Var finns den samlade kritik mot alliansens arbetslinje

Alliansens arbetslinje har misslyckats. När ska det konstateras att enbart intensifierade sökåtgärder och sänkta ersättningar aldrig leder till att fler arbetslösa i riktigt utanförskap får arbete?. Många av dagens arbetslösa i riktigt utanförskap är och var helt enkelt inte anställningsbara. Inte med de kriterier som tillämpas på dagens arbetsmarknad.

Den låglönemarknad alliansen hoppades på med sitt hushållstjänst avdrag har heller inte förmågan att anställa 100-tusentals svenskar. Och är det verkligen i lågbetalda persontjänster som Sveriges framtid ligger?

Var det någon mer än Maud Olofsson som trodde att arbetsgivare skulle heltidsanställa personal om alliansen drog in möjligheterna att ha a-kassa med deltid under en längre period? Självklart ingen. Inte ens Maud Olofsson tror jag. Men de handlade om en moralisk värdering, ’de lever ju på bidrag’. Med förstås ett slutresultat, där deltidsarbetslösa blir heltidsarbetslösa av alliansens politik. 

Alliansen har helt enkelt saknat kunskaper om hur den moderna svenska arbetsmarknaden fungerar. Liksom som det verkar många svenska väljare vilka tycks tro att folk anställs bara de knackar på dörren hos en arbetsgivare och ser hela och rena ut.

Dagens Arena | Backar in i framtiden

Arbetsgivarna skulle erbjuda sina deltidsanställda heltid. Det hoppades – och antagligen trodde – näringsminister Maud Olofsson (C) på när hon och regeringen slopade möjligheten till a-kassa på deltid efter 75 dagar. Men i går visade Dagens Nyheter att försämringen inte har gett några nya jobb.

Frågan om a-kassa på deltid utreddes inte grundligt. Först nu får alltså regeringen de besked de hade behövt på förhand: arbetsgivarna trollar inte fram heltider på grund av slopad a-kassa, deltidsanställda kan inte försörja sig på halva löner och väljer att gå helt arbetslösa i stället för att arbeta.

Nu blottar sig den dolda arbetslösheten som regeringen inte pratar om, det vill säga alla ofrivilliga deltider, som ofta innehas av kvinnor. 85 procent av alla som hittills har varslats är män. Men nästa våg, när minskade skatteintäkter innebär nedskärningar i offentlig sektor, kommer att slå hårt mot kvinnor. Och den slopade möjligheten till a-kassa på deltid drabbade i sig främst kvinnor.

Den borgerliga regeringen kickstartade sin period i Rosenbad med att montera ner a-kassan och arbetsmarknadsutbildningarna. Så här dryga två år och hundratusen fler arbetslösa senare kan det alltså tyckas ha varit aningen överilat.

Nästa år beräknas arbetslösheten landa på runt tio procent och för ett par månader sedan presenterade regeringen ett av alla sina ”paket” för att möta den. 8,3 miljarder kronor, varav en del gick till att sänka den höjda a-kasseavgiften och en del till att stärka den försvagade arbetsmarknadspolitiken. Begreppet ”backa in i framtiden” har fått en helt ny innebörd i svensk politik.

I stället för att ett långsiktigt perspektiv i politiken, där reformer utreds grundligt, får regeringen gång på gång äta upp sina principer och återställa sina hafsverk. Man kan tycka att den efter ett antal av dessa misstag skulle lära sig, men icke.

I stället för att satsa på rejäl och stärkt arbetsförmedling till alla som nu blir arbetslösa lägger regeringen tre (3) miljarder kronor av skattebetalarnas pengar på så kallade coacher. Det är ett mysterium. Förutom att arbetsförmedlingen ska anställa jobbcoacher, ska arbetslösa utbildas till coacher och i sin tur coacha andra arbetslösa. Den nya arbetsmarknadspolitiken görs till ett pyramidspel.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Var finns den samlade kritik mot alliansens arbetslinje

  1. Göran skriver:

    Det kan ju vara så att även om effekten av alliansens politik är begränsad, på grund av en djup internationell ekonomisk kris, så är många svenskar inte dummare än att de inser att vi hade kunnat sitta i en mycket värre situation. Vad har Mona Sahlin att komma med? Pumpa in pengar i AMS-projekt och utöka komvuxplatser har sossarna gjort i 20 år och ändå har de inte haft så låg arbetslöshet som efter första året med alliansen vid rodret.

  2. Göran skriver:

    Det kan ju vara så att även om effekten av alliansens politik är begränsad, på grund av en djup internationell ekonomisk kris, så är många svenskar inte dummare än att de inser att vi hade kunnat sitta i en mycket värre situation. Vad har Mona Sahlin att komma med? Pumpa in pengar i AMS-projekt och utöka komvuxplatser har sossarna gjort i 20 år och ändå har de inte haft så låg arbetslöshet som efter första året med alliansen vid rodret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *