Newsmill sponsrat av svenskt näringsliv?Jag undrar om det bara är jag som noterar att newsmill.se debattinlägg kring LAS
med ett flertal debattinlägg verkar vara sponsrat av svenskt näringsliv?

Innebär det att debattutrymme på newsmill nu är till salu för antar jag den som bjuder högst? Det hade annars varit intressant att få debattinläg även från LO som tror jag säkert kan bidra med fler perspektiv på den debatt newsmill säkert vill ha. Får LO detta utan att behöva betala eller innebär sponsringen exklusiv debatt?

LAS har skapat ett klassamhälle på arbetsmarknaden | Newsmill


dagens svenska arbetsmarknad finns en tydlig skiljelinje mellan en
kärngrupp av fast anställda, med starkt anställningsskydd, och en
ökande grupp tidsbegränsat anställda, med svagt skydd. De förändringar
som gjorts i LAS sedan början av 1990-talet har främst gått ut på att
underlätta tidsbegränsade anställningar, medan det starka skyddet för
fast anställda i stort sett lämnats intakt. Den ensidigt inriktade
reformstrategin har lett till ett ökat gap i skydd för fast anställda i
förhållande till skyddet för tidsbegränsat anställda. Förändringarna i
LAS är sannolikt också en viktig förklaring till den ökande andelen
tidsbegränsat anställda, särskilt bland ungdomar. Bland anställda
ungdomar har idag över hälften ett tidsbegränsat jobb.

I boken
Effekter av anställningsskydd: vad säger forskningen? (SNS Förlag,
2008) redogör jag för ett hundratal internationella och svenska studier
på området. En av bokens tydliga slutsatser är att ett starkt
anställningsskydd inte tycks påverka den genomsnittliga nivån på
sysselsättning eller arbetslöshet, men att marginalgrupper på
arbetsmarknaden missgynnas i förhållande till kärngruppen av anställda.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Newsmill sponsrat av svenskt näringsliv?

 1. anna skriver:

  överlag kanske man kan ifrågasätta newsmill som demokratisk debatt-arena. det är iaf ingen gräsrots-arena. sighten ägs av bonnier, som också väljer vad som ska diskuteras och vilka som får sina inlägg publicerade. och, man kan köpa sig utrymme.

  vissa får också betalt för att framföra sina åsikter, andra inte. vissa får inte ens in dem (undertecknad)… inte ledsen för det, inlägget kanske helt enkelt sög enligt dem, men det väcker ändå frågor om huruvida de verkligen vill ha en allsidig debatt.

  tycker sighten känns lite läskigt populistisk, där främst den redan starka opinionen får höras.

 2. anna skriver:

  överlag kanske man kan ifrågasätta newsmill som demokratisk debatt-arena. det är iaf ingen gräsrots-arena. sighten ägs av bonnier, som också väljer vad som ska diskuteras och vilka som får sina inlägg publicerade. och, man kan köpa sig utrymme.

  vissa får också betalt för att framföra sina åsikter, andra inte. vissa får inte ens in dem (undertecknad)… inte ledsen för det, inlägget kanske helt enkelt sög enligt dem, men det väcker ändå frågor om huruvida de verkligen vill ha en allsidig debatt.

  tycker sighten känns lite läskigt populistisk, där främst den redan starka opinionen får höras.

 3. David skriver:

  ”Sponsringen innebär således inte att det är frågan om en “exklusiv debatt” eller att debattörerna behöver betala för att kunna medverka.”

  Alice, bara för att Svenskt Näringsliv lösgör sin svettiga grosshandlar-börs från kostymbyxorna och slänger en bunt sedlar och en rapport på Nyhetskvarnens disk så bestämmer de väl inte hur Newsmill sköter sina affärer?

  Och du är ju också avlönad av sagda maktägar-organ, du kan väl inte uttala dig för Newsmills räkning? Eller har ni köpt den rätten?

 4. David skriver:

  "Sponsringen innebär således inte att det är frågan om en “exklusiv debatt” eller att debattörerna behöver betala för att kunna medverka."

  Alice, bara för att Svenskt Näringsliv lösgör sin svettiga grosshandlar-börs från kostymbyxorna och slänger en bunt sedlar och en rapport på Nyhetskvarnens disk så bestämmer de väl inte hur Newsmill sköter sina affärer?

  Och du är ju också avlönad av sagda maktägar-organ, du kan väl inte uttala dig för Newsmills räkning? Eller har ni köpt den rätten?

 5. Nisse Lindblom skriver:

  LAS är det näst bästa vi har förutom a-kassan. Det är klart att arbetsgivarna vill ha bort eller förändra LAS. Dom vill ju att alla skall vara lika otrygga och ha lika lite trygghet. Vi måste bli mycket bättre på att kräva att alla företag och tjänster skall vara lika trygga att jobba på, inga företag skall kunna anställa på några förmildrande omstänigheter där dom kan säga upp personalen lite hur som helst

 6. Nisse Lindblom skriver:

  LAS är det näst bästa vi har förutom a-kassan. Det är klart att arbetsgivarna vill ha bort eller förändra LAS. Dom vill ju att alla skall vara lika otrygga och ha lika lite trygghet. Vi måste bli mycket bättre på att kräva att alla företag och tjänster skall vara lika trygga att jobba på, inga företag skall kunna anställa på några förmildrande omstänigheter där dom kan säga upp personalen lite hur som helst

 7. Alice Teodorescu skriver:

  Hej Claes,
  Din iakttagelse är korrekt, seminariet på Newsmill är sponsrat av Svenskt Näringsliv som delar din uppfattning att det vore intressant att få ett debattinlägg från LO och många andra. Sponsringen innebär således inte att det är frågan om en ”exklusiv debatt” eller att debattörerna behöver betala för att kunna medverka. Svenskt Näringsliv välkomnar en bred debatt kring behovet av att modernisera den svenska arbetsmarknaden och uppmuntrar att olika perspektiv lyfts fram.

  Alice

 8. Alice Teodorescu skriver:

  Hej Claes,

  Din iakttagelse är korrekt, seminariet på Newsmill är sponsrat av Svenskt Näringsliv som delar din uppfattning att det vore intressant att få ett debattinlägg från LO och många andra. Sponsringen innebär således inte att det är frågan om en "exklusiv debatt" eller att debattörerna behöver betala för att kunna medverka. Svenskt Näringsliv välkomnar en bred debatt kring behovet av att modernisera den svenska arbetsmarknaden och uppmuntrar att olika perspektiv lyfts fram.

  Alice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *