Mona Sahlins eller socialdemokratins PR-haveri?

Mona Sahlin har det yttersta ansvaret men får samtidigt klä skott för vad andra gjorde inom socialdemokratin. Det var delar av LO-facken och olika partidistrikt som helt medvetet gick ut i media för att sabotera ett beslut de själva satt med och beslutade om. Det fördjupade S+MP samarbetet.

Självklart kunde inte dessa genier begripa konsekvenserna av en parti-revolt som sparkade undan benen på sin egen partiledare? Hur illa man än tyckte om Mona Sahlin, vad som ansågs som höger politik, EU, S 90 eller 80-tals politik eller någon annan anledning att vara missnöjd.

Symbolen angreps istället för sakfrågorna som jag ser det. 

Att det sedan inte bara handlar om att ha rätt socialistisk tro för att vinna val tycks också en del inom socialdemokratin och den övriga vänstern ha missat. Man måste även få med sig de som inte hör till de redan frälsta. Något Reinfeldt och m-ledningen insåg efter förlusten med Bo Lundgren.

Kan inte socialdemokratin och den övriga oppositionen presentera en vision som rör människors vardag och tala om ett Sverige som innefattar alla förlorar man 2010.

Till det kommer då det nya uppdrag Mona Sahlin fick efter den interna partirevolten att skapa en gemensam politik med MP och V. Vilket inte är detsamma som att presentera gemensamma budgetar. Det hade i två års tid förberetts närmare med MP än V som nu även de ska infogas.

Det arbetet har börjat några månader innan EU-valet 2009. Då hade alliansen sedan länge en politisk plattform klar 2005. Bra planering.

Min gissning är att 2010 kommer alliansen klara sig kvar med minsta möjliga marginal, eventuellt med hjälp av KD. Detta för att de tre rödgröna partierna aldrig lyckas presentera en trovärdig gemensam politik och kommunicera ut den före 2010. Jag hoppas jag har fel.

Bloggat:

Mer i Media:
”Sahlins samarbete stort hot mot partiet”,
Förtroendet för Sahlin rasar (Politikerbloggen)

Resumé: Monas Sahlins pr-haveri

För ett år sedan ledde Reinfeldt med 2 procentenheter över Sahlin, som då hade 38 procent av väljarna bakom sig. I den senaste mätningen som presenteras idag får statsministern 55 procent medan Socialdemokraternas partiledare rasar till 27 procent. Förtroendet för Reinfeldt är alltså dubbelt så stort som för Mona Sahlin.

Reinfeldt har störst förtroende hos egenföretagarna, medan Mona Sahlin endast är populärare hos arbetslösa och hos LO-anslutna.

Patrik Westander, vd på Westander ser tydliga kopplingar mellan trenden och hur de olika blocken lyckats med sin kommunikation.
– För ungefär ett år sedan slutade regeringen göra nybörjarmisstagen. Tidigare hade man skickat fram oförberedda ministrar till journalisterna. Nu är de alltid väl förberedda och kan bemöta de kritiska frågorna på ett bättre sätt.

Samtidigt har Mona Sahlin misslyckats med sin kommunikation.
– Hon hade en jättemöjlighet när det röd-gröna samarbetet skulle presenteras. Det var en positiv nyhet som de helt lyckades schabbla bort.

Den ekonomiska krisen gynnar sannolikt också regeringen, eftersom människor i osäkra tider söker sig till de som styr. Men även när det gäller krisen har regeringen visat prov på bra kommunikation, anser Patrik Westander.
– De är proaktiva och är ofta steget före. De är också väldigt bra på att berätta om hur de hanterar krisen.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *