Alliansregeringens privatiserade arbetsmarknadspolitikVad miljarderna till nya ’coacher’ egentligen handlar om är en privatisering av de funktioner arbetsförmedlare en gång sysslade med. D.v.s hjälpa och stödja arbetslösa. Sen bygger ju coaching tanken på att det finns jobb att söka bara de arbetslösa blir rätt motiverade. Och har fina CV att skicka ut.

Detta tar förstås ingen hänsyn till eventuella brister på kompetens eller erfarenheter för att bli anställd. Eller hur verkligheten ser ut på svensk arbetsmarknad. Här har alliansens arbetslinje inget svar. För man vill ju inte tillämpa det som kallades ’ams-trams’ där den arbetslöses kompetens och förutsättningar för att få ett arbete stärks

Tuff kritik mot statliga jobbcoacher – DN.se

coacher under en treårsperiod. De ska hjälpa nya arbetslösa att sätta upp mål och ge både praktiskt stöd och inspiration i jobbsökandet.

– Vad hjälper coachning när det inte finns några jobb? undrar Sven-Erik Österberg som är socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Han menar att Arbetsförmedlingens instruktioner lämpar sig för en högkonjunktur, men inte när jobben blir färre.

Under högkonjunkturen drog regeringen ned på utbildnings­insatserna och fokus har sedan legat på att göra det enklare och billigare att anställa genom att ge arbetsgivare subventioner om de anställer till exempel ungdomar eller långtidsarbetslösa. Sven-Erik Österberg vill satsa på en ”kompetenslinje” som komplement till arbetslinjen. Arbetsfömedlingen bör delvis stöpas om till en ”kompetensförmedling” som matchar arbetslösa både mot jobb och utbildning.

Socialdemokraterna förbereder också andra insatser som ska lanseras i valrörelsen.
Deltidsarbetslösa ska kunna utbilda sig på deltid med ett stöd som motsvarar a-kassan. Dessutom vill man ha fler platser inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen.
Man vill också blåsa liv i den gamla idén om en kompetensförsäkring. Försäkringen ska omfatta alla och man ska under sitt arbetsliv tjäna in poäng som kan omsättas i ersättning för ledighet vid studier.

Snabbrekryteringen av coacher får också kritik från dem som redan arbetar med omställning.

– Det är svårt att rekrytera så många utan att det går ut över kvaliteten, säger Tomas Petti som är vd för Trygghetsfonden TSL.

– När arbetsmarknaden blir kärvare behövs mer tid och mer omfattande insatser. Vi har försökt tala med Arbetsförmedlingen om ett gemensamt arbetssätt, men vi kommer ingen vart i diskussionerna.

Också TRR:s vd Carl-Gustaf Leinar är skeptisk till arbetssättet där de nya coachernas uppdrag varar i tre månader.

– Vår bedömning är att det snarare tar 10–12 månader med den arbetsmarknad som ligger framför oss. När jobben blir färre ger inte enbart fler coacher nya anställningar. Arbetsförmedlingens pengar skulle användas bättre om de gick till utbildning.

Ansvarig på Arbetsförmedlingen är marknadschefen Eva-Lisa Höglund. Hon menar att det är för tidigt att säga något om kvaliteten på de företag som upphandlas innan man vet vilka de är. Anbudstiden går ut den 13 mars. Hon säger också att coacherna behövs och att resonemanget att de inte skapar fler jobb är fel tänkt.

– Det finns många arbetsgivare vi inte har resurser att träffa. Dessutom ökar volymerna av arbetslösa och våra arbetsförmedlare hinner inte coacha alla. Coachningsuppdraget är tänkt att vara under en kort tid, men den som söker jobb blir inte övergiven. Det är hela tiden arbetsförmedlaren som har ansvaret.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *