Alliansregeringen redo att köpa svenska banker – Inga garantier till Saab

2009-02-22_2256

En enkel fråga är förstås vad som hänt med det ägaransvar som Maud Olofsson pratade om i Agenda i söndags?

Det är ju uppenbarligen staten d.v.s skattebetalarna som ska gå in med nya pengar till bankerna för att att bankerna ska ha något att låna ut till företag och individer. Varför är det familjen wallenberg via investor som bidrar med 30% och svenska skattebetalare upp till 70%?

Att Saabs problem i förlängningen beror på just den finansiella kollaps som påverkat de svenska bankerna hör till ironierna.

Jag undrar om sverige om ett år sitter med en försvunnen fordonsindustri och statligt ägande av hela banksektorn?

Nu måste även den svenska borgerliga regeringen göra sig beredd att köpa in sig i de svenska storbankerna. Hittar bankerna inget ägarkapital på marknaden står Borg och Odell redo med 50 miljarder kronor.
I dagens börsläge är det inte kattskit. SEB har ett börsvärde på 23 miljarder kronor och Swedbank värderas till 21 miljarder kronor.
För att förbättra de svenska bankernas möjlighet att låna ut till företag och hushåll måste bankerna öka sitt eget kapital. Det är då Borg och Odell står och väntar med en påse fylld med 50 miljarder kronor.
I praktiken är det Bosse Lundgren på Riksgälden som lånar upp pengarna. Förslaget om att staten är beredd att satsa pengar i nyemissioner kommer samma dag som det spekuleras om SEB:s nyemission.
Enligt DI är nyemissionen på drygt 15 miljarder kronor och Investor har garanterat 30 procent. Borg och Odells förslag betyder att staten kan "delta med upp till 70 procent av en privat emission på samma marknadsmässiga villkor som andra investerare", som det står i pressmeddelandet. En händelse som ser ut som en tanke?
Regeringen vill att bankerna tar samhällsansvar – det betonas både i pressmeddelandet och på presskonferensen.
Finanskrisen är långt ifrån över. Hur stor del av finansmarknaden ligger i statens händer när krisen klingat av? Det är en 10 000 – dollarfråga.

Finanskrisen – SvD Näringsliv bloggar om finanskrisen. | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *