Fungerar masslagring som spaningsmetod?

j0309605 Frågan som inte verkar ha ställts av diverse politiker, den säkerhetsbyråkrati som drivit på och en smått hysterisk allmänhet är om masslagring fungerar som spaningsmetod?

Visst kan man kartlägga och spana på vem som ringt eller e-postat till vem. Det är ju klassisk militär signalspaning mot i det här fallet det civila samhället istället för stridsvagnar i Baltikum. Men hur länge kommer våra lokala svenska eller europeiska tunga kriminella eller terrorister fortsätta prata eller e-posta på sätt som kan kopplas direkt till dem?  Så att de kan kartläggas vid behov. ‘Professionella’ terroristerna i tex mellanöstern har redan lärt sig att använda sådant som engångs telefoner, kurirer, och engångs epost konton. Krypterade förbindelser och anonymiseringstjänster knappast okända företeelser även i Europa.

Att det amerikanska NSA med flera haft dessa möjligheter i årtionden hjälpte heller inte mycket att förhindra 11 september. Vad Johan Westerholm skriver på¨Arvid Falk kan vara värt att läsa av flera skäl bland annat för att få ett professionellt perspektiv.

Jag kan därmed inte skriva under på lösningarna som kommissionen anger av fler skäl. Det främsta är integritetsbaserat, men det finns en rad tankevurpor i kommissionens resonemang.Större databaser och fler analytiker har som jag sökt beskriva prövats i USA efter 9/11. Med känt resultat. Jag anser de amerikanska slutsatserna har en hög trovärdighet när dessa nu, post George W Bush, underkänner sitt eget arbete. I den amerikanska kontexten är det endast resultaten som räknas och dessa har, bevisligen, uteblivit.

Vad jag nästan glömde säga var att dessa rapporter konstaterar att oacceptabla kränkningar av amerikanska medborgares privata sfär möjliggjorts och än värre, ägt rum. Utan att det ens funnits skäliga misstankar.

Men det finns ytterligare ett perspektiv. Hur mycket information jag än har kan jag inte värdera denna om jag inte har den kulturella diskursen klar för mig. Överlag är kommissionens skrivningar oroväckande. För det tar oss till en punkt där svensk makrodata analyseras av icke-svenskar utanför den svenska kulturella diskursen. Och vad blir resultatet när någon utanför en diskurs analyserar densamma? Beteenden som är accepterade i vårt samhälle riskerar att klassificeras som avvikande i en större europeisk kontext.

Ett exempel: En italiensk konservativ katolsk analytiker kan undermedvetet komma att klassa information om sekulariserade svenska HBT-personer som abnormala och hotfulla mot EU. Det är ingenting konstigt med att våra egna värderingar slår igenom på vår yrkesroll, om jag var satt att analysera ett latineuropeiskt extremreligiöst beteende på marginalen skulle jag sannolikt finna ett obehag och trycka på larm-knappen. Men. Med de tvångsmedel som möjliggörs genom samarbetet riskerar i Sverige oskyldiga beteenden att komma omfattas av andra tvångsmedel.

Du kanske reagerar på exemplet, men det finns en relevans. FRA-lagen medger just de ”taggningar” av sexuell, religiös och politisk karaktär som gör att det händelseförlopp jag beskriver inte är osannolikt. FRA har som vi bägge vet, ett utbyte med andra länder vilket kan vitsordas av din kollega Carl Bildt.

I detta sammanhang klingar lagrådets svar på regeringens lagrådsremiss än obehagligare. De säger följande (som Du säkert är bekant med) om Regeringens proposition 2007/08:163, Åtgärder för att utreda vissa samhällsfarliga brott m.m. (Den antogs av riksdagen 081022):

“Det är svårt att få en samlad bild av lagstiftningen på området och omfattningen av de intrång i grundlagsskyddet som en enskild sammantaget kan drabbas av genom olika tvångsåtgärder

Brevet till Beatrice |

Med andra ord hur ser effektiviteten ut för det verktyg som så många satsat så mycket prestige på?

Det är intressant att jämföra med Bush USA där en del av det EU/Sverige nu vill införa skapades av Bush Administrationen efter 11 september.  James Bamford skriver ganska utförligt om detta i sin bok Skuggfabriken vilken kan vara värd att läsa. Det mesta 99.9% av det av NSA infångade materialet var skräp och ren bortkastad tid för de alltför få analytiker som skulle lyssna på det utvalda materialet när datorerna sorterat färdigt.

Till det kommer frågor som om A talar med B och säger att han beställt en tid hos tandläkaren kl 12 innebär det att B får instruktioner om att delta i ett bankrån vid en viss tidpunkt eller bara får information om att hans bekant ska till tandläkaren?

Det är det bland mycket som analytiker eller en domstol ska ta ställning till vilket troligen riskerar att bli något absurt.

Det är som militärsignalspaning. Om stridsvagnar står uppställda i startformation vid en gräns innebär det att ett land är redo att invadera ett annat eller är det bara skrämselförsök.

Utan djupare bakgrund går det inte att fastställa.

I nedanstående video pratar James Bamford om sin bok och utvecklingen i USA efter 11 september.


Det finns förstås ett alternativ till massiv datalagring
av hela svenska folkets kommunikation. Det som brukar kallas traditionell riktad spaning och infiltration. Den svenska polisen har gjort det i årtionden.  Det kräver förstås poliser och säkerhetspolis som finns på fältet istället för analytiker och jurister. 

Oavsett är det svenska folket som kommer att få betala för lagringen. På mer än ett sätt troligen.

Bloggat:
MinaModerataKaramell…, Björn Wadström – ett…, The Cautionary revel…, Morgan Johansson – F…, Amanda Brihed, Mitt i steget, Sidvind, Nemokrati, Badlands Hyena och Amanda Brihed, Tungan i rätt mun om Stockholmsprogrammet!, Juli 9, 2009 – Stockholmsprogrammet- Inte i vårt namn (Alliansfritt Sverige),

I media:
Nu vill EU kunna följa dig i detalj, Lugn demonstration i Humlegården, Ask- De målar upp spöken som inte finns

 

"En proposition beräknas kunna överlämnas till riksdagen under hösten 2009. De nya bestämmelserna förväntas därefter kunna träda i kraft den 1 april 2010" skriver utrikesdepartementets rättssekretariat i svaret.

Sedan förslaget arbetades fram i EU har diskussionen om integritet och intrång i privatlivet fått mer tyngd, något som tidigare hamnade i skuggan av argumenten om vikten av att bekämpa terror. Inte minst i Sverige har FRA-lagen, debatten om fildelning och Piratpartiets födelse givit frågan en helt annan karaktär.

Direktivet innebär att medlemsländerna ska införa lagar som tvingar telefon- och internetoperatörer att masslagra uppgifter om telefonsamtal, sms och internettrafik under en viss tid. Uppgifterna ska finnas tillgängliga om polisen behöver dem för att utreda brott. Det ska framgå av uppgifterna från, och till, vilka nummer samtal ringts eller sms skickats, eller vilka e-postadresser som har utväxlat meddelanden. För mobilsamtal ska det framgå var telefonen befann sig när den användes.

Direktivet ger medlemsländerna möjlighet att lagra uppgifter i upp till två år.

Polisen kan sedan tidigare begära ut uppgifter från operatörerna om till exempel mobiltrafik, för att kunna lösa brott. Men utvecklingen mot fastprisabonnemang har sagts minska operatörernas eget behov av att lagra uppgifter eftersom de inte behövs i samma grad som tidigare för att ta betalt.

Lag om masslagring av data i vår – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Fungerar masslagring som spaningsmetod?

  1. Pingback: Paramilitär polis och säkerhetspolis – Moras för rättssäkerheten « Nemokrati

  2. Pingback: Vi tänker inte lämna er i fred : Erik Laakso | På Uppstuds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *