Volvo pantsatt till staten – Hela fordonsindustrin i kris

Volvo lider ju av samma problem som Saab inte fick stöd av alliansregeringen för. Det vill säga problem att få krediter till den löpande verksamheten och investeringar. Och är i stort i samma ekonomiska situation som Saab

”Jag är djupt besviken på GM” – DN.se– Vi riskerar att ta på oss dessa avvecklingskostnader. Det är inte monopolpengar det handlar om. Det är pengar som ska gå till skolor, daghemsplatser och pensioner, säger Maud Olofsson.


Om nu någon inte fatta det handlar situationen om ifall hela fordons industrin ska finnas kvar i Sverige. Och med den det mesta av vad vi har kvar av industriell tillverkning. Nej, för att låna från Maud Olofsson, det handlar inte om monopolpengar.

Vad tror hon betalar för just skolor, daghemsplatser och pensioner. Det den svenska exportinudstrin drar in i vinster och de arbeten som den skapar.

Volvo pantsätter sina bilfabriker | Näringslivsnyheter | SvD

Kravet på säkerheter visar det kritiska läget för Volvo PV som inte kan låna nya pengar på den öppna marknaden. Läget blir inte bättre av problemen för Saab.

–Vi delar många underleverantörer och om Saab stannar upp får det omedelbar effekt på oss, säger Olle Axelson, informationsdirektör på Volvo PV.

Volvo PV har cirka 800 så kallade förstahandsleverantörer. Cirka en femtedel av dem ligger i Sverige. Många av dem levererar både till Saab och Volvo PV. Det handlar både om svenskägda företag och delar av internationella storkoncerner. Volvo köper för 25 miljarder kronor per år i Sverige, varav hälften produkter och hälften tjänster.

–Om leverantörerna förlorar volymer till Saab måste de hitta dem någon annanstans. Det är frågan om de kanske drar sig ur den svenska marknaden. Det här skapar förstås en stor osäkerhet kring hela fordonsindustrin i Sverige, säger Olle Axelson.

Volvo PV , som ifjol gjorde en förlust på över 12 miljarder kronor är självt hårt pressat. Avgörande är den ansökan om lån hos den Europeiska investeringsbanken EIB på 5 miljarder kronor som bolaget lämnat in. Pengarna ska användas till utvecklingsprojekt för att ta fram miljövänliga bilar.

Svenska staten har erbjudit sig att garantera lånet, men precis som i fallet med Saab ställer regeringen tuffa motkrav.

–Staten går i borgen för lånet och tar all kreditrisk. Därför kräver vi goda säkerheter, säger Magnus Thor, avdelningschef för garantier och säkerhet på Riksgälden som hanterar statens stöd till fordonsindustrin.

Reblog this post [with Zemanta]

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *