Massarbetslöshet bland unga – Inga åtgärder med alliansens arbetslinje

AMS-trams är vad alliansföreträdare kallade tanken på utbildning för arbetslösa i valrörelsen 2006. AMS-utbildningar var hinder för de arbetslösa att ta riktiga arbeten och låste in de arbetslösa i ’bidragsberoende´.

Därför slaktades AMS och det mesta av vad arbetsförmedlingen hade av möjligheter till kvalificerade utbildningar för arbetslösa av den moderatledda alliansen efter valsegern 2006. Till det kommer de halverade antalet platser i t ex de kommunala vuxengymnasierna som inte heller de behövdes enligt den dåvarande

Arbetsförmedlingen ska anbart ägna sig åt sin myndighetsroll och kontrollera att det arbetslösa personen uppfyller villkoren för a-kassan och gör sin kvot av skickade ansökningar och skriva CVn.

Detta i en arbetsförmedlingen som 2009 hade 3000 mindre anställda än 2009 och en halv miljard mindre i resurser.  Och alla vet hur det gått med alliansens 3miljarder satsning på privatiserad coachning verksamhet dit långtidsarbetslösa skickas.

Alliansen van valet 2006 trots att de saknade fundamentala kunskaper om hur den svenska arbetsmarknaden såg ut och fungerar. 10 år gamla OECD utredningar och president Clintons republikan inspirerad välfärdsreform från 1996 ingick i det teoretiska nationalekonomiska underlaget för vad alliansens politiker trodde skulle hända.

Alliansens hade förestås en tanke kring vad som skulle hända med de långtidsarbetslösa. En ny statlig subventionerad låglönemarknad skulle skapas för persontjänster som gräsklippning och skjortstrykning som den välbeställda övre medelklassen kunde beställa från

Notera förövrigt att 10-tusentals långtidssjuka också ska ut på arbetsmarknaden 2010 då deras sjukförsäkring dras in. De ska arbeta enligt alliansens arbetslinje.

Är det inte dags att förklara alliansens arbetslinje som havererad och totalt misslyckad?  Som de flesta begriper i det verkliga livet använder man inte piskan och ställer hårdare krav på redan utsatta människor.  Eller lämnar över dem som livegna att handlas med av privata coacher.

Sen kan man förstå de 70% av svenska folket med fast anställning som inte har en aning om hur den andra halvan lever. Men så ser det svenska 2/3 dels samhället ut.

Och det var väl så här vi ville ha det. De som lyckas och sköter sig ska väl premieras av samhället med lägre skatter och bättre villkor…?

Förövrigt kommer årets dummaste inlägg kring ungdomsarbetslöheten från DN’s Nikla Ekdal som lyckas koppla ihop Michael Jackson, Idol och Celibritetskulturen  till ungdomsarbetslösheten.

Mer i media
GP, Aftonbladet, DN

 

Arbetsförmedlingen spår att arbetslösheten kan bli nästan 25 procent bland utrikesfödda och 33 procent bland utomeuropeiskt födda nästa år. Bland alla 16-24-åringar kan den bli så hög som 35 procent. Och ännu högre blir arbetslösheten för personer inom dessa grupper som saknar gymnasiekompetens.
– Generellt är det så att konjunkturvariationer slår hårdast mot dem som befinner sig på marginalen, säger Olof Åslund, docent i nationalekonomi vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau).
Även analfabeter
Omkring 190 000 personer har invandrat eller förväntas invandra till Sverige mellan 2005 och 2010. Många av dem saknar gymnasiekompetens. Enligt statistik från Migrationsverket saknar 25 procent av de nyanlända invandrarna fullständig grundskoleutbildning och ytterligare 15 procent har endast grundskoleutbildning. Omkring 40 procent saknar alltså gymnasiekompetens – något som krävs för i stort sett alla jobb på den svenska arbetsmarknaden.
– För dem som är väldigt lågutbildade och kanske till och med analfabeter på sitt modersmål blir det uppenbart svårt, säger Åslund.
Det skulle behövas stora utbildningsinsatser i form av svenskundervisning och kompetenshöjande undervisning för att de stora grupper som invandrat de senaste åren ska komma ut i arbetslivet, enligt Arbetsförmedlingen.
– Vi står inför en stor generationsväxling på arbetsmarknaden. Den här djupa svackan kommer att gå över, sedan vänder det uppåt. Vi behöver arbetskraft för att ersätta de stora pensionsavgångarna, säger Tord Strannefors, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Riskerar lämnas utanför
Men personer som saknar gymnasieutbildning har mycket svårt att få jobb, och så kommer det förmodligen att förbli även när konjunkturen vänder uppåt och när de stora pensionsavgångarna kommer.
– Vi kan konstatera, att hur duktiga de än är ute på förmedlingarna så är gruppen som saknar gymnasieutbildning väldigt svår. De flesta arbetsgivare ställer krav på gymnasieutbildning, säger Strannefors.

Följden blir att en stor grupp riskerar att stå utanför arbetsmarknaden även i fortsättningen, med en hög strukturarbetslöshet som följd.

Massarbetslöshet bland unga väntas – Sverige – Göteborgs-Posten

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Massarbetslöshet bland unga – Inga åtgärder med alliansens arbetslinje

 1. Britta Sethson skriver:

  Jag tolkar det som om Leffe menar att det är bättre att direkt skicka ungdomar till soc i stället för att ge dem en möjlighet till yrkesutbildning eller ett arbete. Det var nog ingen som trodde att det var så moderaterna menade när de sa att de skulle minska ”utanförskapet”!

  Det har gått för lång tid av alliansens regeringsperiod för att det ska vara trovärdigt att skylla på (s)

 2. Britta Sethson skriver:

  Jag tolkar det som om Leffe menar att det är bättre att direkt skicka ungdomar till soc i stället för att ge dem en möjlighet till yrkesutbildning eller ett arbete. Det var nog ingen som trodde att det var så moderaterna menade när de sa att de skulle minska "utanförskapet"!

  Det har gått för lång tid av alliansens regeringsperiod för att det ska vara trovärdigt att skylla på (s)

 3. Leffe skriver:

  Under s-tiden så mörkade man bort ungdomsarbetslösheten genom att via skattemedel sätta dem i arbete och därmed kunna föra in dem som arbetande.

  Även idag är det viktigt att betona att utanförskapet bland ungdomar, precis som vad gäller befolkningen i stort, inte fullt ut kan skildras av arbetslöshetsstatistiken. Bland annat är lite drygt 20 000 ungdomar i åldern 20-29 år sjukskrivna enligt Riksförsäkringsverkets statistik. Än mer skrämmande är dock att ungefär lika många ungdomar uppbär sjuk- och aktivitetsersättning. En oreglerad invandring gör inte saken bättre heller, hur humana vi än vill vara. Arbetslöshet och ghetton uppvisar inga humana sidor.

 4. Leffe skriver:

  Under s-tiden så mörkade man bort ungdomsarbetslösheten genom att via skattemedel sätta dem i arbete och därmed kunna föra in dem som arbetande.

  Även idag är det viktigt att betona att utanförskapet bland ungdomar, precis som vad gäller befolkningen i stort, inte fullt ut kan skildras av arbetslöshetsstatistiken. Bland annat är lite drygt 20 000 ungdomar i åldern 20-29 år sjukskrivna enligt Riksförsäkringsverkets statistik. Än mer skrämmande är dock att ungefär lika många ungdomar uppbär sjuk- och aktivitetsersättning. En oreglerad invandring gör inte saken bättre heller, hur humana vi än vill vara. Arbetslöshet och ghetton uppvisar inga humana sidor.

 5. Britta Sethson skriver:

  Till Netrunner: Förolämpa inte förskolebarnen är du snäll!

 6. Britta Sethson skriver:

  Till Netrunner: Förolämpa inte förskolebarnen är du snäll!

 7. NetRunner skriver:

  Det var en dum en fan till människa den där Niklas Ekdal med sin kommentar (Michael Jackson var en tragisk människa).Jo det kom ju från en person som inte kan skilja på rätt och fel mer än en dagisunge vid fruktstunden.

 8. NetRunner skriver:

  Det var en dum en fan till människa den där Niklas Ekdal med sin kommentar (Michael Jackson var en tragisk människa).Jo det kom ju från en person som inte kan skilja på rätt och fel mer än en dagisunge vid fruktstunden.

 9. Pingback: Solidariskt Sverige » Blog Archive » Kommunernas inträde som b-arbetsförmedling och a-kassa – Dags GBG socialdemokraterna att agera?

 10. Britta Sethson skriver:

  Bra inlägg säger jag till Claes
  Goddag Yxskaft säger jag till anonyma/e AMA

  Naturligtvis kan vi inte drömma om att de 40-talister som pensioneras lämnar var sitt ledigt jobb efter sig. De nya jobben som kommer är självklart inte identiska med de gamla som folk pensioneras ifrån. Det är därför vi måste ha en välutbildad befolkning. Det är därför vi måste hålla iden om det livslånga lärandet levande.

  Det måste tillhöra ett av de mer grundläggande elementen i hur man bygger och upprätthåller en välfärdsstat. Men det har alliansen också missat.

 11. Britta Sethson skriver:

  Bra inlägg säger jag till Claes

  Goddag Yxskaft säger jag till anonyma/e AMA

  Naturligtvis kan vi inte drömma om att de 40-talister som pensioneras lämnar var sitt ledigt jobb efter sig. De nya jobben som kommer är självklart inte identiska med de gamla som folk pensioneras ifrån. Det är därför vi måste ha en välutbildad befolkning. Det är därför vi måste hålla iden om det livslånga lärandet levande.

  Det måste tillhöra ett av de mer grundläggande elementen i hur man bygger och upprätthåller en välfärdsstat. Men det har alliansen också missat.

 12. AMA skriver:

  Jag är övertygad om att en massiv invandring av analfabeter ifrån företrädesvis Afrika, kombinerat med ett skattetryck på uppemot 90%, är lösningen på alla våra problem. Om Sveriges befolkning huvusakligen bestod av afrikaner så skulle allt fungera så mycket bättre.
  F ö så är det nog dags att sluta drömma om att pensionerade 40-talister skall ge upphov till lediga jobb. Dessa arbeten kommer i stor omfattning inte att ersättas, av den enkla anledningen att de inte behövs ok kommer därför att rationaliseras bort.

 13. AMA skriver:

  Jag är övertygad om att en massiv invandring av analfabeter ifrån företrädesvis Afrika, kombinerat med ett skattetryck på uppemot 90%, är lösningen på alla våra problem. Om Sveriges befolkning huvusakligen bestod av afrikaner så skulle allt fungera så mycket bättre.

  F ö så är det nog dags att sluta drömma om att pensionerade 40-talister skall ge upphov till lediga jobb. Dessa arbeten kommer i stor omfattning inte att ersättas, av den enkla anledningen att de inte behövs ok kommer därför att rationaliseras bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *