Var finns den samlade kritiken mot alliansens arbetslinje?

Alliansens arbetslinje har misslyckats. När ska det konstateras att enbart intensifierade sökåtgärder och sänkta ersättningar aldrig leder till att fler arbetslösa i riktigt utanförskap får arbete. Många av dagens arbetslösa i riktigt utanförskap är och var helt enkelt inte anställningsbara på den svenska arbetsmarknaden. Inte med de kriterier som tillämpas på dagens arbetsmarknad.

Den låglönemarknad alliansen hoppades på med sitt hushållstjänst avdrag har heller inte förmågan att anställa 100-tusentals svenskar. Och är det verkligen i lågbetalda persontjänster som Sveriges framtid ligger?

Var det någon mer än Maud Olofsson som trodde att arbetsgivare skulle heltidsanställa personal om alliansen drog in möjligheterna att få a-kassa med deltid under en längre period? Självklart ingen. Inte ens Maud Olofsson tror jag. Men de handlade om en moralisk värdering från alliansen, ’de lever ju på bidrag’. Med förstås ett slutresultat, där deltidsarbetslösa blir heltidsarbetslösa av alliansens arbetslinje. 

Alliansen har helt enkelt saknat kunskaper om hur den moderna svenska arbetsmarknaden fungerar. Liksom verkar det många svenska väljare vilka tycks tro att folk anställs bara de knackar på dörren hos en arbetsgivare och ser hela och rena ut. Tvärtom krävs det rätt kunskaper, erfarenheter och helst ska man inte vara arbetslös. Och definitivt inte har varit sjuk.

Det är synd att alliansen inte sökte kunskap innan de genomförde en politik som drabbat så många. Som den rapport TCO tog fram om hur just de i riktigt utanförskap ratas av arbetsgivare. Och att det var just de så hånade AMS utbildningarna som stärkte kompetens och kunskaper hos den arbetslöse som gav arbete i förlängningen.

Men som dagens arena säger nedan, rundgången fortsätter med den moderatledda alliansregeringens arbetslinje. Det sen senaste är nu att arbetslösa ska coacha andra andra arbetslösa till hur de skapa söka fler arbeten.

Samtidigt står det 50000 i jobb och utvecklings garantin samt ytterligare 20000+ i sjukförsäkringen på väg att utförsäkras som varken arbetsförmedlingen eller försäkringskassan vet vad de ska gör med. Fler coacher kanske?

Hård selektering på arbetsmarknaden – långtidssjuka och arbetslösa ratas av arbetsgivarna – TCO

– Varken den förra eller den nuvarande regeringen har insett kraften i utsorteringen på arbetsmarknaden, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO. Fel åtgärder missar problemen. De nya reglerna i sjukförsäkringen riskerar mot den här bakgrunden att bli ett stort misslyckande, leda till personliga tragedier för många av våra medlemmar och göra att fler hamnar i svårare utanförskap.

TCO har via SCB frågat runt 1800 personalchefer eller motsvarande om hur de ser på att anställa olika personalkategorier.

Nästan sex av tio personalchefer (56 procent) uppger att de är ganska eller mycket negativt inställda till att nyanställa personer som är sjukskrivna från ett annat arbete. Nästan hälften av personalcheferna (44 procent) uppger att de är negativt inställda till att anställa långtidsarbetslösa. Runt 16 procent ratar äldre arbetskraften (55+). Runt var tionde arbetsgivare är negativa till att anställa småbarnsföräldrar. Inte ens hälften av arbetsgivarna är positiva till att anställa småbarnsföräldrar.

TCOs rapport om jakten på superarbetskraften visar att arbetsgivarna inte bara värderar kvalifikationer och kompetens när man anställer nya medarbetare. Många arbetssökande väljs bort på grund av ålder, födelseland, om man är förälder, om man varit sjuk eller arbetslös.

– Globaliseringen och den snabba teknikutvecklingen har inte bara ökat kraven på företagen utan också lett till hårdare press och krav på arbetskraften. Detta har lett till att personer med låg utbildning och frånvarorisk i allt högre grad ratas av arbetsgivarna. Detta leder till att löntagare med arbetslöshets- eller sjukdomserfarenhet trängs allt längre bak i jobbkön, säger rapportförfattarna, Roger Mörtvik och Kjell Rautio.

– Att piska de sjukskrivna och arbetslösa hårdare gör inte arbetsgivarna mer villiga att anställa dem. Istället behövs helt andra åtgärder. Nu behövs stora investeringar i de yrkesverksammas vidareutbildning, mycket tidigare och kraftfullare insatser för att stärka de sjukskrivna och arbetslösa, men också insatser för att ge dem som står längst från arbetsmarknaden möjligheten till en ny social arbetsmarknad, säger Roger Mörtvik.

Här hittar du rapporten: Jakten på superarbetskraften fortsätter!

Dagens Arena | Backar in i framtiden

Arbetsgivarna skulle erbjuda sina deltidsanställda heltid. Det hoppades – och antagligen trodde – näringsminister Maud Olofsson (C) på när hon och regeringen slopade möjligheten till a-kassa på deltid efter 75 dagar. Men i går visade Dagens Nyheter att försämringen inte har gett några nya jobb.

Frågan om a-kassa på deltid utreddes inte grundligt. Först nu får alltså regeringen de besked de hade behövt på förhand: arbetsgivarna trollar inte fram heltider på grund av slopad a-kassa, deltidsanställda kan inte försörja sig på halva löner och väljer att gå helt arbetslösa i stället för att arbeta.

Nu blottar sig den dolda arbetslösheten som regeringen inte pratar om, det vill säga alla ofrivilliga deltider, som ofta innehas av kvinnor. 85 procent av alla som hittills har varslats är män. Men nästa våg, när minskade skatteintäkter innebär nedskärningar i offentlig sektor, kommer att slå hårt mot kvinnor. Och den slopade möjligheten till a-kassa på deltid drabbade i sig främst kvinnor.

Den borgerliga regeringen kickstartade sin period i Rosenbad med att montera ner a-kassan och arbetsmarknadsutbildningarna. Så här dryga två år och hundratusen fler arbetslösa senare kan det alltså tyckas ha varit aningen överilat.

Nästa år beräknas arbetslösheten landa på runt tio procent och för ett par månader sedan presenterade regeringen ett av alla sina ”paket” för att möta den. 8,3 miljarder kronor, varav en del gick till att sänka den höjda a-kasseavgiften och en del till att stärka den försvagade arbetsmarknadspolitiken. Begreppet ”backa in i framtiden” har fått en helt ny innebörd i svensk politik.

I stället för att ett långsiktigt perspektiv i politiken, där reformer utreds grundligt, får regeringen gång på gång äta upp sina principer och återställa sina hafsverk. Man kan tycka att den efter ett antal av dessa misstag skulle lära sig, men icke.

I stället för att satsa på rejäl och stärkt arbetsförmedling till alla som nu blir arbetslösa lägger regeringen tre (3) miljarder kronor av skattebetalarnas pengar på så kallade coacher. Det är ett mysterium. Förutom att arbetsförmedlingen ska anställa jobbcoacher, ska arbetslösa utbildas till coacher och i sin tur coacha andra arbetslösa. Den nya arbetsmarknadspolitiken görs till ett pyramidspel.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Var finns den samlade kritiken mot alliansens arbetslinje?

  1. Hamster Huey skriver:

    Den ivriga bävern Maud slår ett slag för arbetslinjen idag!

    http://nyhetstorken.blogspot.com/2009/02/arbetslinjen.html

  2. Hamster Huey skriver:

    Den ivriga bävern Maud slår ett slag för arbetslinjen idag!

    http://nyhetstorken.blogspot.com/2009/02/arbetsli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *