Arbetssökande trots dödlig cancer

Den man kan undra över när man läser historier som den nedan är vem talar för den lilla människan? En dödssjuk människa är knappast istånd att kämpa med myndigheter kring den sjukpenning han eller hon har rätt till. Här handlade det om en dödssjuk människa som fick leva på den betydligt mindre aktivitetsersättningen som går till de som utförsäkrats eller ej har a-kassa. En aktivitetsersättning som i många fall ligger under vad som anses vara skälig levnadsnivå för dem som kallas försörjningsstöd.

Sen kan det var värt att påpeka att de tuffare reglerna är en del av den omläggning av försäkringssystemen som socialdemokraterna inledde 2000 och den moderatledda alliainsen sedan kraftigt förstärkte och utvidgade efter 2006. Regler som socialdemokraterna i sina nya förslag delvis insett var fel. Människor ska inte kränkas i ivern att spara pengar och få ut så många människor som möjligt i arbete.

En slutfråga blir väl hur många liknande fel begås av Arbetsförmedling och Försäkringskassa varje dag som inte uppmärksammas?

Skrevs in som arbetslös trots obotlig cancer | Nya tuffa Sverige | Nyheter | Aftonbladet

I juli 2008 skickade hon ett läkarintyg till arbetsförmedlingen som visade att hon inte kunde arbeta på grund av obotlig cancer.

Men arbetsförmedlingens lokalkontor i Jämtland bestämde sig för att hon skulle vara fortsatt registrerad som arbetssökande och inte få sjukpenning.

– Hon var orolig för sina pengar, det blev så lite. Det var ju mer en slump att jag kollade upp det och då visade det sig att hon hade aktivitetsstöd, som om hon vore arbetssökande, i stället för sjukpenning, säger dottern Ingela Andersson, 37.

Den 23 januari 2009 fick Ing-Britt, efter många turer, slutligen sjukpenning.

Sju dagar senare avled hon, 60 år gammal, av cancersjukdomen.

Och först nu i onsdags – fem månader efter sin död – får hon rätt i ett beslut av arbetsförmedlingens juridiska enhet.

Men trots att arbetsförmedlingen erkänner att den gjort fel blir det inget skadestånd för felaktigheter, inget för fysiskt och psykiskt lidande.

Det blir 16 170 kronor.

Det är det belopp som hon anses ha förlorat när hon inte fick sjukpenning.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Arbetssökande trots dödlig cancer

 1. Ulf Andersson skriver:

  Eva Olsson tror att vi inte kommer att påverka vår konkurrenskraft mot de länder vi kämpar mot för att ta dom industriorder som vårt samhälle bygger sitt välstånd på. Att endast arbeta i den offentliga sektorn och göra tjänster åt varandra, där tjänsterna på inget vis täcker kostnaden för det offentliga, skapar inget välstånd Eva. Det är här som konkurrenstänkandet kommer in och måste så få göra. Vi kan inte inom industrin få monopol på våra tjänster och produkter, som man kan få inom den offentliga sektorn genom politiska beslut. Det är en sak man måste kunna upplysa om även från dagens Socialdemokrater. De gamla förstod sånt

 2. Anonym skriver:

  Eva Olsson tror att vi inte kommer att påverka vår konkurrenskraft mot de länder vi kämpar mot för att ta dom industriorder som vårt samhälle bygger sitt välstånd på. Att endast arbeta i den offentliga sektorn och göra tjänster åt varandra, där tjänsterna på inget vis täcker kostnaden för det offentliga, skapar inget välstånd Eva. Det är här som konkurrenstänkandet kommer in och måste så få göra. Vi kan inte inom industrin få monopol på våra tjänster och produkter, som man kan få inom den offentliga sektorn genom politiska beslut. Det är en sak man måste kunna upplysa om även från dagens Socialdemokrater. De gamla förstod sånt

 3. Eva Olsson skriver:

  Ledsen att det blev två kommentarer Claes. Försökte bara ändra stavningen av därpå.
  Radera gärna. Jag vill ju inte framstå som en tjatig k*****g 🙂

 4. Eva Olsson skriver:

  Ledsen att det blev två kommentarer Claes. Försökte bara ändra stavningen av därpå.

  Radera gärna. Jag vill ju inte framstå som en tjatig k*****g 🙂

 5. Eva Olsson skriver:

  M vill inte se att det är arbetslivet som behöver reformeras – så att fler människor kan försörja sig själva genom att arbeta, så att unga kommer in på arbetsmarknaden och så att färre äldre ”åker ur” – i förtid. Med så många fria och ekonomiskt självständiga individer som möjlig får vi ett samhälle där människor har framtidstro och där socialförsäkringssystemen inte behöver naggas i kanten för att alltför många är nödgade att använda dem. Jag tror t.ex. att vi utan vidare kan gå ner till 30-tim arbetsvecka utan att förlora 25% av produktiviteten och på så vis ge fler arbetsmöjligheter och på köpet få en friskare befolkning. Vissa har redan reducerat sin arbetstid och några avstod löneutrymme för länge sedan för att istället få en femte semstervecka. Strax därpå fick ”alla” fem veckors semester, men sådana ”orättvisor” blir det alltid i samband med systemskiften. S-kvinnor har drivit frågan om 30-tim vecka – länge. Inte en dag för tidigt att vi genomför den…?

 6. Eva Olsson skriver:

  M vill inte se att det är arbetslivet som behöver reformeras – så att fler människor kan försörja sig själva genom att arbeta, så att unga kommer in på arbetsmarknaden och så att färre äldre "åker ur" – i förtid. Med så många fria och ekonomiskt självständiga individer som möjlig får vi ett samhälle där människor har framtidstro och där socialförsäkringssystemen inte behöver naggas i kanten för att alltför många är nödgade att använda dem. Jag tror t.ex. att vi utan vidare kan gå ner till 30-tim arbetsvecka utan att förlora 25% av produktiviteten och på så vis ge fler arbetsmöjligheter och på köpet få en friskare befolkning. Vissa har redan reducerat sin arbetstid och några avstod löneutrymme för länge sedan för att istället få en femte semstervecka. Strax därpå fick "alla" fem veckors semester, men sådana "orättvisor" blir det alltid i samband med systemskiften. S-kvinnor har drivit frågan om 30-tim vecka – länge. Inte en dag för tidigt att vi genomför den…?

 7. Eva Olsson skriver:

  M vill inte se att det är arbetslivet som behöver reformeras – så att fler människor kan försörja sig själva genom att arbeta, så att unga kommer in på arbetsmarknaden och så att färre äldre ”åker ur” – i förtid. Med så många fria och ekonomiskt självständiga individer som möjlig får vi ett samhälle där människor har framtidstro och där socialförsäkringssystemen inte behöver naggas i kanten för att alltför många är nödgade att använda dem. Jag tror t.ex. att vi utan vidare kan gå ner till 30-tim arbetsvecka utan att förlora 25% av produktiviteten och på så vis ge fler arbetsmöjligheter och på köpet få en friskare befolkning. Vissa har redan reducerat sin arbetstid och några avstod löneutrymme för länge sedan för att istället få en femte semstervecka. Strax däpå fick ”alla” fem veckors semester, men sådana ”orättvisor” blir det alltid i samband med systemskiften. S-kvinnor har drivit frågan om 30-tim vecka – länge. Inte en dag för tidigt att vi genomför den…?

 8. Eva Olsson skriver:

  M vill inte se att det är arbetslivet som behöver reformeras – så att fler människor kan försörja sig själva genom att arbeta, så att unga kommer in på arbetsmarknaden och så att färre äldre "åker ur" – i förtid. Med så många fria och ekonomiskt självständiga individer som möjlig får vi ett samhälle där människor har framtidstro och där socialförsäkringssystemen inte behöver naggas i kanten för att alltför många är nödgade att använda dem. Jag tror t.ex. att vi utan vidare kan gå ner till 30-tim arbetsvecka utan att förlora 25% av produktiviteten och på så vis ge fler arbetsmöjligheter och på köpet få en friskare befolkning. Vissa har redan reducerat sin arbetstid och några avstod löneutrymme för länge sedan för att istället få en femte semstervecka. Strax däpå fick "alla" fem veckors semester, men sådana "orättvisor" blir det alltid i samband med systemskiften. S-kvinnor har drivit frågan om 30-tim vecka – länge. Inte en dag för tidigt att vi genomför den…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *