Inte medborgarlön men heltäckande försäkringssystem och reformerad arbetsmarknadspolitik

Blogginlägget citerat längt ner från solidariskt fick mig att fundera. Personligen tror jag inte på medborgarlön. Däremot tror jag det behövs ett reformerat socialförsäkringssysten och skattesystem som bygger på skatte efter bärkraft och tanken att alla ska med. Jag tror också det behövs en insikt hos svenska folket och dess politiker att 60-80 talets arbetsmarknad och samhälle aldrig kommer tillbaka.

Sverige behöver en annan syn på arbetstid och arbetsmarknad. 8-5 arbeten fram till pensionen gäller idag ens knappt för de 70% av svenska folket som har fast anställning. Ändå är fullsysselsättning om det sett ut de senaste 40-åren modellen för mycket av samhällsdebatten och förutsättningen för att en svensk ska kunna delta.

Här hade jag hävdat att förutsättningarna i grunden ändrats i och med 90-tals krisen för många svenskar som hamnat i det alliansen myntade som utanförskap. Något som många socialdemokrater inte vill se. Att blunda för att fattigdom och klyftor ökade under 90-talet är att inte se verkligheten hade jag sagt.

100-tusentals arbeten har försvunnit och kommer aldrig mer tillbaka. Kraven på effektivitet och rationaliseringar har gjort att alla de som inte kan arbeta 110% inte platsar på dagens svenska arbetsmarknad.

Likadant har det tillkommit krav på sociala och personliga kvalifikationer. Fel utseende, ålder, kön eller bara personlighet kan vara ett hinder för anställning. Även om personen har formella kvalifikationer för det arbete som ska utföras.

2010 kommer Sverige troligen vara upp i över 10% arbetslöshet. Till det kommer en stor grupp undersysselsatta som skulle vilja jobba mer men inte kan få heltidsarbete. Är det realistiskt att anta att 100-tusentals nya arbetstillfällen kommer att växa fram på några år igen inom ny branscher?

Om inte vad ska och kan man göra?

Alliansens politik är klar. De ökar utbudet av arbetssökande än mer utan att öka kvalifikationer eller förutsättningar för att få arbete. Men jag tror inte det går att sysselsätta 100-tusentals svenskar i en låglönesektor med att tvätta skjortor eller klippa gräsmattor. I övrigt har alliansen ingen arbetsmarknadspolitik.

Socialdemokraterna vill utbilda och träna arbetskraften men finns den starkt ökade efterfrågan på dessa människors tjänster. Och kan de föras över till sektorer som ger någon form av stabil anställning.

I grunden kan man säga så här. Är det en rättighet för alla svenskar att ha en bostad, mat för dagen och något så där hyfsat drägliga levnadsförhållanden? Kanske till och med rätt till sjukvård om man blir sjuk och en ålderdom med värdighet?

Om detta är en självklarhet kommer nästa fråga?  Hur betalar man fört detta? Och vem?

Lösningen tror jag heter livsarbetstid och en tredje social ekonomisk sektor. Mona Sahlin ledde en gång i tiden en utredning om 6 timmars arbetsdag där man presenterade begrepp som konjunktur och årsarbetstid. Jag undrar om det inte är dags att ta fram denna ur arkiven. Likadant om fullt kvalificerade människor inte platsar i den reguljära arbetsmarknaden eller det inte finns behov av deras tjänster ge dem möjlighet till ‘husbehovsförsörjning’ på ett lagligt sätt genom anställningsformer anpassade efter detta.

Kombinera detta med utbildning, en stor satsning på nyföretagande och reformerat socialförsäkringssystem och inte minst ett reformerat skattesystem byggt på skatt efter bärkraft tror jag det finns ett alternativ till det fattigsverige som annars är över oss.

Eller som det också kallades i debatterna på 80-talet 2/3 dels Sverige. En verklighet som redan är här av döma av rapporterna från di.se nedan.

 

di.se – Många vinnare i krisens spår

"Det går en stor skiljelinje mellan två grupper, de med arbete och de utan", säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.
Utanförskapet ökar med
en stigande arbetslöshet. Arbetslösheten i maj på 9 procent var en ökning med 3,1 procentenheter jämfört med maj i fjol. Och för 2012 räknar de flesta prognosmakare med en rekordhög arbetslöshet runt 11-12 procent. Speciellt dystert är det bland ungdomar med en arbetslöshet på 30 procent bland 15-24 åringar i maj 2009. Det var en ökning med nästan 10 procentenheter det senaste året.
"Unga har det
svårt eftersom de ofta saknar en ekonomisk buffert. Många får dessutom en låg arbetslöshetsersättning eftersom de inte alltid arbetat heltid tolv månader bak i tiden. De har också ofta en sämre ersättning genom kollektivavtalen", säger Swedbanks privatekonom Ylva Yngvesson.
Samtidigt har cirka
70 procent av arbetskraften ett fast arbete, enligt SCB:s statistik från maj 2009. Och den gruppen har det riktigt bra i krisens lågränteland Sverige. De upplever personlig högkonjunktur. Regeringens skattesänkningar i kombination med de låga rörliga bostadsräntorna runt 1-2 procent innebär flera tusen kronor extra i månaden.
"Förutsättningarna mellan de
i arbete och de arbetslösa ser väldigt olika ut. Det är en konsekvens av den politik som förts där det ska löna sig att arbeta. Om man därtill adderar den låga bostadsräntan, så har nog många grupper aldrig haft det bättre", säger Ylva Yngvesson.

 

 

Från solidarisktsverige.se

Vi får aldrig medborgarlön, skulle det börja diskuteras mer seriös i samhällsdebatten kommer vi få lika stort modstånd från Sverige Näringsliv som vi hade i samband med löntagarfonderna. Vem kommer att ta dom lågavlönade jobben om alternativet är medborgarlön. Det är klart att det går att inför tekniska lösningar om vi vill införa medborgarlön. Men kommer det att accepteras från nyliberala och höger kretsar som dessutom är bra på att göra sina åsikter synliga i den offentliga debatten.

Personligen kan jag inte bestämma mig om jag gillar medborgarlön eller inte. Skall vi lägga så mycket pengar på att folk inte arbetar. Finns det inte bättre reformer? Men visst är det en spännande tanke. Lär mer på arvidfalk.se.
För övrigt är svensk politik på väg mot botten

Taggar: Arbetsmarknad, frihet, Låglönejobb, Medborgarlön, Reformer, Socialism, Sverige, Sveriges Näringsliv

Solidariskt Sverige

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Inte medborgarlön men heltäckande försäkringssystem och reformerad arbetsmarknadspolitik

 1. Pingback: Det finns arbete åt alla « Nis(s)e

 2. Pingback: Medborgarlön « Nis(s)e

 3. Britta Sethson skriver:

  Jag tror inte att det räcker med jobbkongressen. Även om den är viktig. Allt behöver förankras i rörelsen. Jag vill se hela processen som ett gamla typens folkbildningsarbete där vi alla i partiet inbjuds att själva bidra med ideer och tankar. Där vi i första rummet sätter ideologin. Jag har föreslagit till Ibbe att vi skulle använda de förslag som finns nu tillsammans med ”Frågan om Människovärdet” av B Nerman som grund för arbetet. Hoppas få ett ord med honom i augusti i höst när han kommer till vår arbetarekommun här i Umeå.

  Jag tror att vi bör ha en god möjlighet till att få nya medlemmar i den processen. Det behövs sannerligen. Folk längtar efter ett tryggare Sverige.

 4. Britta Sethson skriver:

  Jag tror inte att det räcker med jobbkongressen. Även om den är viktig. Allt behöver förankras i rörelsen. Jag vill se hela processen som ett gamla typens folkbildningsarbete där vi alla i partiet inbjuds att själva bidra med ideer och tankar. Där vi i första rummet sätter ideologin. Jag har föreslagit till Ibbe att vi skulle använda de förslag som finns nu tillsammans med "Frågan om Människovärdet" av B Nerman som grund för arbetet. Hoppas få ett ord med honom i augusti i höst när han kommer till vår arbetarekommun här i Umeå.

  Jag tror att vi bör ha en god möjlighet till att få nya medlemmar i den processen. Det behövs sannerligen. Folk längtar efter ett tryggare Sverige.

 5. ckrantz skriver:

  @Britta Sethson

  Jag tror som du att grunden har lagts med de olika förslagen till kompetensutvecklingen och än mer med den jobbkongres som kommer i november. Men att det fortfarande är det en mycket lång och tung process med att vända utvecklingen i hela Sverige.

  Som du säger är det viktigt att tänka både fritt och rött hur det nya sverige kan se ut 🙂

 6. Claes Krantz skriver:

  @Britta Sethson

  Jag tror som du att grunden har lagts med de olika förslagen till kompetensutvecklingen och än mer med den jobbkongres som kommer i november. Men att det fortfarande är det en mycket lång och tung process med att vända utvecklingen i hela Sverige.

  Som du säger är det viktigt att tänka både fritt och rött hur det nya sverige kan se ut 🙂

 7. Britta Sethson skriver:

  Jag tror att grunden redan är lagd i och med förslag på kompetensmyndighet, kompetensförsäkring, kompetenskommission och Kraftsam. Det tankar som jag har lyckats utläsa av de förslagen gillar jag verkligen

  Vi måste komma ihåg att det allmänna försäkringssystemet som vi har och som tidigare fungerade väl byggdes för det samhälle som vi just har lämnat. Då var det vanligt att man hade sin kompetens antingen via jobbet eller en utbildning och så var man på samma arbetsplats hela livet. Så är det inte i dag. Det viktiga är att vi tänker fritt och att vi tänker rött och att vi bygger upp ett nytt allmänt försäkringssystem som passar 2000 talet.

  Vi får inte hänfalla till att diskutera nivåer i sjukförsäkring och a-kassa. Det känns väldigt viktigt i dag iofs men det kommer inte att räcka att föreslå återställare för att vinna valet. Vi måste ha något nytt och trovärdigt alternativ för som du säger ett heltäckande försäkringssystem och reformerad arbetsmarknadspolitik som håller in på det nya milleniet.

 8. Britta Sethson skriver:

  Jag tror att grunden redan är lagd i och med förslag på kompetensmyndighet, kompetensförsäkring, kompetenskommission och Kraftsam. Det tankar som jag har lyckats utläsa av de förslagen gillar jag verkligen

  Vi måste komma ihåg att det allmänna försäkringssystemet som vi har och som tidigare fungerade väl byggdes för det samhälle som vi just har lämnat. Då var det vanligt att man hade sin kompetens antingen via jobbet eller en utbildning och så var man på samma arbetsplats hela livet. Så är det inte i dag. Det viktiga är att vi tänker fritt och att vi tänker rött och att vi bygger upp ett nytt allmänt försäkringssystem som passar 2000 talet.

  Vi får inte hänfalla till att diskutera nivåer i sjukförsäkring och a-kassa. Det känns väldigt viktigt i dag iofs men det kommer inte att räcka att föreslå återställare för att vinna valet. Vi måste ha något nytt och trovärdigt alternativ för som du säger ett heltäckande försäkringssystem och reformerad arbetsmarknadspolitik som håller in på det nya milleniet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *