Förväntad offensiv Afghanistan och avtal med ryssland

För alla de som trodde att realpolitiken eller maktblocks politiken var något förgånget är det ganska intressant att de de avtal som nu träffas mellan USA/Nato och Ryssland.

NATO/USA är hårt trängda i Afghanistan bland annat därför att transport vägarna genom Pakistan störts och attackerats av Neo-Talibanska grupper. Det förklarar vad Kissinger gjorde i Muchen för att säkra bränsleförsörjningen till trupperna i Afghanistan med ett Ryskt/Kazakhstanskt avtal om leveranser. Och de avtal

Det underförstådda är då förstås att USA/Nato stoppar alla planer på att ansluta före detta sovjetiska republiker som Ukraina och Georgien till NATO/Usa sfären. Hur mycket svenska utrikesministrar än protesterar.

Var Sverige hamnar i övrigt kan man bara undra då vi lämnar över vår säkerhets och utrikespolitk att köras på automatik via NATO. Enligt den rådande säkerhetspolitiska analysen som även socialdemokraterna skriver under på var ju maktkamp mellan nationer eller block något förgånget och därför kunde svensk militär samordnas med NATO/USA.

Asia Times Online :: South Asia news, business and economy from India and Pakistan
…. Asia Times Online :: South Asia news, business and economy from India and Pakistan
….meanwhile, various diplomatic initiatives are underway for the North Atlantic Treaty Organization (NATO) forces to be fully prepared come April.

Russian connection The Obama administration went the extra mile to achieve this task by unofficially using the services of veteran Henry Kissinger, a former US national security advisor and secretary of state, to deal with Russia. Kissinger has been dealing with Moscow on START (Strategic Arms Reduction Treaty) negotiations as the accord expires in December this year.

On the sidelines of this past weekend’s 45th Munich Security Conference, Kissinger was instrumental in making a deal with Russia under which the most Russian-influenced Central Asian republic, Kazakhstan, agreed to refine and supply 100% of the oil needed for NATO in Afghanistan. Currently, 90% of the oil is supplied by Pakistani refineries, with 5% coming from Azerbaijan and the rest via other Central Asian sates.

Russia has also tacitly agreed to allow NATO’s military supplies to pass through its territory as routes through Pakistan are being severely disrupted. In return, Moscow would expect NATO expansion into Europe to stop and that other defense-related issues in Europe would take into consideration Russian demands.

On the battlefields in Pakistan and Afghanistan, meanwhile, plans are afoot to launch the strongest offensive yet against militants. This could begin once Pakistani army chief General Ashfaq Parvez Kiani returns to Pakistan from the United States where he will discuss in detail the dynamics of the militancy and enhanced cooperation between Islamabad and Washington.

Reblog this post [with Zemanta]

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *