Jobbkris medan festen fortsätter i det andra Sverige

CaptureDNs artikel från ‘Stockholmsveckan’ i Visby är extrem men den visar ändå på skillnaderna i dagens Sverige hade jag sagt. I det ena Sverige festar den ekonomiska eliten och dess barn. I det andra Sverige kämpar människor för att ha pengar kvar till mat månaden ut.

Visby är heller knappast något unikt. På västkuten ser det likadant ut på andra orter.

I grunden handlar det om starkt ökande ekonomiska skillnader i Sverige. Helt enkelt ett Sverige som glider isär ekonomiskt och socialt.

Eller för att förkorta. De rika blir rikare och de fattiga fattigare även i Sverige

Bloggat:

Nyhetstorken, Ung Vänster, Esbatis kommentarer, jj.n, Dom ljuger, Trottens Betraktelser, fetsmart och Svensson

 

Klockan är strax efter lunch och halvfulla rosévinsflaskor står intill de svarta solbäddarna. Här bjuds en vy över stora Gucciglasögon och små bikinier, pepparkaksbruna killar med svalligt hår och färgglada shorts, nästan lika stora solglasögon som flickvännerna och klockor som blänker i sommarsolen. Stockholmsveckan har börjat.

Och lågkonjunkturen lyser starkt med sin frånvaro. Visby som sommardestination når varje år sitt klimax då Stureplans mest hängivna partyholics under en vecka samlas på Kallbadhuset, Burmeister, Gutekällaren, och så givetvis på stora yachter i hamnen.

Begreppet jetsettare må vara svårgreppat, men den klick svenskar som ser champagneslaget Båstad, Visby, Saint-Tropez, som mer självklart än julafton, är ändå just det – jetsettare. För festen började inte här, och slutar inte heller här. Den bara peakar här.

Partyelit glider ovan krisen – DN.se

(—)

Klockan närmar sig fyra på eftermiddagen och Märta, Gustaf och de andra ska promenera bort till Kallbadhusets strandklubb. Jag följer efter. Det kostar 150 kronor att få komma in och vistas på uteserveringen. Det är smått kaotiskt där inne. Euforiskt dansar, hoppar och skriker gästerna framför discjockeyn på scenen.

Framför mig står tre killar i 25-årsåldern med bakåtkammade frisyrer och redan genomblöta skjortor. En av dem har just återvänt från baren med en flaska champagne i handen. Den kostar 825 kronor. Killen med flaskan öppnar den, smakar inte en skvätt utan häller i stället hela flaskans innehåll över sin kompis huvud. Kompisen skakar bort bubblorna i håret, ler brett och fortsätter sedan att ”dansa” till Ibizatechnon. Det dröjer några minuter till och sedan är halva min skjorta nedsprutad med champagne.

Jag köper en öl i plastflaska. Den kostar 62 kronor. Halva häller jag ut på golvet, mest för att se hur det känns, det känns inte alls. Antagligen är det annorlunda med champagne.

När festen senare fortsätter i hamnen står där återigen en stor skara människor på land och följer nyfiket den stinna festen. Visbyborna Eva och Ingemar Fransson säger att de sett fenomenet växa för varje år.

Partyelit glider ovan krisen – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *