A-kassan man inte kan leva på – Alliansens arbetslinje i praktiken

Jag undrar om svenska folket äntligen förstår vad alliansens arbetslinje innebär. Precis som alliansen sade i valet är det inte meningen att arbetslösa ska leva på ’bidrag’ från den försäkring de avstått lön och betalat in avgifter till. Syftet är förstår den berömda grundtryggheten som diverse ekonomer och allianspolitiker pratat om i årtionden.

Återigen. Du ska inte kunna leva på ersättningen från a-kassa eller försäkringssystem. Tvärtom, för  generösa försäkringssystem uppmuntrar för till lättja och arbetsskygghet som retoriken lät även på 1920-talet. De ekonomiska teorier som ligger till grunden för alliansens politik har inte ändrat sig så mycket.Ovanstående är vad en majoritet av några 100-tusen svenskar röstade igenom 2006. Då var planen att ’utanförskapet’ löste man genom att villkoren för de som använde försäkringssystemen försämrades samtidigt som de ’arbetsfria’ coachades att söka fler arbeten och bredda sitt sökande.

De arbetsfria är då pensionärer, sjuka och förstås arbetslösa. Och visst finns det arbete för alla bara de söker tillräckligt många eller hur? Även de med 50% arbetskapacitet kan ju säkert anställas för att göra något och de vill väl inte överutnyttja systemen.

Problemet för Sverige och alliansen är att vi har för jämn inkomstfördelning. Inte ens med skattesubventionerade hushållstjänster finns det en marknad för låginkomstarbeten som når mer än 5% av de svenska hushållen om man ska tro almega.

Det behövs grundläggande reformer av hela försäkringssystemet och minst nytänkande på alla områden. Varken marknadsfundamentalism eller drömmar om en återgång till 1970-talets statssocialism kommer att fungera i en fundamentalt förändrade värld.

Tyvärr verkar den insikten inte finnas i den svenska offentliga diskussionen hittills.

Bloggat:

Mer i media:
Arbetslösa i Sverige får finna sig i att vara placerade i strykklass, Svensk a-kassa sämst i Norden

Den svenska a-kassan är lägst i Norden | Nyheter | Aftonbladet

Svensk a-kassa är sämst i Norden, enligt en ny rapport.

– Jag kan inte leva på ersättningen, säger Maria Andersson, 30, i Karlstad.

Så här lät det från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) i riksdagen i januari:

– Jag vill påminna om att vi har världens generösaste arbetslöshetsförsäkring.

Men Sverige är långt ifrån bäst i världen. Vi är inte ens bäst i Norden, enligt en färsk TCO-rapport.

– Det enda vi är världsbäst på är försämringen av a-kassan. Det började med den förra regeringen. Så vi har inget att vara stolta över, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Sänkt ersättning

I rapporten har man jämfört åtta länder i Europa. Och det är ingen rolig läsning för Sverige. Bara Storbritannien har sämre ersättningsnivåer.

Bland de nordiska länderna ligger Sverige och Danmark på delad jumboplats.

– Andra länder höjer sina inkomsttak, inte vi. Och Sverige är det enda land som har sänkt sin ersättningsnivå av de åtta länder vi granskat, säger utredaren Thomas Janson.

Enligt TCO får en genomsnittsarbetslös i Sverige 51 procent ut av lönen. Alltså inte 80 procent.

För undersköterskan Maria Andersson, 30, är vardagen ett ekonomiskt pussel. Hon är arbetslös och ensamstående med ett barn. Hon får i dag ut 8 500 kronor i a-kasseersättning.

– Det känns som om jag betalar och betalar, men när jag väl ska ta del av a-kassan så får jag inte 80 procent av lönen – utan 65 procent. Det känns surt, säger hon.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på A-kassan man inte kan leva på – Alliansens arbetslinje i praktiken

 1. Eva Olsson skriver:

  Hej Claes! Hittade en länk när jag sökte ett uttalande av CHP.
  Globaliseringsrådet(!) diskuterade ändringar i socialförsäkringssystemet 090205. http://regeringen.se/sb/d/8951/a/119362

  Så här skrev CHP 080318 på regeringssidan.
  ”Den tidigare s-regeringens regel om att den sjukskrivna automatiskt ska prövas för förtidspension efter ett år kommer vi att ersätta med en förlängd sjukpenning som ger den som är sjukskriven både en högre ersättningsnivå och ytterligare tid att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Vi kommer dessutom att stärka arbetsrätten genom att införa en lagstadgad rätt till tjänstledighet för att prova på andra arbeten och arbetsuppgifter.”
  Tidningsuppgifter tyder på att dessa ljusblå drömmar ej förverkligats.
  Socialförsäkringssystemet används uppenbarligen till att försöka styra medborgare. Nej tack till denna diktatur.

 2. Eva Olsson skriver:

  Hej Claes! Hittade en länk när jag sökte ett uttalande av CHP.

  Globaliseringsrådet(!) diskuterade ändringar i socialförsäkringssystemet 090205. http://regeringen.se/sb/d/8951/a/119362

  Så här skrev CHP 080318 på regeringssidan.

  "Den tidigare s-regeringens regel om att den sjukskrivna automatiskt ska prövas för förtidspension efter ett år kommer vi att ersätta med en förlängd sjukpenning som ger den som är sjukskriven både en högre ersättningsnivå och ytterligare tid att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Vi kommer dessutom att stärka arbetsrätten genom att införa en lagstadgad rätt till tjänstledighet för att prova på andra arbeten och arbetsuppgifter."

  Tidningsuppgifter tyder på att dessa ljusblå drömmar ej förverkligats.

  Socialförsäkringssystemet används uppenbarligen till att försöka styra medborgare. Nej tack till denna diktatur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *