Värsta raset i svensk ekonomi sedan 1945 – Kommer alliansen göra något?

Är det inte dags att den moderatledda alliansregeringen satsar på en expansiv finanspolitik som når de utan arbete. Inte bara sänkta skatter för de medel och höginkomsttagare som har kvar sina arbeten. Och sänkta ersättningar för de utan arbete.

Hittills har den moderatledda regeringen troget följt den linje de inledde sin regeringsperiod med. När ska alliansen komma med en verklighetsanpassad politik och inte följa en alternativ verklighet där det råder evig högkonjunktur.

Hittills har alliansen fortsatt den arbetslinje de inledde 2006 med att vräka ut arbetskraft på en snabbt krypande arbetsmarknad. Oavsett kompetens och förutsättningar ska alla arbeten. Alla från pensionärer till sjuka med begränsad arbetsförmåga ska ut och söka jobb. Detta trots att i det flesta fall ingen efterfrågar deras arbetskraft.

Jag undrar även om SE-bankens prognos är ett ’worst case’ scenario? En arbetslöshet på i snitt 10% innebär misstänker jag att den verkliga siffran kommer att vara högre.

di.se – SEB: Värsta raset sedan 1945

Det är i SEB:s färska prognos som bankens prognosmakare beskriver det ekonomiska läget. Och det är ingen rolig läsning för den som är trött på krisrapporter.

Enligt SEB kommer BNP i Sverige i år minska med 2,4 procent. Och även 2010 blir ett bistert år med en tillväxt kring nollan och en arbetslöshet som bedöms öka till i snitt 10 procent. 2010 blir därmed även det ett ”utpräglat lågkonjunkturår”.

SEB räknar inte med någon räddning från vare sig USA eller de så kallade tillväxtekonomierna. Trots en extremt expansiv finanspolitik i USA tror SEB på de djupaste recessionen i landet under efterkrigstiden och den kraftigaste uppgången i arbetslöshet i modern tid.

En expansiv finanspolitik från många staters håll kommer visserligen att mildra nedgången, men å andra sidan driva upp de offentliga underskotten till höga nivåer.

Den svenska statsskulden beräknas exempelvis att öka för första gången sedan i mitten på 1990-talet.

BNP-tillväxten för länderna utanför OECD-området landar i år på 1 procent. Under 2007, som visserligen var ett rekordår, låg siffran på dryga 8 procent.

SEB:s ränteprognos är ett tecken på hur dystert det kan bli:

”Med inflationsrisker på nedsidan och en mycket svag konjunktur kan Riksbanken fortsätta att stötta ekonomin med räntesänkningar. Redan till våren ligger reporäntan på noll procent”, skriver SEB som spår att Riksbanken tvingas ha nollränta ända in i december 2010.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *