Vem behöver bilindustrin i Sverige?Jag vet att det vanliga argumentet är om folk
inte vill köpa Saabs bilar får företaget hitta något annat eller lägga ner verksamheten. Att vi är mitt inne i den värsta ekonomiska krisen sedan depressionen har inget med saken att göra. Marknaden ska råda och skattebetalare ska inte bekosta verksamheten. Även om samma skattebetalare gjorde 1500 miljarder tillgängliga till bankerna via riksgälden.

Både Fredrik Reinfeldt och Aftonbladets läsare tycks vara eniga om att Sverige behöver inte bilindustrin och att Sverige som enda lands i västvärlden ska inte stödja sin egna inhemska industri. Vilket förstås är lika korttänkt som vanligt.

Oavsett om Saab läger ner verksamheten imorgon eller fortsätter i någon form är det de svenska skattebetalarna och ekonomin som kommer att få betala. Men det är kanske är billigare att lägga ner och betala arbetslöshets understöd?

Reinfeldt kallsinnig till plan för Saab

Samtidigt menar regeringen att ansvaret ligger på General Motors och att det underlag den hittills fått inte varit tillräckligt.
Den slutsats som ligger nära till hands är att regeringen underkänner GM:s affärsplan för Saab.

– I dessa svåra tider finns det många som ropar på stöd. Här gäller det att hålla huvudet kallt, förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt för DN vid en debatt i SVT-programmet Agenda på söndagskvällen.

– Det handlar om skattebetalarnas pengar, sade han.

Förhandlingarna förs i elfte timmen. På tisdag kväll svensk tid väntas GM och konkurrenten Chrysler lämna in sina delrapporter till Washington om hur det går med omstruktureringarna. De avkrävs långtgående besparingar för att få fortsatta skattestöd.

GM agerar på flera plan för att fullgöra sina åtaganden. Strategin för Saab uppfattas från regeringen som rena utpressningen, att det yttersta ansvaret vältras över på de svenska skattebetalarna.

– Saab är ett märke inom GM och har varit det under lång tid. Detta är i första hand GM:s ansvar, är regeringens linje

Reblog this post [with Zemanta]

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *