Föråldrad syn på politik och samhälle i GP ledare

Man blir lite mörkrädd om man läser GPs ledarkrönika 16/7 nedan över synen på demokrati och politik eller den något konspiratoriska synen på socialdemokratin. Handlar verkligen allt om konflikten ‘höger´- ‘vänster´ eller ‘liberal’ – ‘socialist’ där människor måste stoppas in i fack beroende på vad de har för politiska värderingar? Ja, det är en politisk ledare i en liberal tidning men det kan ju vara lite mer kvalité på inläggen än någon som skriker vänster och för fram konspirationsteorier.

Vänster eller socialdemokrati spöket är lika dumt som det höger spöke en del till vänster brukar använda.

Att det finns en stor och bred grupp socialdemokrater i Göteborg med olika intressen och engagemang verkar GPs ledarskribet inte känna till . Eller att Yimby finns i Stockholm, Uppsala med flera ställen med allt från liberaler till vänsterpartister engagerade.

Yimby är knappast en lokal s-förening  bara för att dess ordförande i GBG råkar vara aktiv socialdemokrat i Göteborg. Eller för att folk med ‘vänstervärderingar’ skriver på dess forum.

Förövrigt vad är vänster eller höger inom stadsplanering??

Likadant, om folk med olika politiska värderingar jobbar i nätverk för en fråga de känner för är väl det om något ett hälsotecken i det svenska samhället. Speciellt när det traditionella partiväsendet blir allt mindre relevant.  Mycket av framtidens politik kommer troligen utformas i dessa rörelser om de politiska partiernas roll som folkrörelser försvinner.

Varför inte diskutera sak och värderingsfrågor istället för att vifta med skynken i lämplig partifärg och föra fram konspirationsteorier i den megafon om GP är.

Sen kan man ju undra varför ‘vanliga människor’ inte skulle kunna ha politiska värderingar eller vara vana vid att argumentera.  Det låter lite som att GPs ledarskribents förmodade dåliga framträdande i TV berodde på att hon utsattes för någon slags vänsterkomplott?

Man kan bara önska att s-politiska ledning i Göteborg och kombinationen byggföretag/stadsplanerings byråkrati istället lyssnade mer på Yimby.

Det behövs fler bostadsområden i GBG som vanliga människor kan leva, bo i och inte minst arbeta i lokalt. En levande stad för alla, inte bara de som har råd att betala för sin bostad eller de som har fast arbete utan betalningsanmärkningar.

Göteborg är väl fortfarande en av de mest ekonomsikt och socialt segregerade städerna i Sverige?

Bloggat:
Ej medlem i Partiet, Nej Malin Lernfelt, YIMBY är ingen S-förening, Nej Malin Lernfelt, YIMBY är inte en Sosse-förening, Det kanske blir ganska bra, trots allt, Svar till Malin Lernfelt, Har socialdemokrater rätt att vara med i andra rörelser-

Jag var där i egenskap av ledarskribent på GP. Att mina åsikter därmed var liberala fanns det ju knappast någon tvekan om. Det fanns också en tjej från en feministisk teatergrupp som var uttalat vänster och en annan som var ung företagare och klart EMU-positiv. Och så var det ett par som enligt uppgift var där för att företräda "vanliga människor". Bland annat en tjej som jobbade som elevassistent och en kille som presenterades som truckförare.
Redan under programmet reagerade jag på att "elevassistenten" och "truckföraren" verkade ovanligt vana vid att argumentera. Nu kan jag tänka mig att det finns en del elevassistenter och truckförare som är det i och för sig. Men jag fick ändå en känsla av att något inte stämde. Och visst. Knappt hade jag satt på min mobil efter sändningens slut förrän sms från vänner började trilla in. Elevassistenten och trukföraren var alls inte några "vanliga ungdomar", utan personer som varit mycket aktiva i både Vänsterpartiet och Ung vänster och som arbetade i organisationer som var emot euron. En av dem, Ana Rubin, sitter för övrigt i dag i Göteborgs kommunfullmäktige för just Vänsterpartiet.
Efteråt har jag förstått att SVT (i alla fall på den tiden) ibland gjorde så att de tog in människor i politiska debatter utan att redogöra för var de hörde hemma.
Erfarenheten från debatten inför EMU-valet 2003 har fått mig att tycka väldigt illa om människor och inte minst organisationer som inte står för vad de är. Som PRO och Hyresgästföreningen som allt som oftast vill låta påskina att de är opolitiska utan någon som helst bindning till socialdemokratin. Eller för den sakens skull jagvillhabostad.nu som inte heller de vill låstsas om att de mer eller mindre är en avknoppning av tidigare nämnda hyresgästförening.
En organisation som jag nyligen börjat fundera över är Yimby. Yimby är en forkortning av YesInMyBackYard och står i motsatsförhållande till alla som säger nej till att förtäta staden. De har ett vällovligt syfte och jag kan hålla med om en hel del som skrivs på föreningens hemsida. Bland annat publicerades häromdagen en välskriven och initierad text med tankeväckande bilder till av skribenten Jesper Hallén, om hur monotont det blir i en stad när man inte varierar fastigheternas exteriörer. Det finns även andra artiklar som är mumma för den som är intresserad av stadsplanering och Göteborgs historia.
Samtidigt överensstämmer Yimbys mål i mångt och mycket med socialdemokraternas. Den person som "ligger bakom" Yimby i Göteborg, Johannes Åsberg,verkar visserligen vara noga med att man inte tar ställning i partipolitiska frågor, men i forumen råder vänstervridning. Och Åsberg själv är aktiv s-bloggare och ordförande i tjänstemännens socialdemokratiska förening i Göteborg. Så hur är det egentligen? Är det som en jag och vän till mig misstänker, att Yimby är en testbana för socialdemokraternas stadsplanering?
Det skulle jag bra gärna vilja veta.

Krönika 16/7: Är Yimby en s-förening? – Ledare – Göteborgs-Posten

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Föråldrad syn på politik och samhälle i GP ledare

 1. Johannes skriver:

  Hej Claes,

  kloka synpunkter!

  Vi hörs!

  j.

 2. Johannes skriver:

  Hej Claes,

  kloka synpunkter!

  Vi hörs!

  j.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *