Antisemitism eller legitim kritik mot Israel

Jag tror det är en farlig väg att gå att som många debattörer till höger gör angripa eller blanda legitim Israel kritik med antisemitism. Nu väljer SKMA och även SvDs ledarsida att göra detta. Israel – Palestina har blivit en höger – vänster fråga istället för en humanitär och mänskliga rättighetsfråga.

SKMAs egen defintion av antisemitism är annars bäst. Det är en definition som är långt ifrån stark kritik mot Israel eller sionisismen. Sverige står idag trots ivriga försök från Israel försvarare vid det senaste anfallen mot Gaza långt ifrån fördrivning elller folkmord. Men det är lätt att anklaga motståndare för antisemitism om man inte vill prata om varför Israel bombar småbarn i bitar med stridsflyg.

Antisemitism betyder fördomar och fientlighet mot judar därför att de är judar. Det handlar dels om stereotypa föreställningar och myter, dels om en negativ inställning till judar som grupp. Antisemitism kan ta sig olika uttryck och variera i styrka. Den kan uppträda som allt ifrån ganska milda fördomar till ett ursinnigt hat. Den kan framträda som attityder och tankemönster men också som teologi och ideologi. Den kan yttra sig som verbala påståenden, social och legal diskriminering och våld. Som historien visar kan antisemitism även utmynna i fördrivning och folkmord.

Bloggen ifråga som SvD inte nämner nedan är Jinges webb och fotoblogg som i sydsvenskan angrips hårt för något den inte är d.v.s antisemitisk.  Jag hade räknat den som antisionistisk. Jinges blog är också ett känt hatobjekt för den Israeliska högern med ständiga attacker från självutnämda Israel vänner som agerar medborgargarde på nätet. Och nej jag försvarar inte de överdrifter eller retorik som SKMA plockat selektiv från tiotusentals kommentarer. Men det är ett ideologiskt riktat angrepp för att påverka opionionen som SKMA försöker göra istället för att ha en seriös diskussion om hets mot folkgrupper i Sverige. Något som drabbar både muslimer och judar.

Bloggat:
Steve Lando
, Stefan Olsson, Svansbo, Motbilder, The Life of Avlo, Blogge Bloggelito – …, Svensson, Forum För Frihet, Mullvaden, Smålandsposten – Blo… och Intisbloggen

”Antisemitisk blogg Ohlys favorit” – Aktuella frågor – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt

Sedan många år sprider Radio Islam i stället sitt hat på nätet. Där har Ahmed Rami, Radio Islams grundare, fått sällskap av rader av webbsidor och bloggar som under förevändningen att diskutera Israel, sionismen eller Förintelsen för fram en alltmer oförblommerad antisemitism. En av de mer framträdande i denna genre är bloggen Jinge, som drivs av vänsterpartisten Jan-Inge Flücht. Texterna på bloggen författas av Flücht, gästbloggare och kommentatorer. Tendensen är oavsett författare oavbrutet densamma.

Inte heller i det här fallet handlar det om subtiliteter eller enstaka övertramp. ”Judar” och ”Israel” utgör ett huvudintresse på bloggen och ämnena behandlas regelmässigt utifrån anti­judiska stereotyper och demoniserande bilder. I all oändlighet upprepas budskap som ”Hade Obama inte krälat framför den judiska sionistmaffian AIPAC & Co hade vi aldrig hört talas om honom, USA:s politik styrs direkt från Tel Aviv”, ”Ett tips är att om man vill veta mer om hur världen styrs, kan man alltid lägga till Rothschild, Rockefeller eller Kissinger som ett extra sökord”, ”Sionisterna med förintelseindustrins miljarder dollar har köpt upp allt motstånd inom de viktigaste sektorerna runt om i världen”, ”Talmud uppmuntrar judarna att ta död på kristna”, och så vidare i samma stil.
När Expressen skriver om Knutbyförsamlingen ser Flücht detta som en ”judisk” attack på kristendomen. Med ett ordval som kunde ha hämtats från svensk nazistpress på 1930- och 1940-talen proklameras att ”Familjen Bonnier förlöjligar Jesus”. När Flücht ”analyserar” Mellanösternkonflikten låter det så här: ”Judar och araber har levt sida vid sida under vad som närmast kan kallas evinnerlig tid. Men redan då Muhammed var tre år stod det klart att judarna var ute efter hans liv. Orsaken var tämligen enkel, de insåg att den lilla gossen var profet men han var ättling till Ismael och inte till Isak, en profet som således inte var jude. Sådant omkullkastar den gamla skrönan om ’det utvalda folket’ och givetvis också talet om att Gud gett dem landet.”

En av Flüchts återkommande gästskribenter är en Radio Islam-beundrare som bland annat hävdar att Lewinskyaffären ”var en typisk Mossadfälla gillrad för Clinton”. En annan återkommande gäst är tecknaren Carlos Latuff, som vann andrapriset i den antisemitiska teckningstävlingen i Iran häromåret.
Att innehållet i de ”Israelkritiska” texter som publiceras på bloggen i stor utsträckning färgas av eller öppet förfäktar antijudiska uppfattningar kan ingen med minsta kunskap om eller känslighet för antisemitism undgå att notera.
Varför tar vi upp denna utanför internet lättviktiga men där väl synliga politiska blogg? Skälet är att Vänsterpartiets ledare Lars Ohly i en annonsbilaga till senaste numret av Journalisten (2/2009) meddelat att Jinge är en av hans favoritbloggar. Jinge, säger Ohly, är ”alltid uppdaterad och aktuell”.

Blogg: SvD:s ledarredaktion | SvD

Det hör inte till vanligheterna att Svenska kommittén mot antisemitism kritiserar en ledare för ett riksdagsparti. I Sydsvenska Dagbladet händer dock detta då representanter för kommittén skriver en debattartikel om antisemitiska tendenser i dagens Sverige, och nämner att ”När Vänsterpartiets ledare Lars Ohly nyligen listade sina favoritbloggar hamnade en blogg med grovt antisemitiskt innehåll på andra plats”.

Artikeln anger dock att det kan, möjligen, handla om försumlighet från Ohlys sida.

”Det är skrämmande och synnerligen illavarslande att ledaren för ett riksdagsparti anger en antisemitisk blogg som sin favoritlektyr. Tror Lars Ohly att antisemitiska föreställningar och idéer är detsamma som kritik av Israel? Känner han inte igen vad flertalet inom den politiska vänstern på 1940-talet omedelbart hade identifierat som antisemitiska idéer och språkbruk? Vi hoppas och utgår ifrån att så inte är fallet, och att ouppmärksamhet gjort att dessa inslag har gått Ohly förbi.”

Reblog this post [with Zemanta]

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Antisemitism eller legitim kritik mot Israel

 1. N. Yanikyan skriver:

  Bra skrivet! Gratulerar modigheten av denna sidans både webmastern och deltagande. Men det finns flera orättvisor liksom ovan-avslöjat fall! MIGGAN slår rekord —i antalet ertappade. MUTOR, vad annars?! Visst; igenkänd… Jo, hon&hennes samverkande offrar flera på olika sätt, inte minst fifflet… denne Bakir tvingar min tjej också att vara gratis städare i sitt bolag säte i Sollentuna sitter Fadime Bakir som styrelseledamot medan Bakirs manliga samverkande trakasserar/utnyttjar min tjej i alla…(fruktansvärt…kan inte ens avslöja…) vi tvingas ständigt att blunda för oegenligheter.. annars skulle jag inte få TUT, mina anhöriga också riskerade vi att missa arbetskraftsinvandring 7 AT-UND på LMA-kortet som alla drabbade förstår väl… … Kära Svenska samhället: synskadade ni allihop??? titta på vårat LMA-kort och fråga vad 7 AT-UND innebär, hur beviljas detta undantag om min tjej inte skulle acceptera deras……..krav………. vi gråter nu dag och natt…….hurdan slags barn skaffar vi i detta läge………….hjäääälp, snälla! N. Yanikyan

 2. ckrantz skriver:

  @Charlotte:
  Jag är mycket lugn men jag gillar din argumentationsteknik. Det är ju klassisk härskarteknik att klappa någon på huvudet och säga ta det nu det lilla lugna. Du har inte sagt “den svenska vänstern är fylld med rasister som hatar judar” men det är vad många andra säger eller antyder inklusive SvD när det framförs kritik mot Israels agerande.

  Vad som fyller mig med avsmak är när antisemit anklagelsen används för att tysta kritiker av Israels agerande. Anklagelser som man sett gång på gång komma från högern i USA och Europa. Och som nu tydligen kommit till Sverige. Det är vad jag pratar om som du tydligen inte kan se eller negligerar Charlotte. Jag tycker antisemit anklagelsen är för allvarlig för att användas i politiska syften. Vilket jag antar även du håller med om charlotte?

  Sen förstår jag inte vad du menar. Så vi talar nu om antijudiska ’strömningar’. Inte direkt antisemitism? Det är för vagt för mig och lite för mycket tankepolis. Kan du möjligen förstå att en del blir förbannade om de ser Israel bomba civila i småbitar medan en annan grupp står och hejar på med israeliska flaggor i Sverige. Och att folk då uttrycker hat mot Israel eller judar? Precis som andra blir förbannade när Hamas eller hezbollah attackerar civila i Israel och uttrycker hat eller fördomar mot muslimer. Det är en del av mellanöstern konflikten och inte en generell våg av antisemitism i Europa eller Sverige. Även SKMA verkar förstå detta på sin webbplats. Om något hade jag snarare talat om en generell anti-muslimsk våg efter 11 september.

  Du verkar heller inte fatta vad jag menar om att agera eller så vrider du orden medvetet. Enkelt uttryckt, om Jinge eller andra bloggar driver antisemitisk propaganda mot judarna i Sverige agera. Ha den moraliska ryggrad du tycker andra ska ha. Visa på vad som skrivs är hets mot folkgrupp, fördomar eller rasism. Anmäl och få det prövat i domstol eller dokumentera det. Det är så man bekämpar fördomar och rasism. Men kom inte med generella anklagelser eller anklaga andra för att de sitter tysta och inte se vad du ser.

  Jag tror inte varken Jinge eller Lars Ohly är antisemiter eller rasister men visa att jag har fel. Det var du som antog att jag var del av någon ’generell vänster solidaritet’ och dömde mig på förhand för att jag inte tyckte som du. Varför skapar t ex inte SKMA ett dokumentationsprojekt över anti-judiska bloggar eller andra aktörer. Driv ut dem i ljuset. Eller ännu bättre driv på för ett nationellt program mot rasism, främlingsfientlighet och rasism. För judar är väl inte den enda utsatta gruppen i Sverige?

  Sen blandar du återigen ihop konspiration med reell makt. Återigen, ja jag vet att det är den klassiska antisemitismen om ’den globala judiska konspirationen’ som styr världen. Men det hindrar inte att det finns folk som råkar vara judar eller judiska grupper med reell makt. Kan vi vara överens om att alla är öppna för granskning och kritik?

 3. ckrantz skriver:

  @Charlotte:

  Jag är mycket lugn men jag gillar din argumentationsteknik. Det är ju klassisk härskarteknik att klappa någon på huvudet och säga ta det nu det lilla lugna. Du har inte sagt “den svenska vänstern är fylld med rasister som hatar judar” men det är vad många andra säger eller antyder inklusive SvD när det framförs kritik mot Israels agerande.

  Vad som fyller mig med avsmak är när antisemit anklagelsen används för att tysta kritiker av Israels agerande. Anklagelser som man sett gång på gång komma från högern i USA och Europa. Och som nu tydligen kommit till Sverige. Det är vad jag pratar om som du tydligen inte kan se eller negligerar Charlotte. Jag tycker antisemit anklagelsen är för allvarlig för att användas i politiska syften. Vilket jag antar även du håller med om charlotte?

  Sen förstår jag inte vad du menar. Så vi talar nu om antijudiska 'strömningar'. Inte direkt antisemitism? Det är för vagt för mig och lite för mycket tankepolis. Kan du möjligen förstå att en del blir förbannade om de ser Israel bomba civila i småbitar medan en annan grupp står och hejar på med israeliska flaggor i Sverige. Och att folk då uttrycker hat mot Israel eller judar? Precis som andra blir förbannade när Hamas eller hezbollah attackerar civila i Israel och uttrycker hat eller fördomar mot muslimer. Det är en del av mellanöstern konflikten och inte en generell våg av antisemitism i Europa eller Sverige. Även SKMA verkar förstå detta på sin webbplats. Om något hade jag snarare talat om en generell anti-muslimsk våg efter 11 september.

  Du verkar heller inte fatta vad jag menar om att agera eller så vrider du orden medvetet. Enkelt uttryckt, om Jinge eller andra bloggar driver antisemitisk propaganda mot judarna i Sverige agera. Ha den moraliska ryggrad du tycker andra ska ha. Visa på vad som skrivs är hets mot folkgrupp, fördomar eller rasism. Anmäl och få det prövat i domstol eller dokumentera det. Det är så man bekämpar fördomar och rasism. Men kom inte med generella anklagelser eller anklaga andra för att de sitter tysta och inte se vad du ser.

  Jag tror inte varken Jinge eller Lars Ohly är antisemiter eller rasister men visa att jag har fel. Det var du som antog att jag var del av någon 'generell vänster solidaritet' och dömde mig på förhand för att jag inte tyckte som du. Varför skapar t ex inte SKMA ett dokumentationsprojekt över anti-judiska bloggar eller andra aktörer. Driv ut dem i ljuset. Eller ännu bättre driv på för ett nationellt program mot rasism, främlingsfientlighet och rasism. För judar är väl inte den enda utsatta gruppen i Sverige?

  Sen blandar du återigen ihop konspiration med reell makt. Återigen, ja jag vet att det är den klassiska antisemitismen om 'den globala judiska konspirationen' som styr världen. Men det hindrar inte att det finns folk som råkar vara judar eller judiska grupper med reell makt. Kan vi vara överens om att alla är öppna för granskning och kritik?

 4. Charlotte skriver:

  Äsch varför diskuterar jag överhuvudtaget med dig. Nu ser jag ditt svar till Chuck… du svarar alltså en fråga som handlar om antisemitism med att ta upp israeliska krigshandlingar….ja tala om att blanda samman saker.
  Dina intellektuella begränsingar är avsevärda, det har du i alla fall rätt i.

 5. Charlotte skriver:

  Äsch varför diskuterar jag överhuvudtaget med dig. Nu ser jag ditt svar till Chuck… du svarar alltså en fråga som handlar om antisemitism med att ta upp israeliska krigshandlingar….ja tala om att blanda samman saker.

  Dina intellektuella begränsingar är avsevärda, det har du i alla fall rätt i.

 6. Charlotte skriver:

  Lugna ner dig och försök tänk lite. Har jag sagt att ”den svenska vänster är fylld med rasister som hatar judar”? Ja i din fantasi tydligen.
  Jag har visat hundra gånger på min blogg vad som är problematiskt med Jinges. Och det har flera andra också. Det är inte så enkelt som att antisemitiska strömningar antingen ska polisanmälas eller så finns de inte – vilket du ger sken av. Det är det tysta medgivandet från människor som saknar moralisk ryggrad som är problemet. Att man inte ställer sig upp och säger ifrån. Jag är inte intresserad av att ställa någon inför rätta – jag är intresserad av att försöka få folk att fatta vad det här handlar om. Jag sysslar inte med att ”blanda ihop svenskar med Israel”. Det är Jinge som gör det. Eftersom han gång på gång på gång, liksom hans kommentatorer och hans kompis Wilhelmsson, uttalar sig om judar generellt – inte bara om israelisk politik (som han naturligtvis dessutom demoniserar – men det är inte det som är det stora problemet). Och hela tiden framställer han judar som tillhörande en mäktig och intrigerande elit.
  Försök fatta vad jag skriver. Det är – återigen – skillnad mellan att diskutera t ex AIPACs inflytande på ett realistiskt plan och att måla upp konspirationsidéer. Förstår du den skillnaden? Det verkar inte så.
  Vad som faktiskt fyller mig med mest avsmak i din attityd är att du inser att de kommentarer som citeras i artikeln inte är okej, men tycker att de får man ta i den stora kampen mot Israel. Lite antisemitism är väl inte så farligt om det visar sig i ett gott syfte, tycks vara din attityd. Ja det är ju bekvämt. Skulle du ta lika lätt på islamofoba eller allmänt invandrarfientliga attityder?

 7. Charlotte skriver:

  Lugna ner dig och försök tänk lite. Har jag sagt att "den svenska vänster är fylld med rasister som hatar judar"? Ja i din fantasi tydligen.

  Jag har visat hundra gånger på min blogg vad som är problematiskt med Jinges. Och det har flera andra också. Det är inte så enkelt som att antisemitiska strömningar antingen ska polisanmälas eller så finns de inte – vilket du ger sken av. Det är det tysta medgivandet från människor som saknar moralisk ryggrad som är problemet. Att man inte ställer sig upp och säger ifrån. Jag är inte intresserad av att ställa någon inför rätta – jag är intresserad av att försöka få folk att fatta vad det här handlar om. Jag sysslar inte med att "blanda ihop svenskar med Israel". Det är Jinge som gör det. Eftersom han gång på gång på gång, liksom hans kommentatorer och hans kompis Wilhelmsson, uttalar sig om judar generellt – inte bara om israelisk politik (som han naturligtvis dessutom demoniserar – men det är inte det som är det stora problemet). Och hela tiden framställer han judar som tillhörande en mäktig och intrigerande elit.

  Försök fatta vad jag skriver. Det är – återigen – skillnad mellan att diskutera t ex AIPACs inflytande på ett realistiskt plan och att måla upp konspirationsidéer. Förstår du den skillnaden? Det verkar inte så.

  Vad som faktiskt fyller mig med mest avsmak i din attityd är att du inser att de kommentarer som citeras i artikeln inte är okej, men tycker att de får man ta i den stora kampen mot Israel. Lite antisemitism är väl inte så farligt om det visar sig i ett gott syfte, tycks vara din attityd. Ja det är ju bekvämt. Skulle du ta lika lätt på islamofoba eller allmänt invandrarfientliga attityder?

 8. ckrantz skriver:

  @Charlotte:
  Jag vet mycket väl att tanken om den judisk ’konspiration’ för att styra världen är den grundläggande del av antisemitisk propaganda. Innebär det att man aldrig under några omständigheter kan diskutera judar eller judiska grupper med reell makt? När det gäller AIPAC talar jag om en grupp som har en reell makt att påverka den amerikanska utrikes och säkerhetspolitiken i mellanöstern. Inte inflytande utan makt. Är det antisemitism att diskutera detta eller hur de använder den.

  Sen struntar jag fullständigt i att solidarisera sig med något vänsterled. Även om det är den vanliga högeranklagelsen. Kan det möjligen vara så att jag faktiskt inte ser Jinge som en antisemit som driver rasistpropaganda på sin blogg? Eller att det är en antisemitisk våg som sprider sig i Sverige? Eller att den svenska vänster är fylld med rasister som hatar judar.

  Om Jinge eller andra till vänster på bloggar eller andra forum nu driver rasistisk antisemitisk propaganda mot judar i Sverige eller i andra länder anmäl dem. Du har ju nu dokumenterade detta i Jinges fall så skicka det till polisen. Hets mot folkgrupp är en högst gällande lag. Ljuger Jinge eller andra så visa var de har hetsat mot judarna i Sverige. Men kom inte med generella antisemitism anklagelser. Och blanda inte ihop Israel med svenskar oavsett vad de är.

  Men ok jag vet inget och kan inget som du ju så tydligt gjort klart.

 9. ckrantz skriver:

  @Charlotte:

  Jag vet mycket väl att tanken om den judisk 'konspiration' för att styra världen är den grundläggande del av antisemitisk propaganda. Innebär det att man aldrig under några omständigheter kan diskutera judar eller judiska grupper med reell makt? När det gäller AIPAC talar jag om en grupp som har en reell makt att påverka den amerikanska utrikes och säkerhetspolitiken i mellanöstern. Inte inflytande utan makt. Är det antisemitism att diskutera detta eller hur de använder den.

  Sen struntar jag fullständigt i att solidarisera sig med något vänsterled. Även om det är den vanliga högeranklagelsen. Kan det möjligen vara så att jag faktiskt inte ser Jinge som en antisemit som driver rasistpropaganda på sin blogg? Eller att det är en antisemitisk våg som sprider sig i Sverige? Eller att den svenska vänster är fylld med rasister som hatar judar.

  Om Jinge eller andra till vänster på bloggar eller andra forum nu driver rasistisk antisemitisk propaganda mot judar i Sverige eller i andra länder anmäl dem. Du har ju nu dokumenterade detta i Jinges fall så skicka det till polisen. Hets mot folkgrupp är en högst gällande lag. Ljuger Jinge eller andra så visa var de har hetsat mot judarna i Sverige. Men kom inte med generella antisemitism anklagelser. Och blanda inte ihop Israel med svenskar oavsett vad de är.

  Men ok jag vet inget och kan inget som du ju så tydligt gjort klart.

 10. Charlotte skriver:

  Claes: nej, du vet inte vad antisemitism är. Uppenbarligen. Eftersom du inte tycker att ”konspirationsteorier om judiska bankirer som styr världen” är en form av rasism. Jag är medveten om att t ex AIPAC har ett inflytande. Men det är en sak att tala om att en lobbygrupp har ett visst inflytande – en helt annan att fantisera om att de styr världen. Vet inte du, som berömmer dig av att minsann veta vad antisemitism är, att föreställningen om judisk allmakt var en av de ledande föreställningarna bakom förintelsen?
  Hur kan man bli så förblindad att man inte fattar att detta handlar om att en liten minoritetsgrupp i Sverige behöver få slippa att det sprids hätsk propaganda mot dem. Inte om Israels politik. Det är fanimig sorgligt att du inte fattar att det är viktigare att solidarisera sig med Sveriges judar än att sluta vänsterleden. Och det hedrar dig inte.
  Och ps, jo kommentarerna finns där. Jag har läst den. Och jag kommer inom snart att presentera länkar på min blogg (eftersom Jinge ljuger i sin respons på artikeln).

 11. Charlotte skriver:

  Claes: nej, du vet inte vad antisemitism är. Uppenbarligen. Eftersom du inte tycker att "konspirationsteorier om judiska bankirer som styr världen" är en form av rasism. Jag är medveten om att t ex AIPAC har ett inflytande. Men det är en sak att tala om att en lobbygrupp har ett visst inflytande – en helt annan att fantisera om att de styr världen. Vet inte du, som berömmer dig av att minsann veta vad antisemitism är, att föreställningen om judisk allmakt var en av de ledande föreställningarna bakom förintelsen?

  Hur kan man bli så förblindad att man inte fattar att detta handlar om att en liten minoritetsgrupp i Sverige behöver få slippa att det sprids hätsk propaganda mot dem. Inte om Israels politik. Det är fanimig sorgligt att du inte fattar att det är viktigare att solidarisera sig med Sveriges judar än att sluta vänsterleden. Och det hedrar dig inte.

  Och ps, jo kommentarerna finns där. Jag har läst den. Och jag kommer inom snart att presentera länkar på min blogg (eftersom Jinge ljuger i sin respons på artikeln).

 12. ckrantz skriver:

  @Charlotte:
  Varken kommentarer om Talmud eller Bonniers relation till Jesus har något med Israel kritik att göra. Eller konspirationsteorier om judiska bankirer som styr världen. Men sedan när är detta rasistiska kommentarer eller hets mot folkgrupp? Om kommentarerna stämmer. Sen är det en annan fråga att Bonniers, Rothchild, Kissinger är personer med makt. Liksom de judiska lobbygrupperna i USA. AIPAC har ett stor och avgörande inflytande på amerikansk utrikespolitik i mellanöstern. Det förvånar mig att du inte känner till det Charlotte?

  När det gäller Jinges blogg har han 10000-tals kommentarer som går tillbaka år. Du menar alla dessa är fyllda med rasistiska kommentarer om judar? Jinge med flera må hata Israel men sedan när är staten Israel det samma som att vara jude? Eller eller den judiska staten gemensam representativ för alla judar. Om något är det du som är konspiratorisk som menar att det måste vara underliggande rasism i kritik eller hat mot Israel.

  Jag vet mycket väl vad antisemitism är och kan också skilja på det och antisionism. Jag vet också att det förs en mycket aktiv kampanj där just antisemitism används som slagträ mot alla som kritiserar Israel från högergrupper i både Europa och främst USA. Det tror jag är farligt. Sådana kampanjer missar de verkliga rasisterna som finns bland alla grupper, både muslimer, judar och kristna. Jag vill inte se en amerikansk utveckling med organisationer som campus watch i Sverige. Sen hade jag rekommenderat att du läste en bok som John Mearsheimers Israel Lobbyn.

  Jag tror det är du som skulle behöva vakna upp om du vill legitimera statens Israels agerande mot både palestinier och i allmänhet i mellanöstern.

  The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy – Wikipedia, the free encyclopedia

  The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy[1] (a condensed version used the title The Israel Lobby)[2] is the title of a work by John Mearsheimer, Professor of Political Science at the University of Chicago, and Stephen Walt, Professor of International Relations at the Kennedy School of Government at Harvard University, that has gone through several versions from 2002 to 2007. The most recent version is The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy, a New York Times Best Seller, published in September 2007 by Farrar, Strauss, and Giroux.

  The work’s thesis is that ”The Lobby”, defined as a ”loose coalition of individuals and organizations who actively work to steer U.S. foreign policy in a pro-Israel direction.” promotes ”crimes perpetrated against the Palestinians” and also ”hostility towards Syria and Iran” and is a primary cause for the United States to set aside its own security in order to advance the interests of another state [Israel]; and that U.S. Middle East policy has been driven primarily by domestic politics, especially the ”Israel Lobby”.[2]

  The authors state that the ”core of the Lobby” is ”American Jews who make a significant effort in their daily lives to bend U.S. foreign policy so that it advances Israel’s interests.” They note that ”not all Jewish-Americans are part of the Lobby,” and that ”Jewish-Americans also differ on specific Israeli policies.”

  The paper was originally commissioned in 2002 by The Atlantic Monthly, which then rejected it.[3] It became available as a working paper at the Kennedy School’s website in 2006. The paper was finally published in March 2006 by the London Review of Books. A third, revised version addressing some of the criticism was published in the Fall 2006 issue of Middle East Policy. The authors state that ”In terms of its core claims, however, this revised version does not depart from the original Working Paper.”[4] In late August 2007 an enlarged version was published as a book.[5][6]

 13. ckrantz skriver:

  @Charlotte:

  Varken kommentarer om Talmud eller Bonniers relation till Jesus har något med Israel kritik att göra. Eller konspirationsteorier om judiska bankirer som styr världen. Men sedan när är detta rasistiska kommentarer eller hets mot folkgrupp? Om kommentarerna stämmer. Sen är det en annan fråga att Bonniers, Rothchild, Kissinger är personer med makt. Liksom de judiska lobbygrupperna i USA. AIPAC har ett stor och avgörande inflytande på amerikansk utrikespolitik i mellanöstern. Det förvånar mig att du inte känner till det Charlotte?

  När det gäller Jinges blogg har han 10000-tals kommentarer som går tillbaka år. Du menar alla dessa är fyllda med rasistiska kommentarer om judar? Jinge med flera må hata Israel men sedan när är staten Israel det samma som att vara jude? Eller eller den judiska staten gemensam representativ för alla judar. Om något är det du som är konspiratorisk som menar att det måste vara underliggande rasism i kritik eller hat mot Israel.

  Jag vet mycket väl vad antisemitism är och kan också skilja på det och antisionism. Jag vet också att det förs en mycket aktiv kampanj där just antisemitism används som slagträ mot alla som kritiserar Israel från högergrupper i både Europa och främst USA. Det tror jag är farligt. Sådana kampanjer missar de verkliga rasisterna som finns bland alla grupper, både muslimer, judar och kristna. Jag vill inte se en amerikansk utveckling med organisationer som campus watch i Sverige. Sen hade jag rekommenderat att du läste en bok som John Mearsheimers Israel Lobbyn.

  Jag tror det är du som skulle behöva vakna upp om du vill legitimera statens Israels agerande mot både palestinier och i allmänhet i mellanöstern.

  The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy – Wikipedia, the free encyclopedia

  The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy[1] (a condensed version used the title The Israel Lobby)[2] is the title of a work by John Mearsheimer, Professor of Political Science at the University of Chicago, and Stephen Walt, Professor of International Relations at the Kennedy School of Government at Harvard University, that has gone through several versions from 2002 to 2007. The most recent version is The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy, a New York Times Best Seller, published in September 2007 by Farrar, Strauss, and Giroux.

  The work's thesis is that "The Lobby", defined as a "loose coalition of individuals and organizations who actively work to steer U.S. foreign policy in a pro-Israel direction." promotes "crimes perpetrated against the Palestinians" and also "hostility towards Syria and Iran" and is a primary cause for the United States to set aside its own security in order to advance the interests of another state [Israel]; and that U.S. Middle East policy has been driven primarily by domestic politics, especially the "Israel Lobby".[2]

  The authors state that the "core of the Lobby" is "American Jews who make a significant effort in their daily lives to bend U.S. foreign policy so that it advances Israel's interests." They note that "not all Jewish-Americans are part of the Lobby," and that "Jewish-Americans also differ on specific Israeli policies."

  The paper was originally commissioned in 2002 by The Atlantic Monthly, which then rejected it.[3] It became available as a working paper at the Kennedy School's website in 2006. The paper was finally published in March 2006 by the London Review of Books. A third, revised version addressing some of the criticism was published in the Fall 2006 issue of Middle East Policy. The authors state that "In terms of its core claims, however, this revised version does not depart from the original Working Paper."[4] In late August 2007 an enlarged version was published as a book.[5][6]

 14. Pingback: Nej, det är inte antisemitiskt!

 15. Chuck U. Farley skriver:

  ”Jag tror det är en farlig väg att gå att som många debattörer till höger gör angripa eller blanda legitim Israel kritik med antisemitism. ”

  Jag å min sida tror att det är en farlig väg att gå att med så förbannat lite förmåga till analys och intellektuell skärpa som så många debattörer till vänster – inbegripet även denna bloggs innehavare – sätta sig på sina höga hästar och grötmyndigt hävda att ens oförblommerade, schablonartade antisemitism i all sin pinsamt nakna, huttrande ynkedom är legitim Israelkritik.

  • ckrantz skriver:

   @chuck
   Så du menar att alla till ’vänster’ saknar intellektuell kapacitet att begripa hur hotat israel är av de småbarn de sprängde i småbitar i gaza?

   Så varför inte förklara för mig så att jag med mina intellektuella begränsningar kan begripa?

 16. Chuck U. Farley skriver:

  "Jag tror det är en farlig väg att gå att som många debattörer till höger gör angripa eller blanda legitim Israel kritik med antisemitism. "

  Jag å min sida tror att det är en farlig väg att gå att med så förbannat lite förmåga till analys och intellektuell skärpa som så många debattörer till vänster – inbegripet även denna bloggs innehavare – sätta sig på sina höga hästar och grötmyndigt hävda att ens oförblommerade, schablonartade antisemitism i all sin pinsamt nakna, huttrande ynkedom är legitim Israelkritik.

  • ckrantz skriver:

   @chuck
   Så du menar att alla till 'vänster' saknar intellektuell kapacitet att begripa hur hotat israel är av de småbarn de sprängde i småbitar i gaza?

   Så varför inte förklara för mig så att jag med mina intellektuella begränsningar kan begripa?

 17. Charlotte skriver:

  Och på vilket sätt menar du att ”Familjen Bonnier förlöjligar Jesus” är ”legitim kritik av Israel”? Eller hävdandet att Rothschild, Rockefeller eller Kissinger styr världen? Att ”israeler” styr amerikansk politik? Eller att Talmud skulle bära skuld till konflikten? Jinges blogg är FULL av sådana här påståenden, det är inga ”enskilda misstag” (men även om så vore – var tror du att de där ”misstagen” egentligen kommer ifrån???) Jag är förvånad och skrämd av den här attityden, som du långt ifrån är ensam om att uppvisa. Vilken annan antirasistisk organisation skulle du avfärda lika lättvindigt, f ö? vet skäms på dig. Eller ännu hellre – gå och läs lite historia. Jag rekommenderar ”Judehatets svarta bok”. det kan vara en början, så kanske du nån gång lär dig känna igen antisemitism när du ser det. Wake up and smell the coffee!

 18. Charlotte skriver:

  Och på vilket sätt menar du att "Familjen Bonnier förlöjligar Jesus" är "legitim kritik av Israel"? Eller hävdandet att Rothschild, Rockefeller eller Kissinger styr världen? Att "israeler" styr amerikansk politik? Eller att Talmud skulle bära skuld till konflikten? Jinges blogg är FULL av sådana här påståenden, det är inga "enskilda misstag" (men även om så vore – var tror du att de där "misstagen" egentligen kommer ifrån???) Jag är förvånad och skrämd av den här attityden, som du långt ifrån är ensam om att uppvisa. Vilken annan antirasistisk organisation skulle du avfärda lika lättvindigt, f ö? vet skäms på dig. Eller ännu hellre – gå och läs lite historia. Jag rekommenderar "Judehatets svarta bok". det kan vara en början, så kanske du nån gång lär dig känna igen antisemitism när du ser det. Wake up and smell the coffee!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *