Misstroendeförklaringar och solidaritetsdemonstrationer

Peter Anderssons inlägg nedan får mig att fundera.

Det borde vara dags att ta kampen för jobben och en rättvis arbetsmarknadspolitik på ett mer synligt sätt. Var finns en av världens starkaste fackföreningar i kampen  för arbete åt alla? Var finns socialdemokratin, miljöpartiet,  vänsterpartiet eller för den delen alla de småpartier någonstans till vänster som säger sig kämpa för ett rättvist Sverige.

Det räcker inte med de mest välutarbetade förslag på pappret över den politik som ska föras efter september 2010.

Om man vill synliggöra en jobbkris och en alternativ samhällsutveckling behövs mer. Och det går inte att ta semester mitt i vad som i praktiken är en pågående valkampanj.

Varför står inte oppositionen utanför Rosenbad med visselpipor i sommarstiltjen tillsammans med LO i en solidaritetsdemonstration för jobben? Det hade varit ett politiskt och mediastrategiskt lysande drag. Obama som det ofta talas om i svensk politik tog inte semester under den två år långa kampen om Vita Huset. Tvärtom.

Det  måste till mer än politik som vanligt och nya sätt att vinna kampen om vems verklighetsbild som gäller om 2010 ska vinnas.

Villaägarna lyckades mobilisera sina medlemmar till demonstrationer mot fastighetsskatten. Varför kan inte LO göra detta?

Men arbetslösheten har samtidigt bäring på hur vi tolkar den politiska makten och demokratin och vad det är för mandat som Reinfeldts alliansregering bygger på. Jag har i tidigare inlägg hävdat att jobben var så centrala och att skillnaden före och efter val är så remarkabelt stor att jag tycker det motiverar en misstroendeförklaring i riksdagen. Även om vi på förhand vet att den sannolikt avslås. Det får helt enkelt inte vara möjligt att komma undan en så stor fråga så enormt enkelt som Reinfeldt&Co gör i dag.
Mitt under en högkonjunktur med inflöde av jobb vann Alliansen valet på jobb, kamp mot arbetslöshet och mot utanförskap. Där fanns inga reservationer för hur förhållanden i vår omvärld skulle påverka förutsättningarna för en alliansregering att genomföra sina vallöften. Förklaringen var enkel: Övertron på att sänkta skatter skulle ge fler jobb. Övertron på att slag mot arbetslösa i form av lägre ersättningar skulle ge minskat utanförskap. Övertron att denna politik skulle ge fler nya företag.

Peter Andersson – med rätt att tycka….: All anledning till sommarjobbävning

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *