Ännu ett misslyckande för alliansens arbetslinje – Deltidsarbete blev heltidsarbetslöshet

Om avsikten var att sämre möjligheter till a-kassa om man jobbar deltid skulle ge mer heltidsjobb har den moderatledda alliansregeringen återigen misslyckats.

Att deltidsarbetslösa lämnar sin arbete för att helt leva på a-kassa kan man väl beskrivas som från arbete till ’bidrag’ med alliansen för att tala dess eget språk.

Det är för mig ganska uppenbart att alliansen vann valet 2006 på en total okunskap om hur svensk arbetsmarknad fungerade. Om man inte ska tro på konspirationsteorierna att avsikten var att riva sönder försäkringssystem man alltid varit motståndare till.

Bloggat:
Försämrad a-kassa har inte gett nya jobb, Ännu ett jobbmisslyckande för Fredrik Reinfeldts regering, Skärpta a-kasseregler gav fler arbetslösa,
Kvinnorna får betala

Mer i media:
Liten chans till heltid.,

Försämrad a-kassa gav inte fler heltider – DN.se

Från och med april 2008 begränsades rätten att deltidsstämpla till 75 dagar. Regeringens uttalade mål var att tvinga arbetsgivarna att erbjuda heltider.

Näringsminister Maud Olofsson anklagade inte minst kommuner och landsting för att utnyttja a-kassan för att slippa erbjuda sina, ofta kvinnliga, anställda en tjänst som går att försörja sig på. Men hittills har greppet visat sig verkningslöst.

Deltiderna har snarare blivit fler och heltiderna färre sedan lagändringen. Det visar en granskning av platsannonserna inom de tre mest kvinnodominerade branscherna, som Arbetsförmedlingen gjort på uppdrag av DN. Inom vård och omsorg, handel, samt kultur och personliga tjänster har andelen deltider närmast sig andelen heltider.

En förklaring till att andelen heltider har minskat är den ekonomiska krisen.
– Man agerar som man brukar göra när det är en sämre konjunktur, arbetsgivarna drar ner på arbetstiden, säger Torbjörn Israelsson.
Vad som beror på det ekonomiska läget eller ändrade a-kasseregler är omöjligt att säga. Klart är dock att löntagarna har anpassat sig efter de skärpta deltidsreglerna. Det märks bland annat på att fler deltidsarbetslösa har lämnat sitt deltidsarbete och gått ut i heltidsarbetslöshet.

Av dem som lämnat deltidsarbetslöshet i januari gick 24 procent till att helt försörja sig på A-kassa. Samma månad året innan var siffran 16 procent.
– Antingen har de blivit uppsagda eller så har de aktivt sagt upp sig för att slippa bli utförsäkrade, säger Torbjörn Israelsson.

På Arbetsförmedlingen har man också märkt att färre än väntat har slagit i taket på 75 dagar för deltidsstämpling. Av totalt cirka 100 000 deltidsstämplande hade enbart 2 400 nått taket i december 2008.
– Det är väldigt få, mönstret tidigare har varit att man når taket efter tio månader och det har det ju gått nu sedan de nya reglerna infördes.
Torbjörn Israelsson tror att de deltidsarbetande arbetslösa tar ut mindre ersättning och försöker spara dagar.
– Men till slut når man 75 dagar och då kanske man hellre går över till heltidsarbetslöshet, säger han.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ännu ett misslyckande för alliansens arbetslinje – Deltidsarbete blev heltidsarbetslöshet

  1. Pingback: Självklart inga nya jobb | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *