Nationellt ekonomiskt nödläge säger Borg


Det är ju bra att nu även Anders Borg säger som det är. Det är det värsta ekonomiska läget sedan 30-tals krisen även för Sverige som kommer att drabbas av utfallet från den amerikanska ekonomiska krisen.
 
Men att skälla på bankerna eller giriga direktörer är knappast konstruktivt även om det kanske ger några poäng i TV-rutan. Att bankerna kan ta ut en över-ränta är inget nytt. Så har det väl sett ut länge på den svenska bankmarknaden med sina 4 dominerande banker.

Mer oroande är väl varför bankerna ser till att bygga upp sitt kapital. Förväntade kreditförluster i miljardklassen som de måste täcka upp med tillräckliga reserver. Kreditförlusterna som kommer från en förväntade våg av företagskonkurser. Till det kommer förstås alla de hushåll med miljonlån och knappa ekonomiska marginaler. Hur många hushåll klarar en arbetslöshet idag med en halvering av inkomsterna?

Bloggat om räntan:

Mer i media:
”Läget är riktigt allvarligt”, Riksbanken sänker sina prognoser för BNP,
Borgs uppmaning till folket: Kräv lägre ränta, ”Börsen tog ett glädjeskutt”

VA.se » ”Nationellt nödläge”
Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT:

– För att Riksbankens sänkningar ska få ett genomslag vidare i hushållekonomin vill det till att bankerna följer med ner, med bostadsräntorna framför allt.

Det är viktigt, framhåller han, att man som kund i banken bevakar detta, eftersom konkurrensen inte riktigt fungerar på det sättet att man lätt kan byta mellan banker och agera räntepressare själv.

TT: Menar du att bankkunder ska sätta press på bankerna att sänka räntorna nu?

– Ja, ingen annan kommer att göra det.

Finansminister Anders Borg (M) säger:

– Vi befinner oss nu i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge och i ett nationellt nödläge så sitter vi alla i samma båt.

Han anser att det här inte är tidpunkten då bankerna ska luta sig tillbaka mot räntenettot.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *