Opinionsmätning utan mening från SvD-Sifo

Om något säger väl dagens opinionsmätningen att det står ganska stilla i svensk politik. Det massiv övertaget för oppositionen har minskat och det väger relativt jämt.

Ett stillastående som väl handlar om oppositionens, d.v.s socialdemokratins misslyckande att föra en effektiv oppositionspolitik. Den moderatledda alliansen borde varit uppträngda mot vägen och nere på 30% nivåer efter sina misslyckanden. Istället ser 2010 ut att bli en jämn match där återigen några 100000 väljare i Stockholm får avgörandet. Samma väljare som 2006 valde alliansen.

Var finns alla de väljare som skulle strömma till när ett tydligt vänsteralternativ presenterades?

Sen kan man undra vad det är för mening egentligen att försätta redovisa dessa undersökningar som inte ens Sören Holmberg tycks se något långsiktigt värde i. Det är partiernas långsiktiga politik som avgör och hur väl de kan presentera den.

Mer intressant hade varit väljarnas attityder till olika frågor.  Och hur mycket olika väljargrupper uppfattat av oppositionens alla olika förslag. Vet den vanliga väljaren vad socialdemokraterna, MP och V vill i olika frågor. Och var det finns en gemensam politik?

Det handlar om vems verklighetsbild som ska gälla 2010 och hur bra partierna kan kommunicera vad de vill utanför mediacirkusen i Stockholm och de redan frälstas led.  Vilket sverige vill oppositionen se från 2010 och kan man kommunicera detta. Liksom visa på konsekvenserna av alliansens politik?

Här har oppositionen hittills misslyckats. För det handlar ju om att få en majoritet av väljarna om man vill vinna val.

Bloggat:


Mer i media
:
Ledare 15/2: Det trygga alternativet – null, Sifo: Oppositionen drar ifrån, Oppositionen drar ifrån – miljöpartiet ökar och moderaterna minskar i ny mätning från sifo

Oppositionen ökar sitt övertag efter kriseffekt | SvD

I januari hade oppositionens övertag i väljaropinionen krympt till 5,7 procentenheter. Det var den minsta skillnaden sedan oktober 2007. I SvD/Sifos väljarundersökning i februari har klyftan ökat till 7,1 procentenheter.

– I alla de senaste mätningarna från alla institut har socialdemokraterna gått framåt en del, konstaterar Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han tror att det kan vara ett tecken på att den positiva opinionseffekten som finanskrisen haft för regeringen kan vara över. När den slog till i höstas ökade väljarstödet för allianspartierna och gapet mellan blocken minskade. I kristider brukar man sluta upp bakom sittande regering.

– Det är en kortsiktig effekt. Nu kommer opinionen mer att påverkas av partiernas förslag till lösningar på den ekonomiska krisen. Det är där kampen kommer att stå under 2009, säger Sören Holmberg

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Opinionsmätning utan mening från SvD-Sifo

 1. En annan sak som hos vanlige Svensson borde vara intressant oavsett var Svensson, du eller jag står på den politiska skalan:

  Det är i och för sig bra att Sverige liksom alla andra stater, USA, Kina och Japan för att ta några andra exempel, ställer stort antal miljarder till förfogande för att få igång karusellerna. MEN pengar i all ära i allmänhet och här i Sverige i synnerhet, vore det inte bättre att beställa upprustning av järnvägsnät samt upprustning av miljonhusprogrammens bostäder åtminstone till nu önskad energibesparande nivå?

  För det är först när beställningar görs i större skala som samordnas med energibesparande åtgärder, som efterfrågan skapas och miljarderna inte ’bara’ går till att täcka förluster eller hamna i någon ficka.

  Vad säger Du och Ni andra?

 2. En annan sak som hos vanlige Svensson borde vara intressant oavsett var Svensson, du eller jag står på den politiska skalan:

  Det är i och för sig bra att Sverige liksom alla andra stater, USA, Kina och Japan för att ta några andra exempel, ställer stort antal miljarder till förfogande för att få igång karusellerna. MEN pengar i all ära i allmänhet och här i Sverige i synnerhet, vore det inte bättre att beställa upprustning av järnvägsnät samt upprustning av miljonhusprogrammens bostäder åtminstone till nu önskad energibesparande nivå?

  För det är först när beställningar görs i större skala som samordnas med energibesparande åtgärder, som efterfrågan skapas och miljarderna inte 'bara' går till att täcka förluster eller hamna i någon ficka.

  Vad säger Du och Ni andra?

 3. Politiskt står vi på olika sidor, men jag håller med om en del av det Du skriver. Därför skulle jag vilja vidga Din fråga/fundering:

  "Mer intressant hade varit väljarnas attityder till olika frågor."

  till att omfatta inte bara Oppositionens ståndpunkter och väljarnas attityder i olika frågor till att omfatta hela väljarkårens attityder i olika frågeställningar OAVSETT var de individuella personliga partisynpunkterna är. Det är något som jag tror ger mer för möjligheter för vanligt folk än en aldrig så skarpt dragen linje mellan två block

  • ckrantz skriver:

   @Norah4you
   Kan bara hålla med. Nu används opinionsmätningarna mer som verktyg för beställaren och media som någon slags månadsrapport över vem som för tillfället ligger i topp.

 4. Politiskt står vi på olika sidor, men jag håller med om en del av det Du skriver. Därför skulle jag vilja vidga Din fråga/fundering:
  ”Mer intressant hade varit väljarnas attityder till olika frågor.”
  till att omfatta inte bara Oppositionens ståndpunkter och väljarnas attityder i olika frågor till att omfatta hela väljarkårens attityder i olika frågeställningar OAVSETT var de individuella personliga partisynpunkterna är. Det är något som jag tror ger mer för möjligheter för vanligt folk än en aldrig så skarpt dragen linje mellan två block

  • ckrantz skriver:

   @Norah4you
   Kan bara hålla med. Nu används opinionsmätningarna mer som verktyg för beställaren och media som någon slags månadsrapport över vem som för tillfället ligger i topp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *