Reformera arbetsmarknadspolitiken och låt kommunen ta ansvaret staten inte gör

Försörjningsstödet är tänkt som en tillfällig hjälp. Men på grund av hålen och revorna i socialförsäkringssystemet riskerar många att fastna i socialbidragsberoende. Det gäller inte minst unga arbetslösa som inte hunnit kvalificera sig för a-kassan.
Det är inte bra, vare sig för kommunen eller den enskilde, att den som bara är arbetslös tvingas leva på försörjningsstöd. Att "gå på soc" är nedbrytande för självkänslan. I första hand ungdomar behöver andra alternativ, praktikplatser, lärlingsjobb, utbildning på alla nivåer. Och a-kassan måste reformeras

 

Det är inte ofta det händer jag håller med Göteborgspostens ledarsidor men det händer. Det enda rationella vore om kommunerna och i det här fallet Göteborgs kommun tog ett centralt ansvar för arbetslösheten. Istället för stadsdelsnämndernas socialkontor. Visste är det än återgång till 1948 och de kommunala arbetsförmedlingar som det centrala AMS och de statliga arbetsförmedlingarna ersatte men så ser läget ut med en arbetsmarknadspolitik som kollapsat från alliansen.

Varför ska enskilda stadsdelsnämnders budget i Göteborg urholkas med uppenbara följder för vård, skola och dagis för att de ska agera arbetsförmedlare och a-kassa. Det pågår också ett 50-tal olika projekt runt om i de olika stadsdelarna i Göteborg drivna av stadsdelsnämnderna. Vore det inte bättre att samordna detta?

Kommunledningen i Göteborg hade siffrorna klart för sig redan vid årsskiftet för hur kommunen skulle drabbas. Ändå har det inte hänt något utom en förhoppning om att alliansens ska ändra sig och öka statsbidragen och klara det mångmiljon underskott som verkar troligt för Göteborg. Saknar Göteborgs helt en politik för att möta arbetslösheten lokalt? Det vore märkligt om man ser till alla de socialdemokratiska företrädare som varit med att utarbeta partiets arbetsmarknadspolitik.

Ett förslag som SKL kom med för några månader sedan var att upprätta kommunala  arbetslivs centrum där AF, FK, Företrädare för socialkontor, Vuxenutbildning o.s.v samlas för att möta arbetslösheten.

I grunden handlar det om att det går inte att vänta till september 2010 och hoppas på ändring. Politiker och andra som vill något annat  måste agera nu.

Sen kan det värt att påpeka det GP inte säger.  Det är den moderatleda alliansens arbetslinje med hårdare regler för a-kassa, utförsäkring och en ändrad inriktning för arbetsförmedlingen som gör att kommunerna nu får ta ansvaret för alltfler som hamnar utanför det socialförsäkringssystem som blir allt tunnare.

Då återstår soc och kommunerna som allternativ. Vilket är varför jag kallar alliansens arbetslinje för bidragslinjen.

Mer bloggar om ämnet:
Alliansfritt Sverige, Solidariskt Sverige, ~ TANKESTORMAR ~, Daniel Scythe, Bloggen Bent, Peter Andersson – me… och Från Min Horisont, All anledning till sommarjobbävning (Peter Andersson – med rätt att tycka….),
 

Att det är enkelt att "gå på soc" är en myt. Det är svårt att få försörjningsstöd. Men att den som söker måste anstränga sig för att finna arbete är ett rimligt krav. Dock är det inte rimligt när vad som är en rimlig arbetsinsats på arbetsförmedlingen bedöms så olika som i Göteborgs stadsdelsnämnder.
I lördagens GP kunde vi läsa att om det krävs ett sökt arbete om dagen i Lärjedalen, så räcker det med tio jobbansökningar i månaden nästgårds – i Gunnared. Förvisso måste biståndsbedömningen vara individuell. Men när det finns riktmärken för vad som kan krävas av den som söker försörjningsstöd, så borde dessa åtminstone gälla lika i hela Göteborg.

Ledare 19/7: Orättvisa socialbidrag – Ledare – Göteborgs-Posten

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Göteborg, Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Reformera arbetsmarknadspolitiken och låt kommunen ta ansvaret staten inte gör

  1. Pingback: Claeskrantz.se » Hur vill socialdemokraterna i GBG nå storstadsväljarna?

  2. Leif Göbel skriver:

    Håller med om sveket mot ungdomarna och att alla måste behandlas likvärdig (var i kommunen/regionen/landet) man än bor. Bättre utbildningsmöjligheter och många fler nya jobb måste till för att ge ungdomar arbete….men att kommunerna ska ta över statens ansvar?!? Blev det så mycket bättre (rättvisare och jämlikare förutsättningar och villkor) när kommunerna tog över grund- och gymnasieskolan?! Kommunerna har i regel aldrig tillräckligt med skattemedel för att bakvägen finansiera en dålig regeringspolitik. Vi måste nog bli bättre på att visa på VEM som bör ansvaret för det som får konsekvenser ute i bl a kommunerna.

  3. Leif Göbel skriver:

    Håller med om sveket mot ungdomarna och att alla måste behandlas likvärdig (var i kommunen/regionen/landet) man än bor. Bättre utbildningsmöjligheter och många fler nya jobb måste till för att ge ungdomar arbete….men att kommunerna ska ta över statens ansvar?!? Blev det så mycket bättre (rättvisare och jämlikare förutsättningar och villkor) när kommunerna tog över grund- och gymnasieskolan?! Kommunerna har i regel aldrig tillräckligt med skattemedel för att bakvägen finansiera en dålig regeringspolitik. Vi måste nog bli bättre på att visa på VEM som bör ansvaret för det som får konsekvenser ute i bl a kommunerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *