saken. Hur förhandlar man om fred med en sådan motpart?

  Det är ett vanligt tankefel att tro att ett parti blir demokratiskt och måste accepteras bara för att det vunnit ett val. Det borde räcka med att påminna om att också Hitler och nazisterna kom till makten på demokratisk väg.

  Leo Kramár
  Staffanstorp

  • ckrantz skriver:

   Hej Leo,
   Hamas kontrollerad och hamas terrororganisation är två olika saker. Jo, jag vet att EU förklarat Hamas som en terror organisation. Som en del i det amerikanska kriget mot terrorismen och efter amerikanska uppmaningar.

   Och ja, jag vet mycket väl att Hamas har ett partiprogram som vill utplåna israel. Vilket knappast är relevant för om man kan göra uppgörelser med organisationen. Vilket flertalet Israeliska säkerhetsdebattörer argumenterat för inklusive den förre chefen för Mossad.

   Sen har du fel, hamas har flertalet gånger erbjudit hudna till Israel sedan de vann valet trots Israel och USA sponsrade kupper och mord på företrädare. Varför skulle hamas förhandla med ett land som dödar dess befolkning och politiska företrädare om man vänder på argumentationen.

   För att vara brutalt realpolitisk har det ingen betydelse med graden av demokrati i Hamas för Israels säkerhet. Mer viktig är om de (hamas) kan hålla ingångna avtal.-

 2. Leo Kramár skriver:

  Hej Claes!

  Det är litet förhastat att tala om justitiemord. Först måste åklagaren visa att pengarna har gått till en Hamaskontrollerad organisation. Åklagaren och domarna följer svensk lag och advokatens prat om politisk process är vad det är, advokatyr och tom retorik.

  Din parallell med ANC haltar påtagligt. ANC använde aldrig barn och kvinnor som självmordsbombare och fyrade inte av tusentals missiler mot de vita stadsdelarna i Johannesburg.

  Det är faktiskt EU som har förklarat Hamas vara en terrororganisation – och det på goda grunder. Om du orkar läsa Hamas politiska program (Charter) förstår du kanske varför, och varför Hamas har saboterat varje ansats till fred i Mellanöstern. Hamas har aldrig vikit från ståndpunkten att Israel inte existerar, att hela Palestina skall befrias och förvandlas till en islamisk, shariastyrd stat och att alla som förespråkar tvåstatslösning och inger sig på förhandlingar med Israel är förrädare mot den palestinska saken. Hur förhandlar man om fred med en sådan motpart?

  Det är ett vanligt tankefel att tro att ett parti blir demokratiskt och måste accepteras bara för att det vunnit ett val. Det borde räcka med att påminna om att också Hitler och nazisterna kom till makten på demokratisk väg.

  Leo Kramár

  Staffanstorp

  • ckrantz skriver:

   Hej Leo,
   Hamas kontrollerad och hamas terrororganisation är två olika saker. Jo, jag vet att EU förklarat Hamas som en terror organisation. Som en del i det amerikanska kriget mot terrorismen och efter amerikanska uppmaningar.

   Och ja, jag vet mycket väl att Hamas har ett partiprogram som vill utplåna israel. Vilket knappast är relevant för om man kan göra uppgörelser med organisationen. Vilket flertalet Israeliska säkerhetsdebattörer argumenterat för inklusive den förre chefen för Mossad.

   Sen har du fel, hamas har flertalet gånger erbjudit hudna till Israel sedan de vann valet trots Israel och USA sponsrade kupper och mord på företrädare. Varför skulle hamas förhandla med ett land som dödar dess befolkning och politiska företrädare om man vänder på argumentationen.

   För att vara brutalt realpolitisk har det ingen betydelse med graden av demokrati i Hamas för Israels säkerhet. Mer viktig är om de (hamas) kan hålla ingångna avtal.-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *