Bagdad-Bob, Saab, folkets vilja och alliansens nedlägging av Saab

2009-02-20_0821

Om det nu var folkets vilja att skattepengar inte skulle offras för att behålla tusentals arbeten i Sverige verkar de svenska folket få sin vilja fram. Som GP skriver nedan handlar det om ett propagandaspel från både GM och den svenska regeringen där ingen vill ta något ansvar för Saab.

Sen verkar folk inte ha fattat att en avveckling/nedläggning av Saab kommer att kosta i vad som ser ut att bli den största företagskonkursen i svenska historia. Vad som skulle ha ändrats i form av marknadsförutsättningar och tillgång på kapital vid en rekonstruktion förstår inte jag. Saab liksom ägaren GMs problem är marknadsförutsättningarna för hela bilindustrin och ekonomin i stort. Trots Maud Olofssons prat om att nya verksamheter i Trollhättan undrar jag också vem som ska satsa där i en historisk dålig ekonomisk svacka. Att då som alliansen skylla på bildirektörer som inte kan sälja bilar eller ta fram produkter som kunderna inte vill ha är rent smömos från allianspolitiker som Maud Olofsson eller Fredrik Reinfeldt. Saab och dess ägare GM har sagt som det är. De har inte pengar att driva verksamheten vidare. Det man i Sverige inte fattat är att GM själv är på väg mot ett konkurs.

Mer troligt är förstås att det handlar om marknadsfundamentalism och alliansen struntar i konsekvenserna för trollhättan och VästSverige. Som Dagens Arena skriver nedan är regeringens svar nationalekonomens. Precis som alliansregeringens politik i övrigt handlar om nationalekonomiska teoretiska lösningar på samhällsproblem.

Dagens Arena | Ofullständig kalkyl

Två olika tankelinjer möts i den aktuella debatten om Saabs framtid:

1. Nationalekonomernas svar är entydigt: Företaget bör läggas ned eftersom det går med förlust. Det är också ett budskap som återupprepas av borgerliga politiker. Kunderna är inte – åtminstone inte just nu – beredda att köpa Saabs produkter. Därmed är saken avgjord. Så lyder det strikt ekonomistiska receptet.

2. Andra ekonomer talar om det industriella kluster (i vilket Saab är en viktig kugge) som nu riskerar att skatta åt förgängelsen. Det handlar om sex decennier av industriellt kunnande och ett myller av underleverantörer. Allt detta kan vara för evigt förlorat. Vad innebär det för Sveriges ekonomiska utveckling på lång sikt?

Regeringen talar nationalekonomernas språk. Maud Olofsson vill inte ha Saab i sitt knä. På kort sikt är staten den enda aktör som kan ta ansvar för att utveckla företaget, i varje fall under en övergångsperiod. Kanske kan företaget överleva om det omstruktureras under den nuvarande krisen. På sikt skulle en ny privat ägarkonstellation kunna ta över företaget, kanske med staten som delägare. Men denna möjlighet kommer inte att prövas. Kostnaden skulle läggas på skattebetalarna upprepar regeringen sitt effektiva och smått populistiska mantra. Men även förlusten av industriellt kunnande betingar ett högt pris. Det ingår emellertid inte i kalkylen.

Jag undrar om folk nu förstås att de ska inte hoppas på alliansen tar samhällsansvar. Folk och företag får leva eller dö på egenhand är budskapet.

Uppdatering:
Och nu är det officiellt. Begäran om rekonstruktionen är inlämnad. Om rekonstruktion är Saabs enda hopp är framtiden uppenbar. Arbetsförmedlingen är åtminstone ’redo’.

Om inte annat lär centern och Maud Olofsson gå till historien som de som slutgiltigt avslutade Sveriges fordonstillverkning.

Ansökan inlämnad till Vänersborgs tingsrätt., Rekonstruktion i Saab, Peronalneddragningar väntar. Generaldirektören i Trollhättan.,Skärseld väntar
Så funkar en rekonstruktion

Också via ett hjärta rött. Se ekonomiprofessorn som ville sänka lönerna och öka klyftorna. Jag undrar vems recept alliansen följt. De var ju just de med högarbetslöshet och låg utbildning alliansen 2006 vann valet på att sänka ’bidragen’ för. D.v.s de försäkringar de avstått lön och förmåner för som a-kassan.

Hungriga vargar jagar bäst borde kanske vara alliansens politiska slagord. Det beskriver alliansens arbetslinje ganska bra.

SNACKET 19 FEBRUARI: Folket får som det vill. Bilfabriken i Trollhättan offras. Men Bagdad-Bob verkar ha gjort comeback.

Skattepengar skall inte riskeras för ett sista försök att få Saab på fötter. Regeringen har upprepat sitt enkelt formulerade budskap från första början tills slutet nu närmar sig.
Och det verkar vara helt i linje med majoriteten av folkopinionen.
Det är bara att ta en titt på tidningarnas insändarsidor och webbkommentarerna på gp.se.
Folkets uppfattning är att Saab har varit en körd affär i 20 års tid och att inga statliga pengar kan ändra på detta nu när klockan är en minut i tolv.
I propagandaspelet som just nu når svindlade höjder kastas ansvaret som brännheta potatisar mellan den svenska regeringen och den amerikanska fiaskokoncernen GM.
Ja, det är faktiskt två potatisar som kastas. Den ena är moralisk. Den andra är ekonomisk.
En avveckling av Saab blir kostsam, och det är lätt att förstå att svenska regeringen inte vill knyta upp sig för en större andel av sådana kostnader än nödvändigt.
Det är naturligtvis ett mycket bra skäl att inte sylta in sig i ett räddningsförsök, som riskerar att misslyckas.
Men det bygger på den krassa kalkylen att ett Saab som går omkull orsakar mindre skador på samhällsekonomin och statskassan, än ett bolag som får en sista chans i ny regi.
Den jämförelsekalkylen skulle jag vilja titta närmare på.

För människor som arbetar i Trollhättan och Västsveriges övriga bilindustri är det just nu mindre intressant vems felet är.

De vill veta mer om hur det skall fixas.
Lyssnar man på de olika intressenterna blir budskapet oerhört förvirrat.
Maud Olofsson fortsätter prata om GM:s ansvar – väl medveten om att GM är ett företag utan möjligheter att göra rätt för sig.
Hon pratar också vidare om allt det nya som kan växa fram om fabriken i Trollhättan slutar tillverka bilar, utan att närmare gå in på hur en sådan plan skulle se ut.
Saabchefen Jan-Åke Jonssons budskap är ännu svårare att förstå. Han låter mer och mer som den sortens informatör som går under namnet Bagdad Bob.
Inga övriga liknelser med Saddams informationsminister under Irakkrigets inledning.
Men det är inte trovärdigt när Saab-chefen fortsätter att tala i termer av ljus framtid och att besluten går Saabs väg trots att han inom några timmar är på väg till tingsrätten för att ställa in betalningarna.

Göteborgs-Posten – Snacket går – Det är folkets vilja som sker

Bloggat:

Mer i Media:
Saab påstås begära rekonstruktion,
Äger du en Saab – eller funderar du på att köpa en? Här är bästa råden,Saab minskar mest i bilvärlden,Maud Olofsson till attack mot Mona Sahlin – Motor, Peter Kadhammar har besökt Trollhättan: Den gamla klyschan säger att hoppet är det sista som överger människan, Lena Mellin om Saab-krisen: Skärp er GM, ”Nu får man hoppas på staten”

Reblog this post [with Zemanta]

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *