Vaccinering för vems skull?

Via röda malmö

Som jag nyligen fått klart för mig är tanken att hela väst-sverige ska massvaccineras.

Vem som ska betala för detta är oklart även om socialdemokraterna krävt att staten ska ta ansvaret medan alliansen och myndigheterna sagt att det är landstingens ansvar.  Likadant kan man undra över eventuella biverkningar och konsekvenserna för t ex gravida om dessa hör till riskgrupperna som ska vaccineras. Att EU funderar på att skjuta upp massvaccineringarna för att det inte gjorts tillräckliga kliniska studier får mig att undra än mer.

Men det är fortfarande oklart om vaccinet kan ge några allvarliga biverkningar. Kliniska studier har ännu bara gjorts på det prototypvaccin som ligger till grund för det nya vaccinet – och alltså inte på det vaccin som kommer ut på marknaden i höst.

– I samband med fågelinfluensan gjorde man det möjligt för läkemedelsföretagen att ta fram prototypvaccin. Det enda man behöver göra då är att byta till den aktuella virusstammen. Man beslutade också att korta godkännandetiden, säger Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket.

I vanliga fall kan det ta upp till ett år att få ett nytt vaccin godkänt, men om det finns ett godkänt prototypvaccin kan man nu få ett godkännande på en vecka.

Det nu aktuella prototypvaccinet har bara testats på några tusen människor. I testgrupperna har hittills inga gravida kvinnor eller personer under 18 år eller över 60 år funnits med.

– Men man har väldigt stor erfarenhet av influensavaccin generellt och har inte sett något anmärkningsvärt i de här testerna, säger Jan Liliemark.

För vanligt influensavaccin har biverkningar som smärta vid injektionsstället, muskelvärk, feber och andra influensaliknande symtom påvisats i kliniska studier. Men även en del allvarliga biverkningar har rapporterats in.

– Det handlar om neurologiska biverkningar, nervpåverkan på kort eller lång sikt. Men det är svårt att reda ut vad som beror på vaccinet och inte, säger Jan Liliemark.

Att förutsäga vilka biverkningar det nya vaccinet kommer att ha är väldigt svårt. Det kommer att visa sig när vaccineringarna börjar.

Influensavaccin kan stoppas | Inrikes | SvD

Sen kan man undra varför det tillgrips massvaccinering om det för majoriteten av de som insjuknar konsekvensera inte kommer att vara värre än den vanliga influensan? Cynikern hade undrat om det är ekonomiska orsaker som motiverar.

GP, GP1, GP2

 

Utred biverkningarna av influensavaccin. SvD: "När allt fokus riktas mot en massvaccination mot svininfluensan riskerar den vanliga, mer dödliga, influensan att glömmas bort. Eventuella biverkninagar av det nya vaccinet talas det inte heller om. Och när influensavaccinationen huvudsakligen motiveras av den ekonomiska effekt infektionen skulle få mot industri och konsumtionssamhället så finns det all anledning att skärskåda insatsen, skriver läkaren Sven Britton."

Sven Britton skriver bland annat: "Ingen vet hur bra skyddseffekten blir med det nya vaccinet eftersom det inte finns några tillförlitliga tester på det innan vaccineringen och epidemin kommit igång. En annan sak som medierna och smittskyddsinstituten inte tagit upp är de eventuella biverkningarna med detta nya vaccin. Ger man sig in på en monumental massvaccinering av det här slaget mot vad som i de allra flesta fallen förefaller vara en lindrig och snabbt övergående infektion så bör man vara säker på att vaccinet inte har några allvarliga biverkningar, även mycket sällsynta sådana. Gäller vaccinet en allvarlig sjukdom kan toleransen mot vaccinbiverkningarna vara högre."

Röda Malmö: Staten ska betala

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vaccinering för vems skull?

  1. Ingvar Jönsson skriver:

    SAY NO TO THE VACCINE

  2. Ingvar Jönsson skriver:

    SAY NO TO THE VACCINE


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *