Bäst arbetslinjen inför valet 2010

Som Fokus skriver är det ekonomin och jobben valet kommer att handla om 2010.

Socialdemokraterna måste utmana och ta tillbaka initiativet och ‘äga’ frågan om rätt arbetslinje.

och inte minst visa på den moderatledda alliansens misslyckande att hjälp de utan arbete till jobb. Gör rätten till ett arbete till en grundfråga och var redo att strida för den.

 

För partistrategerna har jobbet nu blivit enklare – och svårare. De kan skrota arbetsgrupperna om skolan, vården och miljön, för vad valet kommer handla om är jobben, jobben och jobben. Nästa fråga blir då – vem gynnar krisen? Det enkla svaret är socialdemokraterna. De har historiskt gått bättre när valet handlat om arbetslöshet och ekonomi. Den här gången är läget dock annorlunda. För det första har regeringen, i Anders Borg, en folklig och omtyckt rikshushållare. Tomas Östros har inte samma tyngd, och är osynlig i många viktiga debatter (som SAAB). För det andra så är statens finanser i god ordning, och Borg har möjlighet att blåsa på med offentliga utgifter. Då återstår a-kassan, som allt mer framstår som socialdemokraternas verkligt starka kort. Att Mona Sahlin inte lyfter fram den i debatten om SAAB framstår allt mer som ett enormt taktiskt misstag.

Fokus » Nu vet vi vad valet kommer att handla om

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Bäst arbetslinjen inför valet 2010

 1. Nemokrati skriver:

  När de skriver jobben, jobben och jobben i det här sammanhanget så undantas ju kvinnors arbetsmarknad helt och hållet. Vilket visar att ’jobben’ med det menas männens industriarbete – inte kvinnors arbete inom offentlig sektor och tjänstesektor. Regeringen gör ingenting för kvinnor över huvud taget.
  Det blir ramaskri när bilindustrin kraschar – men när kommunerna skär ner då händer ingenting.

  Att kvinnor blir av med sina jobb kommer att förvärra krisen katastrofalt – om den nu kan bli mer katastrofal än vad den redan är.

  Ändå gör regeringen ingenting åt det.

  Det verkar som de bara struntar i allt ihop.

  Jag tycker det är vanstyre.

  Och hur människor kan ha förtroende för en så ansvarslös och öppet cynisk politik är fullständigt obegripligt.

 2. Nemokrati skriver:

  När de skriver jobben, jobben och jobben i det här sammanhanget så undantas ju kvinnors arbetsmarknad helt och hållet. Vilket visar att 'jobben' med det menas männens industriarbete – inte kvinnors arbete inom offentlig sektor och tjänstesektor. Regeringen gör ingenting för kvinnor över huvud taget.

  Det blir ramaskri när bilindustrin kraschar – men när kommunerna skär ner då händer ingenting.

  Att kvinnor blir av med sina jobb kommer att förvärra krisen katastrofalt – om den nu kan bli mer katastrofal än vad den redan är.

  Ändå gör regeringen ingenting åt det.

  Det verkar som de bara struntar i allt ihop.

  Jag tycker det är vanstyre.

  Och hur människor kan ha förtroende för en så ansvarslös och öppet cynisk politik är fullständigt obegripligt.

 3. Nemokrati skriver:

  Att skroga arbetsgrupper om vård, skola och miljö innebär ju också att man totalt nonchalerar den arbetsmarknad som kvinnor är sysselsatta i – vem ska då bry sig om deras massarbetslöshet. Och vem ska bry sig om de som är helt och hållet beroende av att de verksamheterna fungerar – barn och ungdomar, vårdbehövande och klimatomställningen som vi alla är beroende av för att inte miljökatastrofen skall förvärras – där behövs ju skapas nya jobb med hjälp av skattepengar, t ex renovera och klimatomställ landets skolog, renovera och klimatomställ miljonprogrammet – så att ungdomar får billiga och bra bostäder.

  När det gäller ungdomsgruppen råder sedan länge massarbetslöshet – enligt scb:s senaste pressmeddelande 24.1 % arbetslöshet.

  Den frågan är också förknippad med skolpolitiken – lärartätheten har skurits ned kraftigt och särskilt i friskolor som hellre lägger pengarna i vinstkassan än satsar på fler lärare.

  Detta gör att massor av elever inte får den hjälp de behöver – därför är siffran också katastrofal när det gäller avhopp från gymnasiet och icke behöriga till nationella program. Dessutom är oerhört många som genomgått yrkesinriktat program ändå arbetslösa.

  Är det nånstans man ska satsa skattepengar på ökad sysselsättning så är det inom vård, skola, omsorg och miljö.

  Där behövs massor med folk – och istället för ständiga skatte- och räntesänkningar när dessa inte berör arbetslösa över huvud taget och den gruppen växer mest, så gör de ju ingen som helst verkan, bara förvärrar krisen.

  Att ge alla pengar till banker och industri – mer eller mindre ovillkorat skapar ju inga nya jobb.

  Det är endast inflationsdrivande.

  Det är nya jobb som behövs och de måste skapas inom offentliga verksamheter med sysselsättningspaket och aktiv arbetsmarknadspolitik.

 4. Nemokrati skriver:

  Att skroga arbetsgrupper om vård, skola och miljö innebär ju också att man totalt nonchalerar den arbetsmarknad som kvinnor är sysselsatta i – vem ska då bry sig om deras massarbetslöshet. Och vem ska bry sig om de som är helt och hållet beroende av att de verksamheterna fungerar – barn och ungdomar, vårdbehövande och klimatomställningen som vi alla är beroende av för att inte miljökatastrofen skall förvärras – där behövs ju skapas nya jobb med hjälp av skattepengar, t ex renovera och klimatomställ landets skolog, renovera och klimatomställ miljonprogrammet – så att ungdomar får billiga och bra bostäder.

  När det gäller ungdomsgruppen råder sedan länge massarbetslöshet – enligt scb:s senaste pressmeddelande 24.1 % arbetslöshet.

  Den frågan är också förknippad med skolpolitiken – lärartätheten har skurits ned kraftigt och särskilt i friskolor som hellre lägger pengarna i vinstkassan än satsar på fler lärare.

  Detta gör att massor av elever inte får den hjälp de behöver – därför är siffran också katastrofal när det gäller avhopp från gymnasiet och icke behöriga till nationella program. Dessutom är oerhört många som genomgått yrkesinriktat program ändå arbetslösa.

  Är det nånstans man ska satsa skattepengar på ökad sysselsättning så är det inom vård, skola, omsorg och miljö.

  Där behövs massor med folk – och istället för ständiga skatte- och räntesänkningar när dessa inte berör arbetslösa över huvud taget och den gruppen växer mest, så gör de ju ingen som helst verkan, bara förvärrar krisen.

  Att ge alla pengar till banker och industri – mer eller mindre ovillkorat skapar ju inga nya jobb.

  Det är endast inflationsdrivande.

  Det är nya jobb som behövs och de måste skapas inom offentliga verksamheter med sysselsättningspaket och aktiv arbetsmarknadspolitik.

 5. Pingback: När person blir viktigare än politik « Ett hjärta RÖTT

 6. Simone Olofsson skriver:

  Utanförskapet som alliansens politik enbart förstärker få vi inte glömma bort. A-kassa, försäkringskassa och utbildning för arbetslösa är samatl som försvunnit från bloggar och löpsedlar. De m¨åste tillbas upp till kamp för människan!

 7. Simone Olofsson skriver:

  Utanförskapet som alliansens politik enbart förstärker få vi inte glömma bort. A-kassa, försäkringskassa och utbildning för arbetslösa är samatl som försvunnit från bloggar och löpsedlar. De m¨åste tillbas upp till kamp för människan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *