GP ledare – Svenska soldater till Afghanistan utan fredsplan

Det förvånar mig alltid när GP presterar en allianskritisk ledare. Sen är det alltid roligt att se Gert Gelotte tillbaka i GP efter sin tur till frysboxen efter en Israelkritisk ledare i GP. GPs officiella ledarpolicy är ju att man inte kritisera Israel på ledarplats.

Att de politiska målen för kriget i Afghanistan är förlorade har redan de flesta internationella bedömare och professionella militärer erkänt. Sverige ligger här före övriga NATO länder som Frankrike och Tyskland som senast den 7 Februari i München vägrade böja sig för amerikanska påtryckningar och skicka mer trupper till Afghanistan.

Det är viss ironi att det är det alliansfria sverige som nu agerar väskbärare för amerikanska intressen mot andra Europeiska stater. Även om det nu är Carl Bildts gamla kompis Richard Holbrooke som ska vara speciellt amerikanskt sändebud till AFPAK regionen som det benäms i regionen. Detta förstås för att det handlar om ett krig som involverar både Afghanistan och Pakistan.

Mer oroande för Carl Bildt borde vara de amerikanska informella kontakterna med Iran om ett samarbete i Afghanistan mot Pakistan/Neo talibanerna. Något som den biträdande nationella säkerhetsrådgivaren i Obamas nya nationella säkerhetsråd argumenterat för länge. USA och Iran samarbetade även tidigare under den inledande amerikanska invasionen.

Problemet i Afghanistan och något som inte sägs i Sverige är att ren terroristbekämpning av kvarvarande AQ grupper blandats med Bush administrationens politiska mål om demokratiexport. D.v.s att utvalda stater runt om i världen skulle omvandlas till liberala, västvänliga marknadsekonomier efter amerikansk förevbild. Ett mål som Sverige indirekt under den förra socialdemokratiska regeringen valde att stödja.

Krönika 24/2:Inga soldater utan fredsplan – Ledare – Göteborgs-Posten

Tidigare har både amerikanska och brittiska generaler öppet medgivit att de inte tror att kriget i Afghanistan går att vinna. Och i Newsweek citeras den nuvarande amerikanske befälhavaren, general Petraeus:
”USA kan inte döda sig till framgång. Främmande trupper kan inte besegra rebeller. Det kan bara lokala styrkor med folkligt stöd göra.”
Men den afghanska armén är i dag lika oduglig som den sydvietnamesiska var under Vietnamkriget. Orsaken torde vara densamma. Det går inte att bygga upp en nationell armé i skydd av en främmande armés bombkrig. Och folkligt stöd … ?
Visst finns det terrorister i Afghanistan. Men även helt vanliga afghanska bybor har anledning att vara trötta på främmande soldater och deras bombplan. Efter sex års krig, där kvinnor och barn ständigt dödas av misstag, var USA:s försvarsminister Robert Gates således rätt ute när han nyligen talade inför en kongresskommitté:
”Min oro är att afghanerna kommer att se oss som en del av problemet snarare än en del av lösningen. I så fall är vi förlorade.” Enligt FN dödades 2 118 civila under 2008. Det är 40 procent fler än under 2007 och det högsta antalet döda civila sedan kriget inleddes.

Utvecklingen i Afghanistan är ”djupt bekymmersam”, konstaterar Carl Bildt i utrikesdeklarationen. Ingen torde invända. Men Bildts slutsats är problematisk:
”Den terrorism och den drogproduktion, som har sina rötter i Afghanistan, hotar människor långt utanför landets egna gränser. Det är därför som regeringen har beslutat om att stärka Sveriges civila och militära insatser i Afghanistan.”

Det är ett resonemang med föga djup. Trots mer än sex års militärt misslyckande satsar president Obama på att dubbla antalet amerikanska soldater i Afghanistan. Men varför skulle 60 000 amerikaner klara det som 100 000 ryssar misslyckades med under tio års krig?
Obama tycks eskalera i hopp om att ett militärt mirakel skall skapa utrymme för en fördelaktig fred. Men hur många gånger gjorde inte amerikanska presidenter det i Vietnam? Nederlaget stod skrivet på väggen i åratal innan de sista flyende amerikanerna lyftes ut med helikopter från Saigon.
Carl Bildt bör förklara varför det är så angeläget att riskera svenska soldaters liv i ett förlorat krig? Visst, de humanitära behoven är uppenbara, men det är de på många andra platser i världen. Sverige är litet nog att kunna välja.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *